JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ilyen betegségekre utalhat, hogy hol fáj a fejed: a gyakori migrén növelheti a stroke kockázatát

Borítókép: Ilyen betegségekre utalhat, hogy hol fáj a fejed: a gyakori migrén növelheti a stroke kockázatát Forrás: Karolina Grabowska/Pexels
Elképesztő kutatás látott napvilágot, miszerint azoknál a fiataloknál, akik migrénben szenvednek, jelentősen megnövekedhet a stroke kockázata...

A tanulmány szerzőinek véleménye szerint a nem hagyományos stroke-kockázati tényezők, mint például a migrén, a véralvadási zavarok, a veseelégtelenség és az autoimmun betegségek jelentősen összefüggenek a 45 évnél fiatalabb felnőttek esetében a stroke előfordulásával. Ezek az eredmények pedig azért is nagyon jelentősek, mert eddig leginkább a hagyományos kockázati tényezőkre összpontosultak a kutatások. Azonban ez a kutatás rávilágított arra, hogy mennyire fontos, hogy a nem hagyományos kockázati tényezőket is figyelembe vegyük.

De mik is azok a hagyományos stroke-kockázati tényezők?

Alapvetően a hagyományos stroke-kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a fizikai inaktivitás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a szívkoszorúér-betegség is.

Forrás: Liza Summer/Pexels

A migrén volt a legnagyobb nem hagyományos kockázati tényező

Meglepő, de a kutatások azt is kimutatták, hogy a migrén volt az a tényező, ami a legnagyobb kockázatot jelentette a stroke-ra a nem hagyományos értelemben. Ez a férfiak esetében 20 százalék körül mozog, míg a nők esetében 35 százalék. Azonban ez nem egyedi tanulmány, ugyanis már több kutatás is kimutatta azt, hogy van összefüggés a stroke és a migrén között. De ez a tanulmány arra is rávilágított, hogy a migrénnek viszonylag magas kockázata a stroke. Ezentúl a kutatók azt is hozzátették, hogy minél fiatalabban történik meg a stroke, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy azt nem hagyományos kockázati tényező okozta.

Ilyen betegséget jelez az, hogy hol Fáj a fejed!