Amikor már szétfeszít az ideg, kezdj el horgolni!

Borítókép: Amikor már szétfeszít az ideg, kezdj el horgolni! Forrás: Pixabay.com/ Jackson David
Talán nincs is olyan ember a világon, akinek ne lenne hobbija. A szabadidő felhőtlen eltöltése közben az ember kiengedheti a fáradt gőzt, elfelejtheti az aktuális nehézségeket és elmerülhet egy általa kedvelt világ részleteiben. Ha van hobbid, akkor bizony te már tudod hogyan űzd el a stresszt, amikor az készülne leteperni.

Persze, két értekezlet között nehéz belefojtani a stresszt egy kiadós kertészkedésbe, de ha tudod, hogy van egy olyan szabadidős tevékenység, ami majd kisimítja a ráncaidat nap végén, akkor már nyert ügyed van.

Mert miről is szól a hobbi?

Egész pontosan rólad. A hobbit, a te belső világod igényeinek kivetülése. Egy szabad tevékenység, ami mellett szinte röpül az idő, anélkül, hogy észrevennéd. A hobbi az, amit -ha monoton is- te elmélyülten és fáradtságérzet nélkül tudsz végezni.

Az embernek szüksége van az ilyen szabad utakra. Az egész napos felnőtt létünk adta folytonos feladatmegoldások, a helyzetben maradás, a döntések meghozatala és vállalása, fárasztó tud lenni. Ezt a testi és idegi fáradtságot pedig jó, ha le tudod vezetni valami számodra örömteli tevékenységgel.

Mentális egészségünk és a hobbi

A gyerekeknek a játék lényegében egy folytonos hobbizás, hisz azt csinálják, amit szeretnek, amit élveznek. Ne felejtsük el, hogy bármennyi idősek is legyünk, a bennünk élő gyermek ott van és kész a belső békénk felé vezető utat megmutatni. Semmilyen gyerekesség nincs ebben. Sőt, pont, hogy általa átlendülhetünk a nehéz helyzeteken

A hobbi, mentális egészségünk egyik nagy segítője. Olyan, mint egy jó meditáció, mert az adott pillanatban tart, lehorgonyozza az elménket, ráadásul egy olyan tevékenységen tartja fókuszunkat, amit örömmel, szeretettel csinálunk.

Ha ezt szakmaibban szeretnék megfogalmazni, akkor a hobbi olyan, mint a jó mindfullness.

Méghogy nincs hobbid!

Rohan veled a hét, a hónap, az év. Munka, munka hátán. Nincs időd semmi másra? Csak a határidők, a család és a gyerek körüli dolgok? Akkor épp itt az idő megállni, mert a felgyülemlett stresszt le kell tenned, különben felemészt.

Keress hobbit magadnak, de mit? A legegyszerűbb, ha visszagondolsz arra, gyerekként mi volt az a tevékenység, ami felszabadító élményt jelentett neked.

Mi volt az, amibe bele tudtál feledkezni, ami feldobott, ami inspirált. Ha ez mozgásos tevékenységhez köthető, akkor a sportban fogod megtalálni a hobbid, ha imádtad nézni, ahogy nagymamád nyújtja a rétest, akkor a főzés lesz a te mindfullness tevékenységed.

A galériánkba olyan tevékenységeket gyűjtöttem ki nektek, amik kiszakíthatnak a mókuskerék-szerű hétköznapokból, amik fizikális és mentális jólétedhez, a stresszoldáshoz segíthetnek.