Borítókép: 5 tipp, hogy rendszerezettebbé válj 2022-ben Forrás: Hegyi Tímea

5 tipp, hogy rendszerezettebbé válj 2022-ben

Egy közös pont van az újévi fogadalmak véget nem érő sorában, ami pedig nem más, mint az időfaktor. Hiszen az, hogy be tudjuk-e tartani a fogadalmainkat az új évben, nem függ mástól, mint hogy mire fordítjuk az időnket az előttünk álló 12 hónap alatt, mennyire vagyunk rendszerezettek, illetve hogy mennyi ideig tudjuk tartani a fókuszt azokon a dolgokon, amelyeket célul tűztünk ki.

Ha elérkezettnek látod az időt arra, hogy rendszert vigyél az életedbe, és szeretnéd, hogy az év eleji lendületed ne csak néhány hétig tartson, érdemes figyelembe venned az alábbi tanácsokat, amelyek abban segítenek, hogy ez az éved már a célirányos haladásról és valódi rendszerezettségről szóljon:

1. Rangsorold a tennivalóidat minden nap!

Ha ismered a saját prioritásaidat, kevésbé csúszhatsz bele abba, hogy olyasmire mondj igent, ami teljesen keresztülhúzza a rövid távú terveidet. Azzal, hogy felállítod a teendőid helyes rangsorát, hatékonyabbá válsz. Ez nem azt jelenti, hogy többet vagy kevesebbet dolgozol adott napon, hanem azt, hogy a megfelelő tennivalókra helyezed a hangsúlyt.

2. Tervezz következetesen!

Ez a fő kulcsa ugyanis annak, hogy rendszerezetté válj. Nincs nagy titok ebben, egész egyszerűen egy papír és egy toll társaságában vonulj el néhány percre és a prioritásaid szem előtt tartásával, adj keretet a napodnak, hetednek.

A tervezés nem kötöttség, sokkal inkább egy vezérfonal, amely mentén rugalmasan, de fókuszáltan haladhatsz napi szinten.

A rendszeres tervezés rávilágít arra, ha vannak halogatott tennivalóid, segít felismerni, ha mindent egyedül akarsz megoldani, sőt a kevésbé hasznos szokásokra is rámutat előbb-utóbb.

3. Reális, konkrét, egyúttal motiváló célokat tűzz ki!

Az elrugaszkodott, túl általános, netán teljesíthetetlen célokkal 2022-ben sem leszel előrébb. Ha pl.: idén végre elindítanád a vállalkozásodat, határozd meg, hogy milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy 2022-ben megszerezd az első ügyfeled, miben kell még fejlődnöd, milyen kurzust célszerű elvégezned, milyen vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó csoporthoz csatlakozol majd, mi lesz a konkrét induló szolgáltatásod/terméked, milyen online felületeken leszel jelen, milyen mérföldköveket szeretnél elérni, stb.

4. Minimalizálj!

A rendszerezettséghez és a fókuszáltsághoz nem árt egy kis rendrakás, kívül-belül. A belső rendrakást a céljaid meghatározásával és a megfelelő rangsor betartásával javarészt meg is valósítod. Természetesen a külső környezeted újragondolásával, tudatos kialakításával is hozzájárulsz a rendhez, a rendszerezettség állapotához. Ne halmozz fel szükségtelen holmikat, hiszen a kevesebb tárgy nem jelent mást, mint áttekinthetőbb otthont és persze több szabadidőt!

5. Helyes szokások

Ha maradandó változásra vágysz, akkor elengedhetetlen egy-egy új, hasznos szokás beillesztése a napi, heti rutinodba. Eleinte azt javaslom, hogy egyetlen új szokással kezdj. Amikor pedig már több napja nem maradt ki ez az új szokásod, elkezdhetsz egy másikat is pályára állítani. Az, hogy pontosan mi is ez a szokás, arra neked kell rájönnöd. Az alábbi szokások kialakításával azonban biztosan nem lősz mellé: napi teendőlista megírása, rendszeres tervezés, reggeli és esti rutin személyre szabása, a feladatok saját napi ritmusodhoz igazítása, napi pihenőidő beiktatása, napi, heti munkaórák meghatározása, testmozgás rendszeressé tétele.

Ezek az én tippjeim ahhoz, hogy 2022 a rendszerezettség éve legyen számodra. Ha elakadnál, itt tudok segíteni neked abban, hogy ezen az úton ne egyedül kelljen végigmenned.

Ha szeretnéd ebben az évben tudatosabban beosztani az idődet, csatlakozz az Időgazdálkodás nőknek zárt facebook csoportomhoz, ha pedig extrém gyors fejlődésre vágysz, várlak a jövő héten induló időgazdálkodás Start programomban, ahol 4 hétig dolgozunk majd együtt!

Hegyi Tímea
időgazdálkodás tanácsadó

Galériánkban pár frappáns és elgondolkodtató idézetet találhatsz az időmenedzsmentről: