Sugárzásveszély! Mutatjuk a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listáját!

Borítókép: Sugárzásveszély! Mutatjuk a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listáját! Forrás: Getty Images
Számos népszerű mobil bocsát ki igen magas sugárzást. A német sugárzásvédelmi hivatal rendszeresen megméri a nagyobb gyártók modelljeinek értékeit. A most publikált adataikból pedig kiderült, számos hazánkban is forgalomban lévő mobil esetében is a határértéket megközelítő nagyságú sugárzást mértek. Mutatjuk a legrosszabb értékeket produkáló modelleket és a magyarok kedvenc modelljein mért számokat is. A Pénzcentrum elemző írása következik.

Még a szakemberek között sincsen egyetértés abban, hogy egészen pontosan mennyire is káros az egészségünkre a mobilok által kibocsátott egészség. Az viszont sajnos biztos, hogy extrém értékek esetén akár még a DNS-molekuláinkat is képes roncsolni és egyes kutatók a rákkal, terméketlenséggel és alvászavarokkal is összefüggésbe hozzák.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy az okostelefonok éjjel-nappal velünk vannak és szinte a nap 24 órájában használjuk is őket: nem csak telefonálásra, hanem a közösségi felületeinken, hírportálokon való böngészésre, fotózásra, képszerkesztésre, ébresztésre, zenehallgatásra és egyéb kényelmi funkciók betöltésére. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a mobil életünk szerves részévé vált, nélküle nem is tudnánk már elképzelni a mindennapjainkat. A pszichológiában FOMO-nak (Fear of missing out) nevezik azt a jelenséget, hogy képtelenek vagyunk a telefonunk nélkül létezni, nem telhet el úgy öt perc, hogy ne ellenőriznénk a mobilunkat, érkezett-e üzenetünk és hogy mi történt a nagyvilágban. Ha erre nincs lehetőségünk, úgy érezzük, le- illetve kimaradunk valami fontosból, így behozhatatlan hátrányt szenvedünk. Kényszeresen visszük hát magunkkal, még az ágyba, a mellékhelyiségre is a kütyünket.

A téma kutatói szerint az is probléma, hogy a legtöbben testközelben tartják a mobiljukat: zakóban, zsebben, otthon pedig az ágy melletti éjjeliszekrényen, amely csak pár centire van tőlük (már ha éppen nem a kezükben van). A legtöbb ember pedig nem is tudja, vagy nem gondol bele, hogy ezek a készülékek különböző mértékű elektromos sugárzást bocsátanak ki. Ami, ha extrém mértékben meghaladja az egészséges értéket, akár a DNS-molekulát is képes roncsolni.

A cancer.gov-on megjelent tanulmány szerint két fő oka van annak, hogy az embereket aggasztja, hogy a mobilok elősegítik bizonyos típusú rák kialakulását, illetve más egészségügyi problémákat okozhatnak. Az első az, hogy a mobiltelefonok rádióhullámok formájában sugárzást bocsátanak ki, amik hosszú távon növelik a rák kialakulásának a kockázatát. Ez pedig, elterjedtségük miatt aggodalomra ad okot, annak ellenére is, hogy csak kismértékben növelik a rákos megbetegedés esélyét. Másodsorban pedig az is sokaknak aggodalomra ad okot, tekintve, hogy a telefonunkat a legtöbbet logikus módon a fejünk mellett használjuk, így a sugárzás jobban ér minket.

A készülékeink az elektromágneses spektrumon belül a rádiófrekvenciás tartományban bocsátanak ki sugárzást. Ez azt jelenti, hogy a második, harmadik és negyedik generációs készülékek (tehát a 2G, 3G és 4G) 0,7-2,7 GHz között bocsátanak ki rádiófrekvenciát, míg az 5G képes telefonok várhatóan 80 GHz-es frekvenciaspektrumot fognak használni.

Ezek a frekvenciák mind a spektrum nem káros (nem ionizáló) tartományába esnek, mivel az energia túl alacsony ahhoz, hogy károsítsa a DNS-ünket. Ezzel szemben az ionizáló sugárzás magában foglalja a röntgensugárzást is többek között, ami ezáltal nagy energiájú és frekvenciájú. Ez pedig már képes károsítani a DNS-ünket, ami pedig növeli a rák kockázatát.

A német sugárvédelmi hivatal már jó ideje rendszeresen adatokat tesz közzé arról, hogy melyek a legsugárzóbb telefonok a piacon. Az adatbázisukban jelenleg is több, mint 3500 készülék szerepel, aminek az élén az év eleji adatok alapján a Motorola készülékei végeztek, amiket szorosan követ a Google és a Sony.

A német szakértők az értékeket watt per kilogrammban adták meg, és a fülünkhöz tartott készülékre vonatkoztatva határozták meg. Bár az összes készülék bőven eleget tett a 2 W/kg-ban maximalizált határértéknek, a Motorola vészes mértékben megközelítette azt.

A legtöbb sugárzást kibocsátó telefonok listáját IDE kattintva nézheted meg!

A három, a hazai piacot domináló gyártó közül messze az Apple készülékeinél mérték a legnagyobb sugárzást. Az iPhone 13 Pro esetében ez 0,99 W/kg-os értéket jelent, míg a sima iPhone 13-as modell esetében egészen picit alacsonyabb 0,98 W/kg-osat.

Az amerikai gyártó korábbi modellje, az iPhone 11 esetében a sugárzás valamivel ennél is alacsonyabb, 0,95 W/kg volt. Ez azonban még mindig magasabb, mint a magyarok kedvenc telefonja, a Samsung Galaxy A52s 5G esetében mért 0,88 W/kg-os értéket.

A koreai gyártó készülékét a Xiaomi Redmi Note 9 Pro követi a sugárzást tekintve, aminél 0,66 W/kg-os értéket mértek. A Samsung további, a 10 legkeresettebb közé tartozó készülékei esetén ugyanis az érték ennél is alacsonyabb volt. A Samsung Galaxy S21 esetében ez 0,54 W/kg-ot jelent, míg a Galaxy S20 FE-nél 0,241 W/kg-ot.

Forrás: penzcentrum.hu

A mobilok esetében nem is a sugárzástól kell legjobban tartanunk, hanem...