Ha szétfolyik a te időd is: hatékony szokások, amikkel visszalassulnak a percek

Borítókép: Ha szétfolyik a te időd is: hatékony szokások, amikkel visszalassulnak a percek Forrás: Getty Images (MirageC)
Az idő a legnagyobb kincs. Senkinek sincs belőle elég, és sajnos nem lehet pénzért kapni a boltban. Ha spórolsz vele, akkor is elszáll, de legalább azt érezheted, hogy kézben tartod az életed. Ha jut belőle mindenre, akkor kerek a világ. De hogyan gazdálkodj vele okosan?

Az a cikk az ÉVA magazin 2023. évi 1. lapszámában jelent meg először "Hogyan spórolj időt?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Kövesd nyomon

Ha tényleg kíváncsi vagy, hogy hol folyik el az időd, mérd fel három napodat. Vezess listát róla, hogy mi mindent végzel el, és mit mennyi idő alatt. Szűrd ki, melyek a leginkább időpazarló tevékenységek, és iktasd ki őket a napodból.

Használd ki a holtidőket

Tömegközlekedésen, vonaton ingázva, hivatalos helyen vagy orvosi rendelőben várakozva igyekezz elintézni az online vagy telefonon megoldható feladatokat, illetve dolgozz a laptopodon. Ezt persze akkor tudod hatékonyan csinálni, ha előre rákészülsz, és mindent magadnál tartasz, ami a munkához kell.

Zárd ki a zavaró tényezőket

Ha nagyobb feladat előtt állsz, például prezentációt kell összeállítanod, készülj rá a zavartalanul ráfordítható idő szempontjából is. Tudasd a munkatársaiddal, családoddal, hogy mettől meddig leszel elérhetetlen, állítsd repülőgép üzemmódba a telefonod, és gyere le a netről a laptopoddal. Ha mondjuk négy órát jelöltél ki erre a feladatra, azt maradéktalanul szánd rá, különben szétforgácsolódik a figyelmed, és semmivel sem fogsz haladni.

Forrás: Getty Images ( Westend61)

Egyszerre egy dolgot csinálj

A multitasking akár 40%-kal is csökkentheti a hatékonyságodat. A probléma az, hogy miközben azt hiszed, egyszerre két tevékenységet végzel, valójában gyorsan váltogatsz egyikről a másikra. A váltások a nap folyamán jelentős időveszteséget okoznak. Ráadásul többet hibázol, és a kreativitásod is háttérbe szorul a többletfeladatok miatt. Állíts fel prioritást, és csak akkor kezdj új tevékenységbe, ha az előzőt maradéktalanul befejezted.

Kinek veszed fel a telefont?

A „később visszahívlak” automatikus üzenet csodás eszköz, hogy ne kelljen szétszabdalnod a napod halasztható beszélgetésekkel. Majd ha autóba ülsz vagy villamosra szállsz, ha befejezted azt, amit épp csinálsz, esetleg a nap végén lebonyolíthatod azokat a beszélgetéseket, amik nem tartoznak szorosan aktuális feladataidhoz.

Költs arra, hogy spórolhass

Rendelj házhoz a hipermarketből, vegyél online ruhát, ajándékba szánt holmikat, vásárolj egy takarítórobotot, dugóban is gyorsan suhanó elektromos rollert vagy bringát, tedd/vedd meg, amit lehet, hogy megkönnyítsd az életed és időt spórolj magadnak.

Fejezd be, ami már majdnem kész

Gyors fejszámolás – ha itt ráhúzok még fél órát, hogyan kell átszerveznem a nap többi részét, hogy a végén oké legyek? Ha megteheted, inkább ez, mint hogy tologasd magad előtt a maradékot és másnap kiderüljön, hogy pont nem fér be a teendők közé.

Mondj nemet

Ez a legfontosabb jó tanács. Mondj nemet mindenre, ami időben tervezhetetlen, amiben szétforgácsolódsz, amiről nem volt szó, de a nyakadba akarják varrni. Mondj nemet a percenkénti e-mail-olvasásra, a közösségi médiás értesítésekre, az időben nem behatárolt értekezletekre, az olyan megbeszélésekre, amikről levelezni is elég lenne.