5+1 ok, hogy miért jobb takarítani a kólával, mint meginni

Borítókép: 5+1 ok, hogy miért jobb takarítani a kólával, mint meginni Forrás: Getty Images
A kóla, a világszerte népszerű szénsavas üdítőital, amelyet akár cukros, akár cukormentes verzióban is fogyaszthatunk. Az ital mindig is megosztó volt, az emberek vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem, de az biztos, hogy igencsak addiktív dolog. Az utóbbi időben azonban egyre több videó bizonyítja, hogy tisztításra talán sokkal alkalmasabb, mint fogyasztásra.

Emlékszem, hogy bár sokak kedvenc üdítője a kóla, gyerekkorom óta rengeteg hír kering azzal kapcsolatban, hogy mennyire káros a fogyasztása. Arról nem is beszélve, hogy mennyire addiktív tud lenni. Az tény, hogy rendkívüli savassága miatt nem igen tesz jót a fogaknak, de hányinger esetén különösen jóleshet egy pohár kóla, ami akár gyerekeknél is bevethető.

Egy kis kóla-történelem

A kóla ízét eredetileg a citromsav és a kóladió kombinációja adta, de mára már más hozzávalók, citrusolajok, fahéj, vanília, karamell és édesítőszer segítségével alakítják ki markáns ízvilágát. Az ital 1986-ban vált világszerte híressé, amikor John Pemberton amerikai gyógyszerész feltalálta a Coca Colát, mely az Egyesült Államok egyik szimbólumává vált. Napjainkban sokszor az aszpartám miatt beszéltek róla, amelyet a kólában is édesítésre használnak, és mely a legutóbbi kutatások alapján rákkeltőnek bizonyult.

Miért hatékony a tisztítás kólával?

A kóla a benne található 2,8-as pH-szintű foszforsavnak köszönhetően lényegében a friss citromlével és ecettel is felveszi a versenyt. De lássuk, mire is használhatod pontosan!

WC tisztítására

Öntsd a kólát a vécécsészébe, majd hagyd állni egy órát. Utána alaposan dörzsöld át a WC-kefével a vécé belsejét, majd bő vízzel öblítsd le. A végeredmény magáért beszél majd!

Megfeketedett aljú edények tisztítására

Vettél egy drága serpenyőt, és rövid időn belül teljesen fekete lett az alja? A makacs zsírfoltokkal sokszor a legerősebb tisztítószerek sem tudnak megbirkózni, erre jelenthet megoldást a kóla. A Tiktokon is több videó mutatja be a technikát, ahogy kólával öntik le a serpenyő alját, majd alapos dörzsölés után eltávolítják az elszíneződéseket.

Forrás: Unsplash / Nathan Dumlao
A kóla a megfeketedett aljú serpenyők ellen is felveszi a versenyt. Látod, a tisztítás kólával is lehetséges!

Rozsda ellen

Kisebb rozsdás tárgyak esetén korábban a citromlé és a só kombinációja volt elterjedt, de egyesek szerint az a technika is beválhat, hogy az adott tárgyat egy pohár kólába áztatod egy éjszakára. Ha reggel ledörzsölöd, a kóla hatására könnyebben eltávolíthatod a rozsdafoltokat.

Olajfoltok tisztítására

Azt mondják, a kóla az olaj ellen is hatékonyan felveszi a harcot. Ha kiömlött az olaj a garázs padlójára, önts rá egy kis kólát, hagyd állni pár órát, majd alaposan töröld fel.

Vízforraló tisztítására

A vízforraló használatánál a legtöbb gondot a vízkő kialakulása okozhatja, amelyet citromos vagy ecetes vízzel is megtisztíthatsz. De a tisztítás kólával is lehetséges! Ha kólát öntesz bele és felforralod, hihetetlen eredményeket érhetsz el. A kóla a legtöbb makacs folttal végez, így ha már kiment a szénsav a megmaradt kólából, nem kell a kukába dobnod, akár vízkőmentesítést is végezhetsz vele.

+ 1 tipp: kóla a rágógumi ellen

A hosszú hajú lányok legnagyobb rémálma, hogy a hajadba ragad a rágó, amelyet szinte lehetetlen úgy eltávolítani, hogy ne távozzon vele több száz hajszálad. Állítólag a kóla erre is megoldást nyújthat! Önts egy kis kólát egy tálba, majd áztasd bele a tincset, amibe a rágó beleragadt. A kóla segítségével könnyebben tudod majd kigobozni a rágót a hajadból, de utána azért alaposan mosd át samponnal is.

Ezeket a trükköket az interneten található videók és információk alapján gyűjtöttük össze, nem próbáltuk ki őket személyesen, ezért kérjük, hogy csak saját felelősségre kísérletezz velük.

@smusingwaste

Coke not only can drink, but also can be used in this way #fyp #foryou #foryoupage #lifetips #tips #coke #smusingwaste

♬ original sound - SMusingwaste

Ezek után adja magát a kérdés, hogy vajon nem lenne-e jobb a kólát csupán külsőlegesen tisztításra, mint belsőleges fogyasztásra használnod. Egy biztos, a túlzott kólafogyasztás a szakemberek szerint nemcsak a fogak miatt veszélyes, hanem növelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és akár izomproblémákhoz is vezethet.

Kíváncsi vagy rá, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy kitisztítsd a kanapét? Mutatunk négy egyszerű és olcsó trükköt hozzá a galériában!

Forrás1, Forrás2, Forrás3

Az Éva Magazin cikke.