JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Új iskolába jár a gyereked ősztől? Így segítheted szülőként

Borítókép: Új iskolába jár a gyereked ősztől? Így segítheted szülőként Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
A tanévkezdés mindig kihívásokkal teli a gyerekek és a szülők számára egyaránt, de duplán igaz ez, ha új iskolában indul a szeptember. A beilleszkedésben nagy szereped van neked is szülőként, segítünk, hogy könnyebb legyen mindkettőtöknek.

Egy új iskolába való beilleszkedés izgalmas, viszont kétségkívül kihívásokkal teli időszak az egész család számára. A megfelelő támogatással azonban a gyereked könnyebben megtalálhatja a helyét az új környezetben, és a stresszfaktor sem lesz akkora, mintha maga küzdene meg az egész helyzettel.

Kommunikáljatok!

Ahhoz, hogy a gyereked a lehető legsikeresebben beilleszkedjen az új iskolába, elengedhetetlen, hogy beszélgess vele a folyamatról. Biztosítsd arról, hogy neked bármit elmondhat, kérdezd az esetleges aggodalmairól, félelmeiről, arról is, hogy mit vár az új iskolától. Fontos, hogy meghallgasd az érzéseit, és teret adj annak, hogy kifejezhesse, ha valami frusztrálja.

Ismerkedjetek az új környezettel!

Akár már az iskolakezdés előtt is érdemes ellátogatni az új helyre, hogy a gyereked megismerkedjen a környezettel. Ha lehetséges, látogassatok el az iskolába együtt, és nézzétek meg az osztályt, az udvart, a mosdót és az egyéb fontos helyeket. Ez segíthet enyhíteni az ismeretlen helyzet okozta feszültséget a gyerekben (és ezáltal benned is).

Ismerkedjetek az osztálytársakkal!

Amikor új környezetbe kerül a gyerek, nagyon fontos, hogy minél előbb találjon új barátokat. Bátorítsd, hogy kezdeményezzen, legyen nyitott az új kapcsolatokra. Ösztönözd arra, hogy próbálja ki az iskola által szervezett szakköröket, sportfoglalkozásokat, ahol nemcsak osztálytársakkal, hanem más gyerekekkel is találkozhat, ismerkedhet.

Forrás: pexels/Andrea Piacquaido

Alakíts ki rutint!

Könnyen előfordulhat, az új iskolához igazodva új rutint kell kialakítani. Más időpontra kell, hogy érkezzen a gyerek, más iskolán kívüli szakkörök vannak, de már eleve a lokáció miatt is újrakalibrálást igényelhet a reggeli indulás. A gyerekeknek óriási szükségük van a rutinra és a keretekre, mert stabilitást ad nekik, ezért a napirend kulcsfontosságú. A rutin abban is segít, hogy könnyebben kezelje az új helyzetet és hamarabb beilleszkedjen.

Légy türelmes!

Az új iskolai környezetbe való beilleszkedés időbe telik, ezért fontos, hogy támogasd a gyerekedet ebben a folyamatban. Legyél érzelmileg elérhető, ha szüksége van rád, és adj neki időt, teret ahhoz, hogy alkalmazkodhasson az új helyzethez.

Mutatunk 5+1 tuti tippet, melyekkel megkönnyítheted az iskolakezdést!

Mire készítsd fel a gyerekedet a jövőt tekintve? Most ajándék kompetencia térképet is találsz a magazinban, ami ebben biztos segítségedre lesz!