JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Az új Netflixes doku-dráma, a Kleopátra, Egyiptom királynője miatt őrjöngenek a kairói tisztviselők

Borítókép: Az új Netflixes doku-dráma, a Kleopátra, Egyiptom királynője miatt őrjöngenek a kairói tisztviselők Forrás: Getty Images (ratpack223)
A Netflix producerei a legújabbak, akik megpróbálják rekonstruálni az uralkodó életét a "Kleopátra, Egyiptom királynője" című új, négyrészes dokumentum-drámában. Az alkotók szerint lehetséges, hogy a Nílus királynője sötétebb bőrű volt. Egyiptom Turisztikai és Régészeti Minisztériuma nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy Kleopátra "világos bőrű".

Az ókori nőkről szóló beszámolók igen ritkák, ezért nagyon keveset tudunk Kleopátráról. Ez azonban nem akadályozta meg a történészeket, költőket és szerzőket abban, hogy megpróbálják kiegészíteni a történelmi feljegyzéseket. A Netflix producerei a legújabbak, akik megpróbálják rekonstruálni az uralkodó életét a "Kleopátra, Egyiptom királynője" című új, négyrészes dokumentum-drámában. Ez része az "African Queens" történelmi sorozatnak, amelyet Jada Pinkett Smith színész készített a streamingóriás számára.

A Netflix fáraója sok tekintetben nem különbözik annyira az arab írók által ábrázolttól, de van egy dolog, amiben a korabeli leírásoktól igen: ez a bőrszíne. Azonnali felháborodást váltott ki Egyiptomban, az emberek a közösségi médiában azzal vádolták a streaming óriást, hogy elferdíti az egyiptomi történelmet. Az ország Turisztikai és Régészeti Minisztériuma nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy Kleopátra "világos bőrű".

A Netflix döntése, hogy Kleopátrát ilyen módon ábrázolja, nem indokolatlan. Az első epizódban a kommentátorok elismerik az uralkodó faji örökségével kapcsolatos bizonytalanságot. Elődeikhez hasonlóan a műsor szakértői is szórványos történelmi anyagból dolgoztak. A hiányosságok pótlására a "versenyképes valószínűség" elvére támaszkodtak, magyarázza Shelley Haley, a New York állambeli Hamilton College munkatársa, aki a dokumentumfilmben szerepel. Más szóval, a történészek figyelembe vették az összes lehetséges forgatókönyvet, és feltételezték, hogy melyik a legvalószínűbb. A történész saját identitása befolyásolja, hogyan értelmezi a forrásokat, mutat rá Haley professzor. "Nem lehetünk objektívek" – érvel.

A Variety-ben Tina Gharavi, a rendező elmagyarázta, hogy Kleopátra történetének egy gyakran figyelmen kívül hagyott részét akarta kiemelni. Hollywood szerinte "fojtogatja" az uralkodó imázsát - utalt a világos bőrű színészekre, akiket korábban kiválasztottak a szerepére. Lehetséges, hogy a Nílus királynője sötétebb bőrű volt. A feljegyzések szerint görög-macedón dinasztiából származott, de nagyanyáinak és anyjának kiléte nem biztos, bennszülött egyiptomiak is lehettek. Ennek a többnemzetiségű csoportnak lehettek olyan tagjai, akiknek sötétebb bőre lehetett.

Akkoriban "vagy egyiptomi voltál, vagy nem" – foglalja össze Monica Hanna, egyiptomi régész. Az, hogy Kleopátra származása kétséges, nem menti az egyiptomiakat, akik azt állítják, hogy Egyiptomnak saját identitása van, amely különbözik Afrika többi részétől. James asszony Kleopátra ábrázolása, úgy érzik, figyelmen kívül hagyja ezt. De ez a kirohanás nem példanélküli, a "feketeellenes" diszkrimináció már régóta súlyos probléma az arab országban.

A sorozat kapcsán egy másik fájó pont is érintett az egyiptomiak számára: hogy ki tanulmányozhatja ősi civilizációjukat és mesélheti el ezeket a történeteket. Egészen a közelmúltig a Nyugat uralta az egyiptológiát. Talán az a vágy, hogy visszaszerezzék történelmüket a kívülállóktól, az oka annak, hogy egyes egyiptomi filmkészítők saját narratívát kínálnak - valószínűleg a Netflix produkciójára adott válaszként. Egy egyiptomi médiacsatorna áprilisban jelentette be, hogy saját dokumentumfilmet készít Kleopátráról. Azt mondják, valami olyasmire fognak törekedni, ami hasonlít a történelem objektív újrateremtéséhez.

forrás

A lenit galériánkban: 5 szépségtrükk az ókori Egyiptomból, amit ma is érdemes kipróbálni!