A napszúrás tünetei felnőtteknél: a hasmenéstől a szédülésig - Hogyan kezelhető házilag?

Mit tehetünk a napszúrás ellen? Forrás: Getty Images (skaman306)
Súlyos esetekben a napszúrás komoly egészségügyi problémákkal járhat felnőtteknél is. Ilyen például a hőguta vagy a hőkimerülés, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelnek. Mit tehetünk a napszúrás ellen? És mi a megoldás, ha megvan a baj?

A nyári hónapokban, amikor a nap erőteljesen süt, fontos figyelmet fordítani a napsugárzás okozta lehetséges egészségügyi problémákra. Az egyik ilyen probléma a napszúrás, amelynek tünetei súlyosak lehetnek, és sürgős orvosi ellátást igényelhetnek. Ezért fontos tudni, hogyan lehet megelőzni a napszúrást, és mit kell tenni, ha valaki már megszenvedte ezt a kellemetlen állapotot.

Mi az a napszúrás?

A túlzott hőmérséklet és a hosszú kitettség az erős napfénynek károsíthatja a testet, különösen akkor, ha nem védekezünk ellene megfelelően. A napszúrás a test magas hőmérsékletének következménye, ami a normális hőmérsékletet meghaladhatja. Ilyenkor a testünk hőszabályozó rendszere megpróbálja kompenzálni a túlzott hőt. Az izzadás révén megpróbálja lehűteni a testet, de ha nem vagyunk megfelelően hidratáltak, akkor a testünk nem lesz képes megfelelően szabályozni a hőmérsékletet. Ez vezethet a napszúrás kialakulásához.

Forrás: Pexels (Andrea Piacquadio)
A napszúrás komoly egészségügyi probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Tehetünk a napszúrás ellen!

Milyen tünetei vannak a napszúrásnak felnőtteknél?

A napszúrás tünetei változatosak lehetnek, és a következőket tartalmazhatják:

 1. Erős fejfájás és szédülés.
 2. Zavartság és letargia érzése.
 3. Hányinger és hányás.
 4. Gyors pulzus és szapora légzés.
 5. Vörös, meleg bőr, amely érintésre érzékeny lehet.
 6. Fokozott izzadás.
 7. Izomgörcsök és gyengeség.
 8. Hasmenés

Hogyan védekezhetünk a napszúrás ellen?

A napszúrás elkerülése érdekében számos megelőző intézkedést tehetünk:

 1. Kerüljük a hosszantartó kitettséget a közvetlen napfénynek, különösen a déli órákban, amikor a napsugárzás a legerősebb.
 2. Viseljünk megfelelő ruházatot, például könnyű, világos színű, hosszú ujjú ruhákat és kalapot, sapkát.
 3. Használjunk napvédő krémet, amely megfelelő fényvédő faktorral rendelkezik, és rendszeresen vigyük fel napozás előtt.
 4. Kerüljük a túlzott fizikai aktivitást a forró napsütésben, és pihenjünk árnyékban.
 5. Fogyasszunk elegendő folyadékot, különösen vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást.
 6. Használjunk napernyőt vagy sátrat a hosszabb tartózkodás esetén, hogy árnyékban maradhassunk.
Forrás: Pexels (cottonbro studio)
Súlyos esetekben a napszúrás komoly egészségügyi problémákkal járhat, mint például a hőguta vagy a hőkimerülés, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelnek.

Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk?

A napszúrás komoly egészségügyi probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Fontos megjegyezni, hogy a súlyosabb esetekben a napszúrás akár tudatzavarhoz, görcsökhöz és eszméletvesztéshez is vezethet. Ha bármelyik súlyos tünetet észleled, sürgősen fordulj orvoshoz. Súlyos esetekben a napszúrás komoly egészségügyi problémákkal járhat, mint például a hőguta vagy a hőkimerülés, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelnek.

A hőguta 39,5-40,6°C testhőmérsékleten alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test maghőmérséklete megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. A hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet.

A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán fordul elő, ám a hőpangásnak nevezett kórkép nálunk is kialakulhat.

A magasabb hőmérséklet és a nagyfokú fizikai terhelés hatására a szervezet kompenzációs mechanizmusok beindításával reagál: értágulat és nagyfokú verejtékezés alakul ki.

Mit tehetünk a napszúrás ellen?

Ha azonban már beütött a ménkű, itt van néhány teendő:

 1. Azonnal hagyjuk el a tűző napot, és keressünk fel egy hűvös, árnyékos helyet.
 2. Pihenjünk és feküdjünk le, hogy csökkentsük a test hőmérsékletét.
 3. Fogyasszunk sok folyadékot, például vizet vagy elektrolitokban gazdag italokat.
 4. Vigyünk fel hideg törlőkendőt vagy hideg vízzel átitatott ruhadarabot a homlokra, nyakra és a hónalj területére, hogy hűtsük a testet.
 5. Konzultáljunk azonnal orvossal, különösen, ha súlyos tüneteket észlelünk.

Forrás 1., forrás 2.