Mit illik és mit nem? Ezeket a protokollszabályokat kevesen ismerik!

Borítókép: Mit illik és mit nem? Ezeket a protokollszabályokat kevesen ismerik! Forrás: Getty Images
Már egészen kiskorunkban megtanuljuk a legfontosabb illemszabályokat, amiket aztán gyerekkorunkban számtalanszor hallhatunk az óvodában, majd később az iskolában is. Hogyan köszönj, ki nyújtson előbb kezet a kézfogásnál, mire kell ügyelned étkezésnél – azonban az alapkérdések ma már sokféleképpen kibővültek, elég ha az internetes kommunikáció során kialakult új szabályokra gondolnunk.

Ezt a jelenséget próbálja áthidalni Veszelszki Ágnes oldala, a @protokollkommunikáció. Ágnes magyar nyelvészként, kommunikációkutatóként és egyetemi kutatóként, többet között pont azt kutatja, hogy milyen hatásai lehetnek az infokommunikációs technológiának a nyelvre, emellett pedig hobbi szinten kezdte el építeni a közösségi média oldalát is, ahol olykor a triviálisnak tűnő alapigazságok mellett, a különböző nemzetek egészen meghökkentő szokásait is bemutatja.

Mielőtt mutatnánk az oldalról pár izgalmas példát, vegyük át az alapokat!

ILLEM

Az illem tulajdonképpen a kulturált viselkedést és a jó modort jelenti, a viselkedéskultúrát, mely az emberek közötti kapcsolatokat, és magát a társadalmi életet szabályozza. Ez koronként, generációnként, vallásonként, népcsoportonként, de akár családokon belül is eltérhet, és viszonylag gyakran változik is.

ETIKETT

Az etikett szó a francia nyelvben címkét jelent. Az adott szó eredetileg egy olyan feljegyzésre utalt, amelyben többek között neveket, rangokat, és szertartások lebonyolítását rögzítették, azaz tartalmazott minden fontos illemszabályit. Fénykorát XIV. Lajos idejében élte, azonban ma már kevésbé használjuk ezt a szót, inkább viselkedéskultúráról beszélhetünk.

PROTOKOLL

A protokoll a fenti kettőből, azaz az illemből és az etikettből származtatható, görög eredete van, amely egészen a Bizánci Birodalomig nyúlik vissza. A protokoll a diplomácia elengedhetetlen eszköze, tágabb értelemben ide tartozik a viselkedéskultúra és a rendezvényszervezés is. Célja, hogy minden szabályt úgy fogalmazzon meg, hogy azáltal senki se bántódjon meg.

Egy újkeletű jelenség: a netikett

A netiquette angol szó magyarosított formája az etikett szó, amely a netes kommunikáció, azaz az e-mail, levelezési listák és internetes vitafórumok általános illemszabályait foglalja magába.

Pár alapszabály a netikett világából:

  • Ne használj csupa nagybetűt és ne halmozd az írásjeleket, mert úgy tűnik, mintha kiabálnál vagy agresszív lennél.
  • Ne káromkodj és ne használj trágár kifejezéseket!
  • Használj szóközöket, ne csak vesszőket!
  • Ne írj chaten vagy fórumokon olyan dolgokat, amik nem illenek oda.

A netiketthez tartoznak az instant messagek, azaz az azonnali üzenetküldések is, melyek lényege, hogy rövid, tömör üzenetben fogalmazzuk meg a mondandónkat, így gyakran használunk főképp angol nyelvű rövidítéseket.

Gyakori példák

FYI = for your information, azaz tájékoztatásképpen

AFK = away from keyboard, azaz nem vagyok a gépnél

ASAP = as soon as possible, azaz mihamarabb

Forrás: Getty Images
A kézfogásnak is számtalan szabálya van, amely nemzetenként eltérhet.

Az alábbi galériában, pedig még több érdekességet megtudhatsz a protokoll világáról!