6 dolog, amivel előnyödre fordíthatod, ha túl sokat kell munkába utaznod: így telhet hasznosan az idő

Borítókép: 6 dolog, amivel előnyödre fordíthatod, ha túl sokat kell munkába utaznod: így telhet hasznosan az idő Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Nemrégiben valamelyik csatornán újra láttam a The Commuter c. közepes akciófilmet. Magyarul a szó szerinti fordítás kb. annyit tesz: „Az ingázó”. Én magam napi másfél órát jövök-megyek munkába, de vannak ismerőseim, akik akár hármat, ha éppen késik a vonat. Magától értetődő a kérdés: mivel ütjük el vagy töltjük hasznosan ezt az időt? Elvégre szövetségi bűnügyeket megoldani, s közben emberéleteket megmenteni nem lehet csak úgy, nap mint nap.

Olvasás – historikus megközelítésben

A napilap, később a hírfolyam, illetve a könyv (manapság e-book), összefoglalva az olvasás lenne az „original” időtöltés.

Nem véletlen, hogy a hírek rövid, ingázás idejére szánt zanzásítása egyetlen, értéktelen papírra nyomtatott lapon (vagy oldalon) a nagyvárosokban külön műfajjá vált. X felül a buszra, 30 perc alatt kb. 20 hírt képes elolvasni, ha eléggé clickbait a főcím, vagy kellemesen aktuális a téma. Ma már ugyanez létezik online verzióban.
Mindez az optikusok kirobbanó örömére, mert aki a buszok és a nagy meleg által felhólyagzott aszfalton rázkódva képes egyáltalán olvasni, az biztos, hogy előbb-utóbb a szemészeten köt ki.

Persze a metró, a villamos más. Összehasonlításképp az autópályán is elég kényelmes Üvöltő szeleket falni a hátsó ülésen, csak a hegyek közé ne menjünk, mert abból hányinger lesz és befejezetlen fejezet, sajnos.

Zene – egyszerűsített technológiai szemlélet

Zajzárós fülbe illő. Fülre akasztós. Bluetooth vagy kábeles. Vízálló vagy szélálló. Esetleg és/vagy bármelyik. Plusz a fejhallgató verziók. Plusz a mikrofonnal is rendelkező verziók. A „transporting music”, azaz „zeneutaztatás” épp az ingázókat célzó, rendkívül sikeres iparág. Holnap, amikor a kedves olvasó felszáll a kedvenc járművére, számolja meg, hány utas fülében, fején lát valamilyen eszközt – a sajátját leszámítva.

Ahol eszköz van, ott lejátszás is van.

Forrás: pexels/MART Production

Egy másik iparág, az online rádiók és az online zenelejátszók milliárdos producerek által birtokolt és irányított zenebirodalma is elsősorban az ingázókra épít. Különösen, mióta az Y és Z nemzedékek, pláne a feljövő Alfák egyre inkább „zene mellett” tevékenykednek.

Egyszóval utazás közben zenét hallgatni jó. Csak kell hozzá egy megfelelő eszköz. A többi ízlés dolga.

Tanulás – összetett technológiai szemlélet

A reggeli villamos, a busz, az ingázó vonat valaha tele volt tananyagot ismétlő, olykor lázasan füzetbe körmölő diákokkal. Vajon eltűntek? Aligha. Az utazás közbeni tanulás eszközei odáig fejlődtek, hogy ma már simán lehet jegyzetet olvasni a mobilon, forrást letölteni vagy előadást szerkeszteni akár két megálló között is. Sőt, a tanár is beállíthatja a reggeli dolgozat nyomtatását, még mielőtt az iskolai hálózat közelébe érne.
Ám ezek aligha valóban örömteli időtöltések, még ha hasznosak is. Ingázás közben jókedvűen tanulni valószínűleg nyelveket a legkönnyebb. Számos, minőségi nyelvi applikáció van, amik különböző szinteken, különböző nyelvi készségekkel „játszanak” – de valójában mi játszunk. Bizony vannak itt betűkirakók, szóalkotók, nyelvtani és kulturális kvízek ezerszám. Ahogy a legtöbb nyelvtanár mondja: 30 perc minden nap, és meglesz az eredmény. Hát akkor miért ne ingázás közben?

