Holnaptól megváltoznak az árstopos termékek árai: olcsóbb lesz a liszt és a csirke far-hát is

Borítókép: Holnaptól megváltoznak az árstopos termékek árai: olcsóbb lesz a liszt és a csirke far-hát is Forrás: Getty Images
A kormány augusztus elsejétől kivezeti az élelmiszerár-stopot. Megnéztük, mire lehet számítani, vajon mennyibe fognak kerülni a korábban árstop alá tartozó termékek a kivezetés után.

Emlékeztek még arra az időszakra, amikor beütött a Covid, be voltunk szorulva a lakásba, és ha véletlenül eljutottunk a boltba – természetesen maszkkal az arcunkon és jó sok kézfertőtlenítő géllel a táskánkban –, igyekeztünk minél többet beszerezni a szükséges élelmiszerekből és háztartási szerekből?

Az infláció ugrásszerű növekedésének hatására viszont ma már minden sokkal drágább, mint korábban, így a kormány 2021 őszén árstopot vezetett be olyan alapvető élelmiszerek esetében, mint a liszt, a cukor vagy a csirke far-hát. A termékek körét 2022 novemberében tovább bővítették.

A Kormány 279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő rendelet szerint az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól.

Forrás: Unsplash / Fikri Rasyid
Megszűnik az árstop, hogyan változnak az árak?

Megszűnik az árstop, mi lesz utána?

Az élelmiszerár-stop csak egy volt az inflációt segítő lépések közül, a legújabb augusztus elsején lép majd érvénybe, mely szerint a jelenleg hatóságilag az árstop alá, azaz kötött árú termékek, a kötelezően akcióztatott termékek közé fognak tartozni, melynek rendszerét a kormány legalább december 31-ig tervezi fenntartani. A szabályozás alapján a boltoknak a bruttó beszerzési árból 15 százalékot kell majd levenniük, mely 15 százalékos veszteséget jelent majd a kiskereskedők számára.

Forrás: Unsplash / Eduardo Soares
Továbbra is alaposan meg kell gondolnunk, hogy miből mennyit veszünk.

Mennyi az annyi?

Az árstop kivezetése után a következő árakkal számolhatunk:

A csirkemell árával kapcsolatban emelkedésre számíthatunk a jelenlegi 1500 forint/kilós árhoz képest, 1650 forintba fog kerülni kilónként.

A 2,8%-os UHT tej literenkénti ára (kereskedelmi márkás termékek esetében) a jelenlegi 156 forintról 210 forintra nőhet.

A kristálycukor ára is nőni fog, a jelenlegi 260 forint kilónkénti árról akár 320 forintra is nőhet az árstop kivezetése után.

A BL55-ös finomliszt viszont ezzel szemben olcsóbb lehet a kivezetés után: nagyjából 170 forint körül fog mozogni a kilónkénti ár a jelenlegi 290 forintos árhoz képest.

Az étolaj is egyike azoknak, amelyik olcsóbb lehet az árstop kivezetése után: jelenleg egy sajátmárkás étolaj ára 550 forint körül mozog, mely az árstop után megközelítőleg 460 forintra fog csökkenni.

Olcsóbb lesz a csirke far-hát is, melyet jelenleg csaknem 300 forint körül vehetünk meg, a kötelező akciózás bevezetésével 270 forintba fog kerülni.

A kötelező akcióval érintett termékek közé az alábbi élelmiszerek tartoznak majd:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó étolaj
  • házi sertéscsont
  • csirkemell, csirke far-hát
  • UHT 2,8 % tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej
  • Friss tojás (héjában a Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasokból, kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojás)
  • Étkezési burgonya (kivéve újburgonya)