Horzsolások és napégés kezelése? Szerezd be a nyári szezonra te is a jótékony ricinusolajat!

Borítókép: Horzsolások és napégés kezelése? Szerezd be a nyári szezonra te is a jótékony ricinusolajat! Forrás: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya
A ricinusolajnak számos jótékony hatása ismert, hiszen a népi gyógyászat régóta előszeretettel használja, ma pedig a modern szépségipar egyik közkedvelt olajaként ismerhetjük. De mégis miért olyan hasznos a ricinusolaj, és mikre használhatjuk fel?

Már az ősemberek is használták a ricinusolajat

A ricinus történetének kezdetéhez egészen az őskorig kell visszamenjünk, hiszen az ősemberek már 24000 évvel ezelőtt is hatékonyan alkalmazták. Őseink azonban nem a hajukra vagy a bőrükre kifejtett áldásos hatásai miatt szerették, hanem méregként használták. Erre utalnak egy régi, dél-afrikai barlangban talált nyomok, ahol régészek régi pálcikákon ricinolsav-maradványokat véltek felfedezni, és szerintük ez egyértelműen méregfelhordóként funkcionálhatott. Őseink már akkor is nagyon okosak voltak, hiszen rájöttek a ricinus mérgező mivoltára, ami mára már köztudottá vált, ugyanis a növény magja a benne található ricin miatt erősen mérgező, és fogyasztása után kb. egy napon belül hányás, hasmenés, nehézlégzés, görcsök vagy akár bénulás is bekövetkezhet. Napjainkban a gyógyászat, magjából történő hideg sajtolási eljárással és különböző kezeléssel állítja elő a számunkra ismert és használt oly közkedvelt ricinusolajat.

Kr.e.4000-ben, az egyiptomiak is használták a ricinust, hiszen kutatók a sírhelyeken igen számottevő mennyiségben találtak. Áldásos hatását tovább örökítve Kr.e.500-ban is nagy népszerűségnek örvendett Egyiptomban, ugyanis kozmetikumokban, gyógyszerekben is megtalálható volt és a lámpaolajok egyik fő alkotóelemeként is ismerték. Az ókori és a középkori Afrikában is előszeretettel alkalmazták, leginkább a bőr gyógyítására, de különböző hajkészítményekben is előfordult. A ricinusbab magjait az afrikai népek már 1687-ben gyógynövényként tartották számon és termesztették.

Forrás: Unsplash/Chelsea Shapouri

Természetes olaj számos pozitív hatással

A ricinusolajat a ricinusbabból takarítják be és sajtolják ki; így kap a modern szépségipar egy sárgás-barnás kristálytiszta olajat. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító olaj rengeteg E-vitamint, ásványi anyagot és Omega-zsírsavakat tartalmaz, ezzel egészségünk, bőrünk és hajunk szolgálatában állva csodás hatást fejt ki testünk számos területén.

Napjainkban a ricinusolajat leginkább Brazíliában és Indiában állítják elő. Áldásos hatásainak köszönhetően táplál, hidratál és kondicionál, így főként a bőrre és a hajra alkalmazza a szépségipar. Ennek megfelelően szuper a száraz haj puhítására, de kiváló kiegészítője lehet egyes fejbőr-kezeléseknek is, ahol a hidratálás, a haj szerkezetjavítása és a sérült hajszálak gyógyítása a cél. Ha hajunkon túl szeretnénk bőrünk, körmünk, szempillánk vagy szemöldökünk egészségét támogatni, bátran választhatjuk ezekre a területekre is a ricinusolajat, hiszen megfelelő mennyiségben alkalmazva, mindenhonnan könnyen beszívódik és nem tömíti el a pórusokat.

Tudd meg galériánkból, milyen pozitív tulajdonságai vannak a ricinusolajnak!