JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A 75 éves Feri bácsi és kutyája, Forint elhíresült kalandjai, akik 10 hét alatt teljesítették a Kéktúrát

Borítókép: A 75 éves Feri bácsi és kutyája, Forint elhíresült kalandjai, akik 10 hét alatt teljesítették a Kéktúrát Forrás: Unsplash / Paxson Woelber
Csak egy kutyasétáltatásnak indult, és csaknem egy 1200 kilométeres túra lett belőle: a 75 éves Soós Ferenc kutyájával, Forinttal április 24-én indult el Hollóházáról, hogy végigjárja az Országos Kéktúrát. A bátor párosnak a kéktúrázók egész közössége szurkolt, hogy sikeresen záruljon a küldetés.

Talán te is éreztél már hasonlót, hogy csak mentél, mert vitt a lábad, amelyről az embernek akarva-akaratlanul Forrest Gump jut eszébe, aki azért futotta végig Amerikát az ikonikus filmben, mert szimplán futni volt kedve. A mára celebként ünnepelt páros, Feri bácsi és Forint kutya összesen 1172,5 kilométert tettek meg, 32 ezer méter szintemelkedést leküzdve, így szinte egy szuszra járták végig az Országos Kéktúra teljes útvonalát.

Az Országos Kéktúra egy Magyarország északi tájain végighaladó, folyamatos, jelzett turistaút, mely a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig vezet. 1172 km hosszú, ami az útvonal esetleges módosításai miatt változhat. Nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Forrás

Túrázókból hírességek

A túrázók híre azonban nem sokáig maradt rejtve a világ elől, hiszen a kedves párossal találkozó túrázók a közösségi oldalakon gyakran adtak hírt Feriről és Forintról, hogy pontosan merre látták őket, és hol járnak a Kéktúra útvonalán. Olyannyira sokakat érdekelt a történetük, hogy egyik napról a másikra hírességek lettek, akikért végül egy egész ország izgult.

Az út sem volt végig zökkenőmentes, hiszen Feri bácsi május végén-június elején Komárom-Esztergom vármegye környékén elhagyta a telefonját, így megszűnt az összeköttetése a családjával, akik innentől kezdve csak idegenek közösségi oldalakra kitett posztjaiból, illetve ritka esetben panziókból vagy postáról érkező telefonhívásból értesülhettek csak arról, hogy rokonuk merre jár éppen.

Emlékezetes születésnap

A túra márcsak azért is emlékezetes marad Feri bácsi számára, mert teljesítése közben ünnepelte a 75. születésnapját. A különleges szülinapok korábban sem álltak távol tőle, hiszen a 70. születésnapját is hasonlóan sportosan, egy őrségi terepfutó versenyen ünnepelte. Feri bácsinak öt gyermeke és tizenegy unokája van, akik közül egyikük sem lepődött meg a tervén a túra végigjárásával kapcsolatban, amelyben – ahogy mondja – egy hirtelen ötlet vezérelte: szerette volna a 75. szülinapját egy igazán emlékezetes eseménnyel megünnepelni.

Azt persze fontos tudni, hogy Feri bácsi nemcsak a semmiből vágott bele az útba, komoly sportolói múltja van: fiatal korábban atletizált, kajakozott, később pedig tájfutó volt, amelyben nemcsak versenyzett, hanem edzőként is próbálkozott.

Vajon mennyire érezte magát Feri bácsi egyedül a túra során?

Forint, a hatéves border collie-keverék mindvégig mellette volt, így egyáltalán nem érezte magát magányosnak a túra alatt. A kutya egyébként nagyon jól bírta a sétát, nem is beszélve arra, hogy úton-útfélen csemegével kínálták és simogatták.

Felejthetetlen élmény egy életen át

Az érzés, hogy megcsinálták, örökre velük marad, és ahogy Feri bácsi mondja, talán egy történet, egy úti napló is születik majd egyszer az izgalmas kalandból. Egy biztos, történetük örökre belopta magát az emberek szívébe, bizonyítva az örökérvényű igazságot: a kor nem számít, főképp, ha az álmaink beteljesítéséről van szó.