Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!
A hagyma aprítása közben hullajtott könnyeket nem az érzelmek okozzák. Reflexkönnyek, amelyeket irritáló anyagoknak való kitettség stimulál. Bármennyire is csíp, a hagyma pusztán bosszantó, és nem veszélyes a szemre.
Miért könnyezünk a hagymától?
A hagymák a föld alatt érnek, ahol olyan lények élnek, mint például a pockok, akik szeretnek gyökeret, gumókat és hagymákat rágcsálni. Ennek megakadályozása érdekében a hagymát olyan védelmi mechanizmussal látták el, ami megvédi őket az éhes állatoktól. A hagyma enzimeket és szulfénsavat lövell ki, ha sérül. Ezek a vegyületek kombinálva S-1-propenil-cisztein-szulfoxidot, egy irritáló gázt képeznek. Ez egy könnyezést okozó anyag, ami kénsavvá alakul, amikor megérinti a szemgolyót borító és védő vízréteget.
De akárcsak a hagyma, a szemed is fel van szerelve egy védelmi mechanizmussal, amely megvédi a sérülésektől. Amikor a szem idegei könnyezést okozó anyagot észlelnek, könnyeket generálnak, hogy kiöblítsék azt.
Vannak, akik nagyobb valószínűséggel könnyeznek hagymavágás közben, mint mások. Ha érzékeny vagy allergiás vagy a hagymára, esetleg más alliumokra, reakciód súlyosabb lehet, vagy olyan tünetekkel járhat, mint például:
- csalánkiütés
- viszketés
- bizsergés
Hogyan akadályozható meg a könnyezés hagymavágás közben?
Először is, a hagyma tárolási ideje befolyásolja azt, mennyire ríkat meg. A friss hagyma kisebb valószínűséggel okoz könnyezést, mint a hosszabb ideig tárolt hagyma. Egy régi mítosz szerint, ha egy darab kenyeret tartunk a szánkban szeletelés közben, az magába szívja a hagyma szagát. Ez azonban nem tűnik túl eredményes módszernek, ahogyan az sem, hogy tartsunk a szánkban egy kanalat. Egyesek a hagyma előzetes megmikrózását javasolják, ezzel azonban csak azt érheted el, hogy az egész konyhában érezhető lesz a csípő illat.