5 szépségkezelés, amit kerülj várandósság alatt és 5 dolog, amiről a tévhitekkel ellentétben nem kell lemondanod

Borítókép: 5 szépségkezelés, amit kerülj várandósság alatt és 5 dolog, amiről a tévhitekkel ellentétben nem kell lemondanod Forrás: pexels/Lucas Mendes
Egy nő életének legjobb periódusa lehet a terhesség, minden velejárójával együtt. A nyugodt körülmények, a békés babavárás, a szeretetteli légkör a legfontosabb ilyenkor, ám az apróságokra is oda kell figyelni - például a szépségápolásra. Hiszen ha jól érezzük magunkat a bőrünkben a gyermekvárás alatt, az nemcsak nekünk nagy segítség, hanem a magzatunknak is.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es 11. lapszámában jelent meg először „Babát várni szépen" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

A nőiesség, a szépség megőrzése ilyenkor is fontos, és a növekedő has, a változó test nem jelenthet akadályt. A trendek évente változnak, sokan csakis bió, adalékmentes kozmetikumokat mernek használni, mások mit sem változtatnak szokásaikon. Szerencsére egyre több, külön erre a 9 hónapra kitalált kozmetikum, praktikus ötlet létezik, ezeket osztjuk most meg veled.

Jelen állás szerint ezektől egyáltalán nem kell tartanod:

HAJFESTÉS

A terhes nőket két táborra oszthatjuk: az egyik csoport elzárkózik a hajfestéstől, a másik ugyanúgy jár fodrászhoz, mint a terhesség előtt. Bár teljesen átfogó vizsgálati eredmények még nincsenek a terhesség alatti hajfestésről, az biztos, hogy a fejbőrön keresztül nem kerül festék a véráramba, vagyis nem hat a magzatra. Legfeljebb a festékek szaga lehet zavaró, úgyhogy ezzel kapcsolatban egyeztessünk a fodrásszal. A természetesebb alapanyagú festékek persze ilyenkor is jobbak, de azért nem kell görcsösen ragaszkodni a hennához. A tomboló hormonok miatt a haj szerkezete sokszor megváltozik, a szálak sokkal csillogóbbak, erősebbek lesznek – ez a terhesség velejárója.

KÖRÖMFESTÉS

A lakk szintén nem szívódik fel a körmön át, itt is csak a szag lehet a zavaró, főleg az első trimeszterben. A körömfestés minden további nélkül mehet.

SZŐRTELENÍTÉS

A terhesség miatt természetesen nem kell lemondanunk a szőrtelenítésről sem. A kémiai verziókat (krém, hab) kerüljük, de a többi megoldásnak nincs semmi akadálya. A műveletre különösen azért van szükség, mert a terhesség alatt fokozott a faggyútermelés és a szőr gyorsabban növekszik. Sajnos a gyantázás/epillálás is jobban fáj.

Forrás: pexels/KEREM Kslr

SMINKELÉS

Attól még, hogy babát vársz, ezt nem kell megtagadnod magadtól. A szép, visszafogott nappali sminkhez a terhes kismamának is joga van.

SPORT

Mozogni mindig jó, így terhesség alatt is. Úszás közben tehermentesíted a testedet, ami szuper dolog. A veszélyes sportokat, a téli sportokat, a harcművészeteket viszont ne erőltesd.

A terhességi csíkok, úgynevezett striák kialakulása természetes jelenség. A bőr nyúlik, de sokszor nem tudja olyan hamar felvenni a lépést a has növekedésével, hogy ne maradjanak rajta tartós elváltozások. Ilyen problémák adódhatnak a mell hirtelen méretváltozásával is, hiszen az akár két méretet is nőhet. Már a terhesség korai szakaszában érdemes beszerezni egy megbízható krémet, mely megakadályozza a striák kialakulását, illetve kezeli a meglévőket, s azzal kenegetni a kritikus részeket, amíg szükség van rá. A bőr rugalmassága persze függ a mozgástól is, tehát a sportolást ne hagyjuk abba babavárás közben sem. Ajánlott a kismamatorna, a jóga, a pilates vagy az egyszerű úszás is.

PIGMENTFOLTOK

A terhesség alatt sokaknál, főleg az arcon, pigmentfoltok jelenhetnek meg. Ezt különleges termékek használatával meg lehet előzni, illetve kezelni, de az is nagyon fontos, hogy használjunk UV-szűrős arckrémet mindennap, az év bármely szakaszában.

HORMONOK, VIZESEDÉS

A hormonális változások az egész bőrtípust megváltoztatják a 9 hónap alatt, különösen az arcon. A kozmetikusodnak már a terhesség elején mondd el, hogy babát vársz, és esetleg más termékekkel fog dolgozni a megszokottak helyett.

Forrás: pexels/Jonathan Borba

A terhesség egyik igen kellemetlen velejárója az arc és a végtagok vizesedése. A nyirokkeringés lelassul, a vízháztartás megváltozik. Sokan ezért csökkentik a bevitt vízmennyiséget, pedig ez nagy hiba, hiszen a terhes nőnek és a magzatnak rengeteg folyadékra van szüksége. Csökkentsük a só bevitelét, de a napi 3,5 liter víz fogyasztása maradjon meg. Eljárhatunk speciális kismamamasszázsra, és a lábzuhany is jólesik a puffadt végtagoknak.

Amiket jobb, ha kerülsz a terhesség alatt:

SZAUNA

A testhő megemelkedik, alhasi vérbőséget okoz, ami nem kedvez a terhességnek. 9 hónapot ki lehet bírni szaunázás nélkül.

SZOLÁRIUM

Szintén erős hőmérsékletváltozást okoz, és a kutatások szerint az UV-sugárzás a magzatnak sem feltétlenül egészséges.

TETOVÁLÁS, PIERCING BEHELYEZÉSE

Felesleges ez a fajta izgalom, hagyjuk a hobbit a szülés utánra.

TESTKEZELÉSEK

Az alakformáló és jó pár további kezelés, mely vérbőséget okoz, serkenti a nyirokműködést és méregtelenít, ilyenkor kerülendő. Ráérünk szülés után tekercseltetni vagy köpölyöztetni.

ÉPÍTETT MŰKÖRÖM

Bár a körmön át nem szívódik be méreganyag, a belélegzett kemikáliák nem kellemesek se zselés, se porcelánköröm esetében.

Olyan komponensek, melyeket jobb kerülni terhesség alatt:

  • retinol (A-vitamin-származékok)
  • ftálsav
  • parabén
  • toluol
  • formaldehid
  • p-feniléndiamin
  • oxibenzon

Galériánkban 5 mítoszról rántjuk le a leplet a terhesség alatti sportolással kapcsolatosan!