8 élelmiszer, amit nyugodtan ehetsz, ha a ketogén diétával szeretnél fogyni

Borítókép: 8 élelmiszer, amit nyugodtan ehetsz, ha a ketogén diétával szeretnél fogyni Forrás: Pexels / Ronit Hanegby
Ha a nyári bikiniformára gyúrsz, talán már késő belekezdeni, de általánosságban sem árt tisztában lenned a ketogén diéta főbb ismérveivel. Kevés szénhidrátot, és magas zsírtartalmú ételeket fogyasztasz? Akkor ezt a diétát neked találták ki!

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a ketogén diéta azokra az ételekre épít, amelynek szénhidráttartalma alacsony, viszont magas zsírtartalma van. Azt viszont tudtad, hogy eredetileg elsősorban epilepsziás betegek, főleg gyerekek kezelésére fejlesztették ki?

Hogyan működik?

A ketogén diéta lényege, hogy segítségével megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, ezzel rákényszerítve azt, hogy a zsírokból fedezze az szükséges energiákat. Normál esetben szervezetünk a szénhidrátot alakítja át glükózzá, amelyet a test egészében, így az agyban is hasznosít.

Ezzel szemben, ha ketogén diétát folytatunk, a kevés szénhidrát miatt a májunk a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ez utóbbiak gondoskodnak az energiahordozó szerepéről: a vérben és az agyban fellépő magas ketonszint miatt létrejön a ketózis, amely hozzájárulhat ez epilepsziás rohamok jelentkezésének csökkenéséhez, és mint később kiderült, a fogyáshoz is.

Miket nem szabad enni a ketogén diéta során?

A ketogén diéta során minden olyan étel fogyasztása tilos, amelynek magas a szénhidráttartalma. Ide tartoznak a gyümölcsök, a keményítőt tartalmazó zöldségek, a tésztafélék, a kenyerek, a cukor és minden egyéb édesítőszer.

Forrás: Pexels / Total Shape
A ketogén diétában szabad a zsírfogyasztás, de nem mindegy, milyen zsírokat fogyasztasz!

Miket ehetsz, ha a ketogén diéta mellett teszed le a voksodat?

A ketogén étrend az étkezési zsírok és a fehérjék/szénhidrátok arányát 4:1 arányban határozza meg. Fő összetevői a fehérjében gazdag élelmiszerek, elsősorban a húsok, a zöldségek, a zsíros tejszín és a vaj. Az arányok miatt a mennyiségeket szigorúan grammra pontosan kell fogyasztani az egyes ételfélékből.

Italok terén is szigorú szabályokat kell betartanod, ha a ketogén diétát szeretnéd tartani. A cukros üdítők természetesen tiltólistán vannak, a legjobb, ha sok szénsavmentes vizet iszol, ízesítés nélkül. A kávé és tea megengedett, de az is csak natúr, ízesítetlen formában.

Mire ügyelj a ketogén diéta során?

A keto diéta az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, de mivel betartása szigorúbb, mint más közkedvelt diétáknak, nem árt tisztában lenned a veszélyeivel is. Mielőtt belevágsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal vagy dietetikussal, hogy tényleg ez a legmegfelelőbb étrend számodra. Ha már belevágtál, és fáradtságot, szédülést, emésztési zavarokat vagy megnövekedett koleszterinszintet tapasztalsz, konzultálj a háziorvosoddal.

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen ételekből állíthatod össze a tökéletes menüt a ketogén étrend során? Nézd végig a galériában!