Európa 5 legszebb vonatútja: mesés, vadregényes tájakat kínálnak

Borítókép: Európa 5 legszebb vonatútja: mesés, vadregényes tájakat kínálnak Forrás: Pexels/Ethan Sees
A legtöbbször, amikor utazom, a repülőt részesítem előnyben. Hiszen gyors, praktikus és a világ bármely táján ott lehetünk mindössze pár óra leforgása alatt. Azonban azzal sokszor nem számolunk, hogy bizony a vonatutaknak is van előnye. Ugyanis akár Európa legszebb vidékeit láthatjuk egy ilyen utazás alkalmával. Így bizony néha érdemes a voksunkat inkább a vonatozásra tenni. Az alábbiakban Európa legszebb vonatútjait szedtük össze, melyeket feltétlenül látnod kell.

A svájci mesevilág

A Glacier Expressz útja Zermattól St. Moritzig tart, mely megközelítőleg 7,5 óra. Az út meseszép hófödte hegycsúcsok, és csodálatos völgyeken, vadregényes erdőkön át vezet. A vonat mintegy 291 hídon megy át. Ez az utazás garantáltan megéri, hiszen ilyen mesés tájat valószínűleg még nem láttál.

Ausztria, avagy az Alpok vadregényes tája

Az útvonal ez esetben az osztrák Alpokon át vezet, egészen pontosan St. Pöltentől Mariazellig. Az utazás mintegy 2,5 óra tele csodásabbnál csodásabb tájakkal. Az út hol a magas hegyeken át vezet, hol pedig a csodálatos völgyekbe tér.

Franciaország, a csodás építészet és meseszép vidék váltakozása

A Franciaországban található csodálatos vonatút, mely Clermontból Ferrandba vezet, mintegy 6 és fél órát vesz igénybe. Azonban az út minden egyes percét élvezni fogod, főleg, ha rajongsz az építészeti csodákért. De természetesen nem csak a franciák lenyűgöző építészetét tapasztalhatod meg, hanem olyan csodákban is részesed lehet, mint a Cévennes Nemzeti Park gesztenyeerdői vagy az Auvergne szőlőültetvények. Amennyiben pedig a legszebb pompájában szeretnéd látni a tájat, akkor feltétlenül tavasszal látogasd meg ezt az útvonalat, ugyanis a nyíló vadvirágok egészen vadregényessé varázsolják majd az utadat.

Szlovéniából Olaszországba: a hegycsúcsokon át a tengerpartok végtelenségébe

Nos, nem meglepő, hogy Szlovénia a csodás tájaival bekerült ebbe a válogatásba, ám Olaszországgal egybekötve egyenesen kihagyhatatlan élményt fog nyújtani az arra utazóknak. Az útvonal Jesenicéből Triesztbe tart, ez megközelítőleg 3 órát vesz igénybe. Fontos tudni, hogy a Bohinj vasútvonal több mint 100 éve köti össze Szlovéniát és Olaszországot. Az út pedig egészen különleges helyeken halad át, hiszen egyaránt érinti az ég felé nyújtózkodó csodálatos hegycsúcsokat és a végtelenségbe nyúló sziklás tengerpartokat is. Olyan ikonikus helyeken vezet át az út, mint a Bledi-tó, vagy éppen Nova Gorica szőlőskertjei. Amennyiben egy változatos és csodaszép tájakon átívelő vonatúra vágysz, bizonyosan ez lesz számodra a legideálisabb választás.

Írország: az Atlanti-óceán varázsa

A mindössze 38 perces vonatút kihagyhatatlan abban az esetben, ha Írországban tartózkodnál. A vonat a Derryből indul és Colerainbe halad, egészen addig, amíg az Atlanti-óceán homokos partjaihoz nem ér. Egyes szakaszokon a sínek közvetlenül a homok mellett futnak, így jól látható, ahogyan az óceán a messzeségbe nyúlik. Majd a partot elhagyva, a mesés Coleraine-i végállomás felé veszi az irányt, és vadregényes tájakon át zötyög a végállomás felé.