JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Borítókép: 6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat Forrás: Ella Olsson/Pexels
Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Egy kutatócsoport vizsgálta, hogy 257 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő résztvevő artériás plakkjában mennyi mikro- és nanoműanyag található. Ami pedig meglepő, hogy a kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a betegek több mint felénél apró műanyagrészecskékből álló lerakódások találhatóak. Azok esetében, akiknél az artériás plakkok mikroműanyagokat és nanoplasztikumokat tartalmaztak, négyszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívrohamot vagy agyvérzést, mint azok, akiknél ezek az artériás plakkok műanyagmentesek voltak.

Forrás: Pixabay/Pexels

Hogyan kerülnek a mikroműanyagok a szervezetbe?

A mikroműanyagok az emberi szervezetbe nem csupán csomagolt ételekből, de a légszennyezés és a bizony a folyók szennyezettsége által is bekerülhetnek. Ezentúl, miután a folyók rendkívül szennyezettek, így a tengeri élőlények, kagylók és a rákfélék is szennyezettek lehetnek. A csapvízben és a palackozott vizekben is előfordulhatnak mikroműanyagok. De légzés során is bejuthatnak szervezetbe.

Azonban érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy tudatosan kerüljük ezeket az ételeket, hiszen rendkívül károsak lehetnek hosszú távon a szervezetünkre nézve.

Íme 6 élelmiszer, amit rendszeresen fogyasztunk, pedig tele van műanyaggal!