6000-nél is több éve éghet a világ legrégebbi tüze

Borítókép: 6000-nél is több éve éghet a világ legrégebbi tüze Forrás: Getty Images
Senki sem tudja, hogyan gyulladt meg először a Burning Mountain, de valószínűleg évezredekkel ezelőtt történt.

Amikor a felfedezők a 18. században rábukkantak a Burning Mountainre, tévesen vulkánnak hitték. Kiderült azonban, hogy valami sokkal furcsább dologba botlottak. Az ausztráliai Új-Dél-Walesben található a világ legrégebbi ismert széntüze, amely évezredek óta nem aludt ki.

A legtöbb tudós úgy véli, hogy a tűz már legalább 6000 éve ég, bár egyesek azt állítják, hogy sokkal régebbi.

Körülbelül 30 méterrel a föld alatt található a Wingen-hegy alatt. A wingen szó, nem véletlenül, „tüzet” jelent a helyi wonaruah nép őslakos nyelvén. Mivel a föld alatt van, nem lehet látni a tüzet, de még a méretét sem lehet megállapítani, de a hegyről felszálló füst a jelenlétét bizonyítja.

„Senki sem tudja, mekkora a tűz a Burning Mountain alatt, csak következtetni lehet rá" – mondta Guillermo Rein, a brit Imperial College London tűztudományi professzora 2022-ben a ScienceAlertnek. „Valószínűleg egy körülbelül 5-10 méter átmérőjű golyó, amely eléri az 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet" – magyarázta.

A tüzet a hegy alatt heverő szénhalmok táplálják. Csakúgy, mint egy kandallóban fehérlő széndarab, a lángmentes tűz lassan, évente körülbelül 1 méteres magasságban kúszik át a szénen.

A korbecslést a körülbelül 6,5 kilométeres tűz útjának és égési sebességének mérésével dolgozzák ki. Az igazság azonban az, hogy senki sem tudja, mikor kezdődött.

Az sem biztos, hogyan keletkezett a tűz, de szinte biztos, hogy nem emberek csinálták. Valószínűleg egy villámcsapás rá a legjobb magyarázat.

Egy blogbejegyzésben, amely részletezi a Burning Mountainnél tett látogatását, Rein professzor elmagyarázta, hogy a széntűzből kiszivattyúzott hő egy 50 méteres területet hozott létre a dombtető körül, amely mentes minden növényzettől.

Megjegyezte, hogy hasonló földalatti széntüzeket a világon máshol is találtak, leginkább Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban. Például a pennsylvaniai Centralia bányatűznél 1962-ben véletlenül kigyulladt egy elhagyott szénbánya. Annak ellenére, hogy többször próbálták eloltani, a mai napig ég, és várhatóan még 250 évig fog is.

Forrás

Nem csak ausztráliáig lehet menni különleges természeti látványosságokig, íme néhány lélegzetelállító hely, amit érdemes felírni a bakancslistára:

Ha pedig szeretsz a természetben kirándulni, és valami közelebbi úti célt keresnél, mutatunk néhány mesés kirándulóhelyet Magyarországon, amit érdemes meglátogatni: