Borítókép: Forrest Gump: a film, aminek forgatókönyve még most is egy dobozban porosodna, ha valaki véletlenül nem olvassa el Forrás: Getty Images

Forrest Gump: a film, aminek forgatókönyve még most is egy dobozban porosodna, ha valaki véletlenül nem olvassa el

Az először regényként megjelenő Forrest Gump története csak a szerencsének köszönheti, hogy 1994-ben mozgóképben is megelevenedhetett. Nehéz indulás után a folytatás sem volt zökkenőmentes.

Nincs olyan ember a Földön, aki ne hallott volna Forrest Gumpról. Nincs olyan ember, akinek a fülében ne csengene ismerősen „az élet olyan, mint egy doboz bonbon...” kezdetű idézet, melyet Tom Hanks mondott el a film egyik kulcsjelenetében. A történetet ismerjük: adott egy Savant-szindrómás fiú, aki az anyukájával él együtt. A mama mindet megtesz azért, hogy Forrest-et a többi gyerekhez hasonlóan kezeljék. A történet vezérfonala egy szerelmi szál, melyben Jenny, a szőke lány, központi szerepet kap. Forrest harcol Vietnámban, ahonnan nemzeti hősként tér vissza. Veterán katonaként hatalmas pingpong karriert fut be, majd elkezd futni. Rákász üzletet indít be barátja emlékére, ami annyire sikeres lesz, hogy még az Apple cégbe is bevásárolja magát.

A történet egyszerű, szerethető és a színészi alakításnak köszönhetően bombasiker lett a film. A minimál költségvetésből, 55 millió dollárból készítették, mely minden idők harmadik rekordbevételét hozó amerikai filmjévé nötte ki magát rövid idő alatt: 683 millió dollárt hozott Forrest története a gyártók kasszájába. Az anyagi sikereken túl pedig 6 Oscar-díjat zsebeltek be a készítők, köztük Tom Hanks a karakterformálásért és Bob Zemeckis a rendezésért vihette haza az arany szobrocskát.

Siker, siker és siker. Ez a három szó jellemzi leginkább a Forrest Gumpot. Ám igen nehézkesen indult el a készítése, lényegében csak a szerencsének köszönhető, hogy valaki felfigyelt a forgatókönyvre.

Galériánkban a Forrest Gump kalandos gyártási folyamatáról, kulisszatitkairól olvashattok!