Hogyan tömegközlekedj vírusbiztosan?

Borítókép: Hogyan tömegközlekedj vírusbiztosan? Forrás: Unsplash/Karl Saare
Néhány tanács arra nézve, hogyan használd a tömegközlekedést, hogy csökkentsd a koronavírus-fertőzés kockázatát.

A koronavírus első hulláma idején mindenki annyira tartott a koronavírustól, hogy alig-alig utazott valaki a buszokon, villamosokon. Mostanra megint bátrabban kezeljük a kockázatot, de itt az idő, hogy kicsit visszavegyünk. Sajnos nem járhat mindenki biciklin, autóval vagy gyalog, van akinek továbbra is muszáj felszállni vonatra-buszra. Ezekben az esetekben a következőket teheted:

Próbáld kerülni a csúcsidőszakot! Erre lenne jó egyébként a lépcsőzetesen eltolt iskolakezdés, de a döntéshozó politikusok fejében az iskola nem arról szól, hogy a gyerekek és a felnőttek jól érezzék magukat. Hanem valami egészen másról.

Keress szellős metrókocsit! A vírus szempontjából a metró szellőzik a legrosszabbul. De ha mégis metróra szállsz, keress olyan kocsit, ahol kevesebben vannak! (New York-ban például ökölszabály, hogy nem szállunk be üres metrókocsiba, mert vagy büdös van benne, vagy megölnek – de most ott is minden tanács az ellenkezőjére változott.)

Ne ülj le mások mellé! Így lehet a leggyorsabban elkapni a vírust. Felállsz, hozzáérsz, leköhög... Ülj mindig mások mögé vagy elé. Az a legjobb, ha van egy kis támla is, ami elválaszt utastársaidtól. Hosszabb, két órán túli utazásnál ez sem segít. Ilyenkor 2,5 méteres távolságot próbálj tartani másoktól. Ha lehetséges. Amennyiben koronavírusos ember helyére ülsz le, az elvileg nem annyira veszélyes.

Utazz repülőn! Ha utazhatnánk, ugye, akkor a repülő lenne a legbiztonságosabb, mert annak HEPA-szűrője képes kiszedni a vírusokat is a levegőből.

Ne kapaszkodj az oszlopba! A felmérések során az derült ki, hogy az emberek buszon-villamoson-metrón szívesebben kapaszkodnak oszlopokba, mint lelógó hevederekbe-kapaszkodókba. Kerüld a rudat!

Ne beszélgess senkivel! A vírus nem önmagában terjed, hanem nyálcseppeken, aeroszolon utazik. Úgyhogy ne engedj ki magadból nyálcsepp-aeroszolokat! Ne beszélgess! (A leginkább diszkókban, tömegközlekedésen és zajterhelt munkahelyeken terjed a vírus, mert azon túl, hogy közel kell hajolni beszélgetéskor, hogy értsük a másikat, még hangosan is kell beszélnünk, amivel sokkal több nyálpermet távozik a beszéd során.) Inkább nézegesd a telefonod, vagy szemezz a rokonszenves idegenekkel!

Húzódj a kocsi belsejébe! Az utasok ugyanis szenvedélyesen szeretnek az ajtó körül bandázni.

Kerüld a férfiakat! A férfiak szívesebben állnak, mint a nők (New York-i kutatásról van szó!), ezért többet kapaszkodnak – és ritkábban is mosnak kezet. Ettől fertőzöttebb lehet a tenyerük. Ne kapaszkodj idegen férfiakkal egy rúdba!

Inkább buszon, mint bárban lazulj! Végül egy jó hír: a kutatások szerint, ha jól szellőzik a tömegközlekedési jármű, és mindenkin van maszk, a fertőzés esélye egészen kicsi. Kisebb például, mintha az ember elmenne egy bárba meginni egy koktélt.

Forrás: BBC

Bacilusmentes otthonra vágysz? Íme a háztartási szerek, amikre szükséged lesz: