Állandó éhségérzet és hízás a hasi tájékon? A leptinrezisztencia árulkodó tünetei és 4 természetes kezelési módja

Borítókép: Állandó éhségérzet és hízás a hasi tájékon? A leptinrezisztencia árulkodó tünetei és 4 természetes kezelési módja Forrás: Getty Images/ Photo by Alex Tihonov
Sokan küzdenek az elhízással és az étel utáni állandó sóvárgással, anélkül, hogy pontosan tudnák, mi áll a háttérben. A leptinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a szervezet nem reagál megfelelően a leptin nevű hormon jelenlétére. Ez a hormon a zsírszövetben termelődik, ahol az étvágyat szabályozza és az energiagazdálkodást irányítja. Ha a szervezet nem tudja megfelelően érzékelni a leptin jelenlétét, akkor az továbbra is éhesnek érzi magát, még akkor is, ha az egyén hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt, és túlsúlyos lesz.

A leptinrezisztencia tünetei, jelei

A leptinrezisztencia jelei sokak számára ismerősek lehetnek, mutatjuk is, melyek ezek!

Állandó éhségérzet: Az egyik leggyakoribb tünet a folyamatos éhségérzet, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. A test nem képes megfelelően érzékelni a leptin jelenlétét, ezért az agy folyamatosan éhséget jelez.

Súlygyarapodás: A leptinrezisztencia miatt a test nehezebben képes szabályozni a testsúlyt, ezért könnyebben bekövetkezik a súlygyarapodás. Különösen a has és a derék területén lehet tapasztalni a súlygyarapodást.

Édesség- és zsír utáni vágy: A leptinrezisztanciában szenvedők gyakran tapasztalják a fokozott vágyat az édességek és magas zsírtartalmú ételek iránt. Ennek igen nehéz ellenállni, és gyakran vezet túlevéshez.

Csökkent motiváció a testmozgásra: A leptinrezisztenciával küzdők hajlamosak kevesebbet mozogni, illetve jóval kevésbé motiváltak a sportolásban, ugyanis csak igen nehezen mutatkozik meg testükön az eredmény.

Forrás: Getty Images/Coolpicture

A leptinrezisztencia okai

A leptinrezisztencia kialakulásának számos oka lehet. Néhány főbb közülük:

Túlzott zsírbevitel: A magas zsírtartalmú étrend hozzájárulhat a leptinrezisztencia kialakulásához. A zsír megakadályozhatja a leptin normális működését, ami rezisztenciához vezethet.

Hiányos alvás: A krónikus alváshiány és a rossz minőségű alvás is hozzájárulhat a leptinrezisztencia kialakulásához. Az alváshiány megváltoztathatja az éhség és telítettség szabályozását a testben.

Stressz: A tartós stressz hatással lehet a leptin hormon szintjére és működésére. A stressz miatt a test magasabb leptinszintet termelhet, amelyhez a test idővel rezisztenciát alakíthat ki.

A leptinrezisztencia diagnosztizálása

A leptinrezisztencia diagnosztizálása nem egyszerű feladat, és általában orvosi vizsgálatot igényel. A diagnózis felállításához az orvos a következő lépéseket teheti:

Anamnézis: Az orvos részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről, az étkezési szokásairól és az életmódjáról. Ez segíthet az orvosnak a leptinrezisztencia gyanújának felállításában.

Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálhatja a beteget, különösen a testtömegindexet (BMI) és a testzsír százalékát. Ezek a mutatók segíthetnek az orvosnak a leptinrezisztencia diagnosztizálásában.

Laboratóriumi tesztek: Az orvos vérvizsgálatokat is elrendelhet a leptin hormon szintjének és más kapcsolódó mutatóknak a meghatározására. Ez segíthet megerősíteni a leptinrezisztencia diagnózisát.

Hogyan kezelhető a leptinrezisztencia természetes módszerekkel?

A leptinrezisztencia kezelése életmódbeli változtatásokkal és természetes módszerekkel lehetséges. Néhány hatékony módszer a galériánkban található!