Így függ össze az allergia a mentális egészségeddel: kutatók vizsgálták

Borítókép: Így függ össze az allergia a mentális egészségeddel: kutatók vizsgálták Forrás: cottonbro studio/Pexels
Az allergiaszezon már javában zajlik, ez pedig sokak számára az év legkevésbé várt időszaka lehet, ugyanis szenvedéssel, rossz hangulattal, ingerlékenységgel járhat. Nem véletlen, hogy számos kutatás vizsgálja az allergiák és a mentális egészség közötti kapcsolatot, hiszen amennyiben allergiás megbetegedéssel küzdesz, az jelentős kihatással lehet a mentális állapotodra is.

Megdöbbentő kutatás született, ugyanis a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a már gyermekkorban jelentkezett allergia és a depresszió kialakulása között. Ez többek között azért is nagyon érdekes, mivel az elmúlt 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás megbetegedések száma a fejlett országokban, igen érdekes összhangot mutatva a szorongásos megbetegedések, illetve a civilizációs hatások növekedésével.

Az allergia fokozott módon képes megviselni a szervezetet, mind testileg, mind pedig lelkileg, hiszen jelentősen megnehezíti a mindennapokat. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az allergia mentális egészségre is komoly hatással van. Ugyanis a kutatások azt bizonyítják, hogy az allergiától való szenvedés egyértelműen a mentális problémák kialakulásának nagyobb kockázatával jár. Ami pedig különösen nehezíti a helyzetet, hogy más kutatások viszont arra mutattak rá, hogy a stressz vagy éppen szorongás képes még jobban felerősíteni az allergiás reakciókat, ezáltal pedig egy ördögi spirál alakul ki az allergiában szenvedő életében.

Forrás: cottonbro studio/Pexels

Allergia okozta szorongás

Érdekes módon az ételallergia van a legrombolóbb hatással a mentális egészségre. Ennek oka abban keresendő, hogy az ételallergia folytán kialakult esetleges roham traumatikus élményt okozhat a betegnek. Arról nem is szólva, hogy folyamatosan arra kell figyelnie az ételallergiában szenvedőnek, hogy mit fogyaszthat, meg kell terveznie az étkezésének minden mozzanatát, ez pedig lemondásokkal jár és teherrel, amely például egy gyermek esetében az egész családra kihatással van. Arról nem is szólva, hogy egy kutatás arról számolt be, hogy minden harmadik gyermek, aki ételallergiával küzd, zaklatásnak van kitéve az állapota folytán. Ez pedig olyannyira igaz, hogy nagyon gyakori, hogy az ételallergiával küzdő gyermekeket egyenesen kiközösítik, mivel nem értik, hogy min mennek keresztül, és sajnos ez a fajta zaklatás nem is minden esetben a gyermekektől jön. Ennek következtében pedig egyfajta elszigetelődés alakulhat ki, amely pedig nyilvánvalóan szorongást okozhat. Ezentúl állandó félelem állhat fenn egy esetleges roham kialakulásától is. Az ilyen jellegű allergiában szenvedő fiatalok nagyobb valószínűséggel válnak szorongó felnőtté. Egy másik kutatás arra is rávilágított, hogy az allergiával élő felnőttek is hasonlóképpen szoronganak, kerülik a társas érintkezéseket, mivel nem akarják, hogy az allergiájuk miatt a környezetük kirekessze, elítélje őket.

Forrás: cottonbro studio/Pexels

Mi okozhatja az allergiát?

Alapvetően a gyermekek esetében kialakuló allergia lehet örökletes: ha az egyik szülő szenved allergiában, akkor 30-40%, hogy a gyermek is az lesz, ha pedig mindkét szülő érintett, akkor 60-70% az esély arra, hogy a gyermekük allergiás lesz. Azonban nem pusztán az öröklődés van hatással az allergia kialakulására, hanem a civilizációs hatások következtében sokkal érzékenyebbé válunk a környezeti hatásokra, ez pedig különösen igaz arra, ha nagyvárosi életmódot folytatunk, ugyanis a fejletlenebb országokban jóval csekélyebb az allergiás megbetegedések száma, mint a nagyvárosokban, így vélhetően a fejlett városokra jellemző környezeti hatások is szerepet játszanak az allergiás megbetegedések ilyesfajta sokszorozódásában. Azonban nem ez az egyetlen oka az allergiás megbetegedések sokszorozódásának, ugyanis a krónikus stressz jelenléte szintén okozhatja az allergiás megbetegedések ilyen mértékű növekedését. Ugyanis a stressz a hormonális rendszeren keresztül negatív hatást fejt ki az immunrendszer szabályozására, felborítja annak egyensúlyát és fokozza az allergiás reakciókat. Ezt bizonyítja az is, hogy a negatív érzelmek hatására képes az endokrinológiai rendszer egyensúlya megbomlani, mely során a stresszhormonok szintje másképpen alakul a páciensekben, ez pedig felerősítheti az allergiás tüneteket.

A stressz erősíti az allergia tüneteit

Azonban az allergia miatt érzett stressz szintén nagyon negatív hatást gyakorol, ugyanis a stressz érzése csak még jobban felerősíti az allergiát, amely hosszú távon súlyosbítja az allergiás tüneteket. Sajnálatos módon az ételallergián túl a szezonális allergiák is okozhatnak depressziót, és minél súlyosabbnak bizonyul az adott állapot, annál inkább lesz a hatása is jelentős. Ezeknek tekintetében pedig elengedhetetlenül fontos, hogy minél nagyobb hangsúlyt helyezzünk a mentális egészség fontosságára. Ugyanis a lelkünk jólléte egyértelmű szimbiózisban áll a testünk egészségével. Ennek tekintetében pedig rendkívül sok foglalkozást igényel. Így fontos, hogy törődj mentális egészségeddel, amennyiben pedig úgy érzed, szükséged van támogatásra, fordulj szakemberhez.

Íme 5 módszer az allergia tüneteinek enyhítésére!