Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

Borítókép: Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az? Forrás: PET Kupa
„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Napra pontosan három éve jártam a tiszai PET-kupán. Ennek a lényege, hogy önkéntesek, üres PET-palackokból ácsolt hajókon lecsorognak a folyamon, és egy héten át szedik ki a hulladékot a vízből és az ártéri erdőkből. Mert, sajnos, az a helyzet, hogy a szomszédos országokból – Romániából és Ukrajnából – irgalmatlan mennyiségű hulladék éri el Magyarországot. Három éve a saját szememmel láttam a mérhetetlen szemétszigeteket, és belekóstolhattam abba a munkába, amely mára a magyar állam figyelmét is felhívta erre a problémára. Ma már nemcsak önkéntesek tisztítják a folyót, hanem intézményesítették a problémamegoldást, és hajókkal, valamint hulladékfelfogó zsilipekkel is szűrik a felénk érkező szennyet.

Forrás: PET Kupa
Épül a kikötő Tiszakóródnál

A PET Kupa szakemberei most Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza-partjára PET-palackokból készült kikötőket építettek. A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyílnak átjárók.

A Palackorrú Lebegő kikötő

A PET Kupa sok éve takarítja már a Tiszát, csapataink számtalanszor eveztek, gyűjtöttek ezen a szakaszon, s a cél mindig egy volt: a szennyezést önmaga ellen fordítani, hulladékkal küzdeni a szemétáradat ellen! 🌊🌊🌊💪 Most egy olyan projekten dolgozunk ami tiszai hulladékokból készült, s tiszai palackokon lebeg. Ha kíváncsi vagy mi lehet ez, nézd meg sorozatunk első részét😉 A folytatás hamarosan érkezik! #palackorru #lebegokikoto #petkupa

Posted by PET Kupa on Saturday, May 23, 2020

Csodás magyarországi vendégházak, amiket alig várunk, hogy meglátogassunk: