Borítókép: 5 fenyegető katasztrófa, ami akár pár éven belül az emberiség vesztét okozhatja Forrás: Getty Images/John M Lund Photography Inc

5 fenyegető katasztrófa, ami akár pár éven belül az emberiség vesztét okozhatja

Koronavírus, földrengések, árvizek, pusztító szárazság, szuperviharok. Bolygónkat egyre több katasztrófa sújtja, egyesek pedig azt rebesgetik, ez már a végjáték. Valóban így lenne? A The Sun újságírója, April Roach utánajárt, milyen természeti katasztrófák pusztíthatják ki egy szempillantás alatt az emberiséget akár pár éven belül.

Szupervulkánok kitörése

Még nem hallottál a szupervulkánokról? Pedig egyre több neves kutató figyelmeztet, a Föld nagy szupervulkánjai mozgolódnak, kitörésük pedig a civilizációnk végét is jelentheti. Az egyik ilyen szupervulkán a Yellowstone Nemzeti Parkban található és az elmúlt 16 millió évben legalább tízszer kitört - legutóbb 640 ezer évvel ezelőtt- és véglegesen megváltoztatta Észak-Amerika földrajzát és a globális klímát, miközben a világra vastag hamufelhőt bocsátott. Mivel a vulkán jelenleg is aktív, bármikor bekövetkezhet egy újabb kitörés, ami az Egyesült Államok nagy részét, és világszerte ötmilliárd embert halálát okozná.

A másik szupervulkán az indonéziai Szumátra szigetén található, a világ legnagyobb vulkáni eredetű tava, a Toba-tó alatt. Rossz hír, hogy a tudósok mérései szerint a feltámadás szakaszában van, így idővel egyáltalán nem lepné meg a szakértőket, ha kitörne. A másnéven 'Elfelejtett szupervulkán' pusztítását megsokszorozná, hogy mivel egy szigetország területén helyezkedik el, vélhetően hatalmas szökőár is kialakulna a kitörését követően.

Forrás: GettyImages/Protej
Bár a Toba-tó látszólag csendes, a mélyben azonban szupervulkán ébredezik

Ózonlyuk

A vulkanikus tevékenység felerősödése nem csak azért válhat végzetessé, mert a képződő füst és hamu eltakarná a napot, ezáltal drasztikusan lecsökkenne a hőmérséklet. A Saud Király Egyetem, a NASA, a Max Planck Kémiai Intézet és a KAUST (King Abdullah University of Sience and Technology) közös tanulmányban mutatott rá arra, hogy a napfény hiányának egy másik, súlyos következménye is lehet. A Föld egyik legfontosabb védőpajzsa az ózon (O3), mely megakadályozza, hogy túlságosan sok káros UV sugárzás érje el a bolygót. Ahhoz, hogy ez az anyag létrejöjjön, fotonokra van szükség. Ha nincsenek fotonok – vagyis nincsen elég napfény - akkor ózon sem jön létre és gigantikus ózonlyuk keletkezik, ami védtelenné és kiszolgáltatottá teszi a bolygó összes élőlényét – néhány fajt leszámítva - a nagy dózisú káros sugárzásnak, melynek bizony hasonló hatásai vannak, mint egy nukleáris robbanásnak: többek között bőrrák, DNS károsodás és meddőség.

Földrengések

A Kalifornián 1200 kilométer hosszan keresztülhúzódó Szent András-törésvonal többször okozott már a múltban is hatalmas pusztítást. Ráadásul az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a törésvonal mentén 8-as erősségű földrengés alakuljon ki, melynek következtében a mélyben elhelyezkedő tektonikus lemezek eltolódása kataklizmát okozhat.

Ám sajnos nemcsak Kaliforniában, de Dél-Amerikában is komoly esélye van egy pusztító erejű földrengésnek, ahol már most egyre fokozódó szeizmikus aktivitást mérnek. A kutatók szerint az sem kizárt, hogy egy emberöltőn belül egy hatalmas földrengés következik be, melyet hatalmas pusztítást végző szökőár követ majd.

Tengerszint emelkedés és megahurrikánok

Már a mi életünkben is érezhető mértékű az óceánok, tengerek szintjének emelkedése. Nem is kell más kontinensre mennünk, elég ha a süllyedő Velencére gondolunk. A legfrissebb előrejelzések szerint az óceánok szintjének folyamatos emelkedése miatt 2100-ra mintegy 300 millió embernek kell majd elhagynia otthonát. A leginkább érintett országok az Egyesült Államok keleti és nyugati partja, Kína, Thaiföld és Vietnam. Ezeknél is rosszabb sors vár a Maldív-szigetekre, amit az évszázad végére várhatóan teljesen elnyel az óceán.

Az 5-ös erősségű Isaac hurrikán miatt 50 ezer ember hagyta el otthonát még 2012-ben, hét évvel korábban pedig a Katrina tarolta le az Egyesült Államok déli részét. Az éghajlatváltozás feltehetően kedvez az ilyen méretű viharok kialakulásának, így egyre több megahurrikán kialakulása várható a jövőben, egyre súlyosbodó következményekkel.

Forrás: Getty Images/Chad Cowan
Meghurrikán Amerikában

Vírusok

2012-ben az ebola 12 ezer embert ölt meg világszerte, és alig egy hónap alatt több földrészen is felbukkant. 2019-ben a koronavírus felbukkanása rázta meg a világot és úgy tűnik, a vírus és mutációi olyannyira szívósak, hogy immár a negyedik hullám kitörése fenyeget bennünket. Sajnos a covid gyors terjedésében a globalizáció, a tömegturizmus, a gyors utazás is szerepet játszik, hiszen a kórokozók korlátok nélkül terjedhetnek. Ráadásul a szakemberek szerint egyre több hasonló vírussal kell majd felvennünk a harcot a jövőben és arra is van esély, hogy ezek bolygónk lakosságát is komolyan meg fogják tizedelni, főként azokban a térségekben, ahol nagy a szegénység és a higiénia fogalma ismeretlen.

Az embereket a mai napig foglalkoztatják a különböző világvége-szcenáriók. A következő filmek pedig a leglehetségesebb forgatókönyveket dolgozták fel: