JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

4 mesebeli magyar település, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod ősszel

Borítókép: 4 mesebeli magyar település, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod ősszel Forrás: Getty Images/MykolaIvashchenko
Ha nem szeretnél sok-sok órát autóban tölteni, mégis valami különleges látnivalóra vágysz, a következő 4 települést szívből ajánljuk. Ígérjük, nem fogsz csalódni! Sőt, garantáltan vissza akarsz majd térni, hogy újra láthasd őket!

Az ősz a kirándulások, túrák évszaka: már nincs hőség, de még kellemes meleget adnak a napsugarak. Érdemes kihasználni ezt az időszakot és útra kelni. Mi most arra bátorítunk, hogy ezúttal ne külföld felé vedd az irányt, inkább fedezd fel hazánk igazán unikális vidékeit, melyek akár több napra is bőségesen ellátnak látnivalóval.

Lillafüred

Ha egy kellemes őszi kirándulásra vágysz, akkor irány Lillafüred! A környék ugyanis rengeteg lehetőséget ad a felfedezésre és a túrázásra, de azoknak is kitűnő úti cél lehet, akik inkább a kényelmesebb, nézelődős programokat részesítik előnyben. Ha már ott jársz, mindenképpen érdemes végigsétálnod a különleges botanikai ritkaságokkal teli függőkerten, amely egyenesen a városrész szimbólumának számító, neoreneszánsz stílusú Palotaszállóhoz visz. Útközben tökéletes kilátás nyílik hazánk legmagasabb – mintegy 20 méter magas – vízesésére, amely a szálló építésekor keletkezett: elegendő helyet kellett biztosítani a kastélynak, ezért a Szinva patakot elterelték, így jött létre a mesterséges zuhatag, amely télen, befagyáskor kifejezetten mesebeli hangulatot kelt. Közvetlenül a sétányról nyílik az Anna-mésztufa barlang is, amelyben különleges természeti látnivalókban lehet részed a megkövesedett falevelek lenyomataitól kezdve a lelógó faágakig.

Lillafüredről indul az 1920-ban épített kisvasút is, amivel egészen Miskolcig (pontosabban Jávorhegyig) lehet elutazni és 1080 méter hosszan szállítja a kalandos kedvű utasokat. A hegyi végállomás kiindulópontja a Rollerösvénynek, amelyet tereprollerrel fedezhetsz fel, valamint az Oxigén túraútvonalnak, amely a helyi levegő gyógyító hatása miatt különleges és kihagyhatatlan. Ha pedig egy kis vízparti élményre és csónakázásra vágysz, a Palotaszálló közvetlen közelében, a Hámori-tavon azt is megteheted. Érdemes is evezőt fogni, hiszen a tóról festői szépségű kilátás nyílik a kastélyra és környezetére.

Szarvas

A Békés megyei Szarvas és környéke igazi csodahely, ahová szinte az év bármely szakában érdemes ellátogatni. Végigsétálhatsz például azon az emlékúton, amely egyenesen a történelmi Magyarország geometriai középpontjához vezet. A séta egy gáton visz végig, amelyen 17 úgynevezett stáció található, ezek az ország történelmének jelentős állomásaira emlékeztetnek.

A város egyik nagy büszkesége a Szarvasi arborétum, közismertebb nevén Pepi-kert; a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen. Itt mára már 5 fás növénygyűjtemény található; a „Pepikert”, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mittrovszky-kert és az ún. Konyhakert. Esős időben javasolt fakultatív program lehet Pepi gróf Varázstanyájának meglátogatása, az Üvegház megismerése vagy a kiszabadulós játék kipróbálása a Titkok kertjében.

A Szarvasi arborétumon belül kapott helyet a Mini Magyarország kiállítás, amely hazánk leghíresebb épületeinek és látványosságainak kicsinyített mását sorakoztatja fel, ezen kívül egy interaktívan kezelhető kisvonat pályával szórakoztatja az oda látogatókat.

A szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark mellett – amely maga is megér egy napot – egy különleges tanösvény került kialakításra. Az interaktív sétaút végigjárása közben megismerheted az Anna-liget változatos élővilágát. A tanösvény egyik állomása a 19. század elején épült Csáky-kastély, amely ma is a Pepi gróf (Bolza József) feleségéről elnevezett liget ékessége. A Holt-Körös partján épült, festői szépségű Bolza-kastélyt is érdemes meglátogatni, melyet az olasz származású, Bécsben testőrködő Bolza József építtetett 1810 és 1820 között.