Forrás: pexels/Andrea Piacquaido

Koncentráció és nyaktorna – ezoterikus rajtaütés

Hunyd be a szemed! Érezd, ahogy a síneken doboló acélfutók ritmust adnak a száguldásnak. A mozgásnak, amit nem is érzékelsz, mert része vagy, együtt mozogsz ezzel az inercia-kozmosszal. Szabad vagy húsz percig, amíg Ferihegyre nem érsz. (De ha rövidebb az utad, kevesebb is elég, ez pusztán megszokás kérdése, a szerk. / Ja, bocs, a szerző.)
Viccet félretéve, vagy éppen: de komolyan! Kezdd el az ingázó-tornát! Tornáztasd a nyakad, a vállaid, a lábfejed. Keress ehhez gyakorlatokat online. Ez igazán hasznos.

Ha van 10 perced és egy megfelelő ülőhelyed, vagy elég szabad tered, mert történetesen valamely kevésbé zsúfolt járaton utazol, hajrá! Ha éppen nincs és zsúfolódva állsz, ne mérgelődj, hát- és válltorna vagy akár a vádligyakorlatok észrevehetetlenül is beleférnek. Csak mozogj!

Szemlélődés és backstory – a filmes feeling

Nyisd ki a szemed! Mint egy kisgyerek. Sokan figyeltük a többi embert gyerekkorunkban. A rengeteg tuszkolódó vagy éppen kedves, ilyen-olyan témáról csevegő, netán hangosan vitatkozó utast. A bácsit, aki nehezen cipeli a holmit a piacról. A párocskát, akik – szerintük lopva – csókot váltanak. A mérnök urat, aki már kora reggel a kivitelezővel veszekszik, mert a stukkó színe bizony kötött a homlokzat felső karéjában. A leendő zongoraművészt, aki a kapaszkodón pötyögi az ujjrendet. Vagy épp a sofőrt, aki hosszasan káromkodik, mert a motoros már a „BUSZ” jelzésre elindult.

Forrás: pexels/Misa Stoffel

Ez nagyon tartalmas időtöltés. Ráadásul minden megfigyeléshez lehet illeszteni egy teljesen saját háttérsztorit. Javaslom, próbálja ki mindenki újra!

Számlaügyintézés – a puszta időhatékonyság kedvéért

(Az azonnali egyenleg-értesítéssel rendelkezők akár el se olvassák ezt a részt.)

Ugyan havonta csak időközönként tudja lefoglalni az ingaórákat, de – sokan tapasztaltuk már – nagyszerű utazós időtöltés a számlabefizetés. Kár, hogy jelentős anyagi deficittel jár.

Reggel a villamoson 30 perc alatt befizetünk öt számlát, és máris elégedetten érkezünk meg a munkába. Hasznosan indult a nap, se a villany, se a többi ez-meg-az el nem maradt, sőt, lesz még holnap is. Akár az egész napunk fényesebb, mindenesetre könnyedebb lesz, elvégre megalapoztuk valami fontossal: minden kötelesség teljesítve. Jöhet a napi kreatív szakasz. Csodás, nem?

Hazafelé ingázás közben ugyan támadhat némi ellenérzés, hogy majd szembesülni kell a szokásos szembesülnivalóval…. és hát mi választottuk azt, hogy a bankunk ne küldjön számlaértesítést… de általában sikerül kihúzni a lakásajtóig. Jobb esetben addig, amíg bekapcsoljuk azt a szenvtelen gépet, és feljönnek a kegyetlen számlaadatok. Ekkor az egyetlen nap alatti „pénzügyi csökkenés” depressziója bántó lehet. Ám következő hónapban ismét vár ránk egy reggeli odaút, a hasznosság és tökéletesség 30 perce.