A reneszánszát éli a horgolás: interjú a művésszel, akinek már tenyere formájához koptak a horgolótűk

Borítókép: A reneszánszát éli a horgolás: interjú a művésszel, akinek már tenyere formájához koptak a horgolótűk Forrás: Kucska Erika
Az igazi értékek nem mennek ki a divatból, hanem minden korban az időtlen szépséget képviselik. Ilyen a manapság reneszánszát élő horgolás is, melynek Kucska Erika valóságos művésze.

– Amikor az ember a horgolás szót meghallja, akkor a nagymamák kicsit avítt időtöltésére gondol. De a Te munkáidat látva a horgolás szó megtelik élettel. Miből merítesz?

– Maga a csipke szépsége, szeretete, ami nagyon mélyről gyökerezik bennem. Mondhatom azt is, hogy az anyatejjel szívtam magamba. Mióta az eszemet tudom, folyton ezt láttam magam előtt, hiszen édesanyám gyönyörűséges csipke terítőket horgolt, és azt hiszem, innen ered minden. Azt nem irigyeltem tőle, hogy hosszú órákat görnyedt felettük, hogy hetekig, hónapokig készített egy-egy darabot. A vastag zsinór fonalak megjelenésével ez az alkotóidő lényegesen lecsökkent, egy közepes méretű szőnyeg 1-2 nap alatt elkészülhet.

– Mióta horgolsz? Egyáltalán: hogyan döntötted el, hogy ezzel fogsz foglalkozni?

– Már gyermekkoromban folyamatosan hajtott a vágy, hogy valamit alkossak. Valami nekem tetszőt! Édesanyámtól lestem el a horgolás alapjait, talán 7-8 éves lehettem akkor. Később nekiálltam kötögetni, megtanultam varrni is. Első műveim kézzel varrt babaruhák, takarók voltak. Hihetetlen szerelem ez, egyfajta bekattanás, ami teljesen lázba tud hozni egy-egy ötlet kapcsán. Imádom a textileket, a fonalakat, ezek színei, textúrái teljesen rabul ejtenek. Ezekből alkotok lakberendezési tárgyakat, főként szőnyegeket, párnákat, kosarakat, kisebb tárolókat. És egyre bővül a paletta, hiszen folyamatosan igyekszem tanulni, fejlődni, valami számomra is új dolgot létrehozni. A szőnyegeim újrahasznosított pamut fonalból készülnek, a párnák is magas pamuttartalmú puha kötőfonalakból. Eleinte nem volt ez tudatos döntés, hogy ezzel foglalkozzak. Elkészült az első szőnyegem, majd tárolókat horgoltam. Nagyon tetszettek a családnak, barátoknak, ismerősöknek. Aztán már az első szerintem is komolyabb, vállalható darabot megmutattam egy közösségi portál lakberendezős közönségének, ahol 2 perc alatt gazdára talált. Hihetetlen öröm volt, és nagy lendületet adott, hogy jó úton járok. Sorra jöttek az elismerések, kérések és rendelések és gyakorlatilag innen építkeztem tovább.

Forrás: Kucska Erika

– Gyönyörű szőnyegek, párnák, dekortermékek mellett praktikus, mindennapi használatra tervezett táskák is kerülnek ki a kezed alól. Kik a vásárlóid?

– Saját Facebook-oldalamról, Meska boltomból, Vegyél hazait-csoportból jönnek a megkeresések, felkérések. Gyakorlatilag ezeken a közösségi felületeken találnak meg a vásárlóim. Jórészt persze hölgyek, de nagy örömömre már az urak is bátorkodnak ilyen ajándékokkal meglepni a kedveseiket. És nemcsak a középkorosztály vagy az idősebbek, hanem fiatal lányok, fészket rakó ifjú párok is a vásárlóim.

– Munkáidban erősen hangsúlyos a fehér szín. Miért?

– Igen, legtöbb megrendelőm világos színekben álmodja meg a csipkehatású szőnyegeit, párnáit. Dehát nem is csoda, hiszen nagyanyáink hagyományos, horgolt csipketerítőit idézik, ennek a romantikus, vintage hangulatnak van most nagyon nagy divatja. Az külön nagy öröm, ha valaki bátrabb színekkel kéri a szőnyeget, párnát, hiszen úgy is fantasztikus, újszerű darabok születnek.

– Hogyan zajlik az alkotás folyamata?

– Vannak kedvenc motívumaim: a csillag, virág, nap, a kisebb-nagyobb bogyók, virágszirmok, cikkcakk formák. Ezeket építem be a körszőnyegeimbe – amik egyébként a kedvenceim – ezektől egy mozgalmas, 3D-s felület keletkezik. Mindig arra törekszem, hogy izgalmas, érdekes megoldást találjak ki. Egy mintát igyekszem magamra formálni, hozzáadni valami pluszt, amitől szebb lesz. Nem feltétlenül az egyszerűbb megoldást keresem, van, hogy több órán keresztül csak kísérletezem, próbálok valami újat, újszerűt létrehozni. Természetesen engem is inspirálnak az alkotótársaim. Hihetetlen ötletek, leleményes megoldások születnek olykor. Ámulatba ejtenek az orosz, spanyol, török hölgyek munkái, igyekszem tanulni tőlük.

Forrás: Kucska Erika

– Mi volt a legkülönlegesebb megrendelésed?

– Érdekesség tekintetében azt hiszem itt mindig a méret lesz a kuriózum. Az első 2 méteres szőnyegemet már évekkel ezelőtt elkészítettem, ez már komoly feladat volt. De mindig van, aki ennél is egy picit nagyobbat kér, így lassan ez is növekszik. Van, hogy egy szőnyeg 10-12 kg-ot is nyom. Ekkora súlyt folyamatosan forgatni, hogy még további sorok épülhessenek rá – így egyre nagyobb lehessen –, már komoly izommunkát jelent. Úgyhogy mindig az addig elkészült legnagyobb méretű a legérdekesebb. Jelenleg kb. 250 cm a legterjedelmesebb darabom.

– Van olyan terméked, amelytől soha nem válnál meg?

– Nincs Ilyen. Ellenben az eszközök, melyekkel létrehozom őket, nagyon fontosak számomra. Több tucat horgolótűm van, és váltogatva az adott fonalakhoz, használom is őket. Nyilván pótolhatók, de kötődöm hozzájuk, vannak, amelyek már szó szerint a tenyerem formájához koptak... Az értékesebb varrógépeket pedig még nem is említettem. Van, amelyik 40 éve a birtokomban van, és még nagyon jól szuperál. Ők a munkatársaim a mindennapokban, fontosak nekem.

– Hogyan látod, milyen lehetőségei vannak ma egy kézművesnek Magyarországon?

– Én úgy látom, hogy egyre többen vagyunk, akik kézműves termékek készítésével foglalkozunk. Mindig jönnek újak, és vannak, akik lemorzsolódnak. Gyönyörű alkotások születnek, de hiába van ekkora információs dömping, nagyon nehéz megtalálni a megfelelő értékesítési csatornákat. Sokunk kis büdzséből igyekszik életben tartani a kisvállalkozását és még csak nem is álmodhat arról, hogy a marketinget kiszervezi hozzáértő szakembernek. Egy személyben próbálunk minden feladatot megoldani, így magára az imádott alkotásra sajnos kevesebb idő jut.