Hogyan kell elvégezni a mell önvizsgálatát? Mutatjuk a videót, mely egyszerűvé teszi

Borítókép: Hogyan kell elvégezni a mell önvizsgálatát? Mutatjuk a videót, mely egyszerűvé teszi
Míg az október kifejezetten a mellrák elleni küzdelem hónapja, saját mellünk egészségének tudatosítása egész évben figyelmet érdemel. A szakemberek szerint fontos, hogy már pubertás kortól kezdve elkezdjük a mell és a nyirokcsomók önvizsgálatát.

A lenti videóban végig vezetnek minket egy teljes mellrák önvizsgálaton (angol tudás nem árt hozzá, de a cikkben most le is írjuk a folyamatot). Ezt az önvizsgálatot havonta egyszer érdemes elvégezni, hogy az esetleges elváltozásokat időben felismerjük

Hogyan végezzünk önmellvizsgálatot: vizuális vizsgálat

1. Minden hónapban ugyanazon a napon érdemes önvizsgálatot tartani. Legjobb a menstruáció utáni hétre időzíteni. Ha valamiért nem lenne havivérzésünk tűzzük ki egy napot a naptárban erre a vizsgálatra.

2. Álljunk tükör elé teljesen fedetlen felsőtesttel.

3. Emeljük a karjainkat a fejünk fölé.

4. Ezután tegyük a kezünket csípőre, és forduljunk egyik oldalról a másikra.

5. A kezünket csípőn tartva hajoljunk előre.

6. Aztán álljunk egyenesen.

Hogyan végezzünk mellvizsgálatot: tapintás útján

1. Álló helyzetben a mutató-, középső- és gyűrűsujjal egyszerre végezzünk körkörös mozdulatokat a nyak, a mellkas felső részén, a kar hátsó részén és a hónaljban található nyirokcsomókon. Ezután enyhe és határozott nyomással tapintsuk meg az egész mellet., hogy megtapintsd azokat a részeket, amelyek közelebb vannak a bőr felszínéhez és mélyebben a mellszövetben.

Érdemes figyelni a mellbimbó visszahúzódására, kidudorodására vagy gödröcskéjére, mert ezek az emlőrák jelei lehetnek.Ha esetleges rendellenességet észlelnünk magunkon, akkor egy bőrbarát jelölővel megjelölhetjük. Ezután készítsünk egy fotót, amit vigyünk magunkkal az orvoshoz. Ez sokat segíthet a későbbi vizsgálatok során.

2. A második rész fekve történik. Feküdjünk le, behajlított kezünket tegyük a fejünk mögé. A mutató, a középső- és a gyűrűsujjal együtt végezzünk körkörös mozdulatokat a nyirokcsomókon a kar hátsó részén, a hónalj területén és az egész mellen. Ismételjük meg a másik oldalon is.