JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Tüsszögsz és viszket a szemed? 7 allergiabarát növény, melyet bátran elültethetsz a kertedbe, ha beüt a pollenszezon

Borítókép: Tüsszögsz és viszket a szemed? 7 allergiabarát növény, melyet bátran elültethetsz a kertedbe, ha beüt a pollenszezon Forrás: Getty Images/Tatyana Kalmatsuy
A jó idő eljövetelét nem mindenki azonosítja a felhőtlen szórakozással, a kinti elfoglaltságokkal és a csodás napsütésben való sütkérezéssel. Tavasszal és nyáron ugyanis kezdetét veszi az allergiaszezon, mely sokak életét megkeseríti. Ha betartunk azonban néhány alapszabályt, és a megfelelő növényeket ültetjük kiskertünkbe, sokat tehetünk azért, hogy felvegyük a harcot a pollenekkel.

A természet újjáéledése nagyon szép dolog, de az azonban egyáltalán nem szép, amikor reggeltől estig tele van az orrunk a levegőben lévő pollenekkel, folyamatosan tüsszögünk, irritálja a torkunkat a sok növényi virágpor, és szemünket a végeláthatatlanságig tudnánk vakarni. Az allergia bizony nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni, ezért nagyon fontos, hogy aki hajlamos a tavaszi-nyári szezon alatt az előbb felsorolt tünetek produkálására, az megfelelően gondoskodjon saját magáról és környezetéről – már ami egyes növények elültetését és gondozását illeti. Van olyan virág ugyanis, ami rendkívül allergizáló, de sok olyannal is találkozhatunk, melyet elültetve könnyedén csodaszép allergiabarát kertet alakíthatunk ki.

Hogyan tudjuk védeni magunkat az allergia ellen?

Pollenallergiásként nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, éppen melyik allergizáló növény virágzik, és mely virágoknak magas a pollenkoncentrációja. Ezt egyébként egy általános időjárást előrejelző applikációban könnyedén leellenőrizhetjük, vagy lecsekkolhatjuk az éppen aktuális pollentérképet és naptárat is. Ha ugyanis ismerjük a határainkat e téren, nem kell lemondanunk a kertészkedés öröméről, és szuper kiskertet tudunk varázsolni magunknak úgy, hogy az egyes tünetek messze elkerüljenek minket.

Válasszunk a kertészkedéshez megfelelő védőruházatot. Itt nem kell feltétlen valamilyen komoly dologra gondolni, elég, ha gondoskodunk kezeink védelméről egy pár jó minőségű kertészkesztyű tekintetében, illetve ajánlatos a fűnyíráshoz pollenmaszkot és valamilyen védőszemüveget is beszereznünk. Hiába a nagy meleg, mindenképpen öltözzünk be úgy, hogy egész testünket takarja a ruha, mert ezzel elkerüljük, hogy az egyes pollenrészecskék, illetve más allergizáló anyagok a bőrünkkel közvetlen kontaktba kerüljenek.

Alapszabály, hogy aki allergiás, minél többet mosson hajat, tehát egy-egy komolyabb kerti munka vagy virágültetés után mindenképpen ugorjunk be a zuhany alá, hogy hajszálainkat és fejbőrünket megszabadítsuk a levegőben szálló pollenektől. A kertészkedés során kerüljük a reggeli órákat, mivel hajnal 5 és délelőtt 10 között a legmagasabb a pollenkoncentráció a levegőben, ha pedig hosszú a hajunk, igyekezzünk összefogni azt.

Forrás: Unsplash/Mary Jane Duford

Ezekre érdemes odafigyelni kertünk gondozása során

Ha ültetünk, olyan növényeket válasszunk, melyeknek alacsony a pollenkoncentrációja, ennek függvényében semmi esetre se ültessünk nyárfát, olajfát, mogyorót, és ne válasszuk a kőrisfát, a ciprusféléket és a fűzfát sem otthonunk központi növényeiként. Ezeknek ugyanis nagyon magas a pollenszintjük, nem is beszélve a veszélyes parlagfűről, melynek kiirtása saját portánkról alapvető polgári kötelességünk, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akár meg is büntethetnek minket.

Tervezzük meg mindig tudatosan, mit hova fogunk ültetni, és ha tehetjük, telepítsünk a kertbe olyan elemeket, melyek segítenek leküzdeni ezt a kritikus időszakot, pl. a kerti tó tökéletes módja a pollenszint csökkentésének és a levegő természetes tisztításának. Kertünk állandó gondozásával nagyban hozzájárulhatunk az allergia csökkentéséhez, hiszen a folyamatos fűnyírással, gyepszellőztetéssel és gyomtalanítással sok-sok allergén levegőbe jutását tudjuk megakadályozni.

Galériánkból megtudhatod, mely növényeket érdemes elültetned, ha allergiás vagy!