Tech neck - mit lehet tenni a mobilozás okozta nyakfájdalommal?

Borítókép: Tech neck - mit lehet tenni a mobilozás okozta nyakfájdalommal? Forrás: Getty Images (Moyo Studio)
Amikor szétnézünk a buszon, a megállókban vagy akár csak az otthonunkban, nagyon sokszor a telefonjukkal foglalkozó embereket látunk. Ez a lehajtott fejű, egy pontot bámuló póz, a „tech neck” nem ritkán nyakfájdalomhoz vezet, amelynek kezelési lehetőségeire dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

A tech neck a mobilozás következménye

Felmérések szerint az amerikaiak napi 5 és fél órát töltenek a mobiltelefonjukkal, és további néhányat a számítógép előtt. A COVID-19 miatti home office elterjedésével pedig ez az ergonómiailag igen előnytelen pozíció szinte az egész napon átível. Mindezen hatások együttesen vezettek a „tech neck” vagy „text neck” kifejezések megjelenéséhez, ami a képernyőre szegeződő pillantás miatt állandósult nyakpozícióra utal. A nyakban lévő csontok, idegek és izmok túlzott és ismétlődő megerőltetése olyan krónikus állapotok kialakulásához vezethet, mint az izommerevség, az ízületi gyulladás, az idegek becsípődése, sőt akár porckorongsérv.

Az emberi test nem arra van „tervezve”, hogy folyamatosan lefelé nézzen
– mondja Dobos doktornő.

– Amikor ugyanis ezt tesszük, extra nyomás helyeződik a nyaki gerinc területére. Ez a gerincszakasz 7 csontból áll, a C1-C7 csigolyákból, amelyeket porckorongok választanak el egymástól és ízületek kötnek össze. Ezek az ízületek teszik lehetővé a nyak szabad forgatását, mozgatását, ha pedig megsérülnek vagy túlzott terhelés éri őket, a körülöttök lévő izmok megfeszülnek, hogy védjék őket. Az eredmény pedig a fájdalom, a gyulladás, esetleg a csomók megjelenése ezen a területen – vagyis a tech neck. Természetesen nem csak a tech neck okozhat nyakfájdalmat, a diagnosztizálás során derülhet ki, hogy valamilyen más probléma, esetleg degeneratív arthritis, csont rendellenesség, gerinccsatorna szűkület, porckorongsérv vagy akár egy konkrét sérülés okozza a panaszokat.

Mi segíthet a nyakfájdalmon?

Mivel a nyakfájdalomnak számos forrása lehet, ha ezzel a panasszal fordulunk orvoshoz, érdemes végig gondolnunk a tüneteket. Okozhatta valamilyen sérülés a fájdalmat Kisugárzik a karokba? Megjelent esetleg érzéketlenség az ujjakban? Jelentkezik fejfájás is Az alapos kikérdezés mellett sok esetben képalkotó eljárásokra is szükség lehet, mint a röntgen vagy az MRI. Mindezek eredményeit összegezve születhet meg a diagnózis, majd az erre épülő kezelés.


- Sokszor tapasztaljuk, hogy mire a páciensek szakorvoshoz jutnak, már számos módszerrel próbálkoztak a nyakfájdalom enyhítésére – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – Nem ritka eset azonban, hogy a vény nélküli fájdalomcsillapítók, a masszázsok, a krémek csak átmeneti enyhülést hoznak, a tartós javuláshoz orvosi módszerekre van szükség. Különösen akkor igaz ez, ha a fájdalom már szinte állandóan jelen van, és akár az életminőséget is rontja. A helyi gyulladáscsökkentő injekciók ilyenkor gyors megkönnyebbülést hozhatnak, hosszú távon pedig a funkcionális gyógytorna a feltétlenül szükséges kezelési mód. Ugyanakkor, ha porckorongsérvet diagnosztizálunk, egyes esetekben műtétre van szükség.

Hogyan lehet kivédeni a tech neck okozta problémákat?

Dobos doktornő szerint a tech neck miatti nyakfájdalommal jelentkező pácienseket felesleges lenne „eltiltani” a mobilozástól, számítógép használattól, hiszen ma már ez
szinte megoldhatatlan.

Érdemes azonban megfogadni a tanácsait:
- A monitort helyezzük szemmagasságba.
- Ajánlatos időzítőt telepíteni a telefonra, a számítógépre, ami figyelmeztet az óránkénti szünetre, amikor szükséges felállni, sétálni, nyújtózni, átmozgatni a nyakat és más, elmerevedett testrészeket. A nyaktornát azonban érdemes szakembertől megtanulni, hiszen a túlzott, erőteljes, rosszul kivitelezett mozdulatokkal akár kárt is lehet okozni.
- Az üzenetküldés ma már beszéddel is megoldható, ha ezt a funkciót használjuk,
kevesebbet nézünk lefelé.
- Ma már elérhetők olyan eszközök is – például nyakpánt formájában – amelyek
helytelen testtartáskor rezgéssel figyelmezhetik a viselőt, hogy javítson rajta.

Forrás: Fájdalom Központ

Mit ne tárolj soha a mobiltelefonodon? Mutatjuk a lenti galériánkban!