Tata

A Budapesttől mindössze 60 km-re fekvő települést a vizek városának is nevezik vadregényes tórendszere és vízparti látványosságai okán. Akár egynapos, akár többnapos kirándulást tervezel, Tata mindkét esetben kitűnő választás és a rengeteg látnivaló biztosan újra meg újra visszacsalogat majd a városba.

A város egyik fő attrakciója az Angolkert, csodaszép ligetekkel, sétányokkal és számtalan műemlékkel. Ha a parkban jársz, feltétlenül keresd fel a Charles Moreau által tervezett műromokat, amelyekhez egy kis kőhídon juthatsz át. A tó déli partján található a romantikus stílusú Török Mecset, a park bejáratától nem messze pedig a Pálmaház épülete áll. Ha a parkban sétáltok, töltsetek egy kis időt a romantikus Cseke-tó partján, amely egyébként népszerű horgászparadicsom is.

Ha Tata városában jársz, ugyancsak kihagyhatatlan látványosság a Fellner Jakab kilátó, a Kálvária-domb és a kápolna. A kilátó tetejéről, ahová 175 lépcsőfok visz fel, bámulatos panoráma nyílik a városra, és a Gerecse hegyeire.

A vadregény kedvelőinek igazi „must have” a Tatai Fényes Tanösvény lápvidéke, amit egy 1350 méter hosszú cölöpsétányon be is járhatsz. Közben megismerkedhetsz a láperdők és a karsztforrások világával, de ha elég szemfüles vagy, akár teknősöket és hódokat is fotózhatsz. A kilátótorony és függőhíd igazán bájos része a területnek, de a látogatóközpontot és a 14 méter magas fatornyot se hagyd ki, ha itt jársz!

Tata egyik fő attrakciója, az immár a város szimbólumává vált Tatai vár az Öreg-tó partján, illetve az Esterházy család fraknói grófi ágának tatai kastélya, amely egykor a kényelem, a családi boldogság és a társasági élet központja volt. A kastély nem egyszer fogadott királyi vendégeket. Olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc József császár, II. Vilmos német császár sőt, egy alkalommal, 1809-ben egy nevezetes békeszerződés, a Napóleonnal kötött ún. schönbrunni béke aláírásának helyszíne is volt. Emiatt joggal viselheti a „béke szigete” nevet.

Plusz egy tipp: Tatán évek óta komplett fesztivált szerveznek a vadludak őszi – pontosabban november végi – elköltözésének. Az egésznapos rendezvény azért is kihagyhatatlan, mert Európában a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, amelyet egy város vesz körbe. A megfigyelőtorony környékén ilyenkor színes madaras előadásokat, bemutatókat tartanak, de a legtöbben azt a pillanatot követik a leglelkesebben, amikor a madarak szinte egyszerre szállnak fel a vízről és indulnak útnak téli szálláshelyük felé.

Villány

Pécs és Villány környéke tele van olyan különleges látnivalókkal, mint amilyen a magyar Svájcként is emlegetett Óbánya, ahol kötelező program a helyben fogott pisztráng megkóstolása, csakúgy, mint az illatosház, az odorárium felkeresése. Ám ha még unikálisabb élményre vágysz, csak indulj el az erdőn keresztült Kisújbánya felé. Az egykor 28 vízimalmot számláló völgyben található a híres Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés, amelynek lépcsőin óvatosan végig is lehet menni.

Villány mediterrán hangulatú vidéke, amelyet sokan a franciaországi Bordeaux-hoz is hasonlítanak, az ország legjobb vörösbortermő területe. A szédítően jó borok mellett sok műemlékvédelem alatt álló, festői pincesor is kirándulásra csábít. Ha erre jársz, ne hagyd ki Villánykövesdet és Palkonyát a borbarangolásból – ez utóbbiban működteti kis éttermét az ismert énekesnő, Tóth Vera és kedvese –, de Pécs vagy a Tenkes kapitányának forgatási helyszíne, a siklósi vár és akár a máriagyűdi kegytemplom is felkerülhetnek a bakancslistádra.

És ha már a környéken vagy, látogass el Pécsre is, a hungarikummá nyilvánított Zsolnay-negyedbe, amely a város egyik legszebb és legkülönlegesebb látványossága. A 88 köztéri szobor valóban szemet gyönyörködtető látvány a műemléképülettel együtt, amelyben a 19-20. század derekán élt Zsolnay család öröksége kapott helyett.

Forrás 1; Forrás 2

További mesés túratippekért kattints a galériára!