Ennyi mozgásra van szükségünk a friss felmérések szerint bizonyos életszakaszokban: számos jótékony hatása van a rendszeres testedzésnek

Borítókép: Ennyi mozgásra van szükségünk a friss felmérések szerint bizonyos életszakaszokban: számos jótékony hatása van a rendszeres testedzésnek Forrás: Nubia Navarro (nubikini)/Pexels
Az aktív, mozgásban gazdag élet segíthet abban, hogy minél tovább egészségesek, fittek maradjunk, ezentúl hozzájárul az alvás, a produktivitás és az életminőség fenntartásához is. De vajon mennyi mozgás, sport szükséges naponta ezekhez a pozitív hatásokhoz?

Általánosságban a szakemberek minimum heti 150 perc (azaz 2,5 óra) edzést, mozgást javasolnak. Életkoronként változhat azonban annak a mértéke, hogy mennyit szükséges ahhoz mozogni, hogy egészségesek legyünk. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a WHO ajánlása alapján mennyi mozgásra van szükséged az életkorod szerint.

3-5 éves kor

Már az egészen kisgyermekeknek is ajánlott a rendszeres testmozgás. Tény, hogy a piciket ebben a korban még igencsak nehéz konkrét sportokra fókuszáltatni, így érdemesebb olyan játékokat játszani velük, amelyek folyamatos mozgással járnak.

6-17 éves kor

A 6-17 éves kor közötti korosztály esetében a gyerekeknek minden nap legalább 60 perc közepes intenzitású testmozgásra van szüksége. Fontos, hogy ezek a sportok minden esetben megfeleljenek az életkoruknak és fejlettségüknek. Az aerob sportok kifejezetten ajánlottak ebben az életszakaszban, de ezentúl heti 3 nap izomerősítő edzést is javasolnak a szakemberek. A legjobb megoldás minden esetben, ha olyan sportot választanak, amelyeket élveznek is, és a délutáni órákban lekötik őket.

Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez.

18-64

Bár igen széles skálát fed le az adott korcsoport, egységesen heti 150-300 perc, közepes intenzitású testmozgást ajánlanak a szakemberek ennek a korosztálynak, a minimum szint pedig heti 75 perc erőteljes intenzitású edzés. Ezentúl idősebb korban kifejezetten javasolják az olyan egyensúlyjavító mozgásformákat, mint a jóga vagy éppen a pilates.

A szakértők azt ajánlják, hogy az ajánlott mennyiséget inkább heti 4-5 nap mozgásra osszák szét. A javasolt sportok skálája pedig rendkívül széles: futás, aerobik, pilates, úszás, erőnléti edzés, súlyzós edzések, és még hosszan sorolhatnánk.

65 felett

Hasonlóképpen az előzőhöz, heti 150-300 perc mozgást ajánlanak ennek a korosztálynak is, ám alacsonyabb intenzitással. Ebben a korban a legfőbb hangsúly az erőnlét és az egyensúly megőrzésére fókuszál, és érdemes a hét minden egyes napjára eltagolni a mozgást. Ebben a korban kiváló választás lehet: az úszás, séta, túrázás, kerékpározás, illetve a jóga.

De miért is fontos ennyire az életkorodnak megfelelő mennyiségű mozgás? Mutatjuk is, milyen pozitív hatásai vannak, ha beépíted az életedbe.

Íme a rendszeres testmozgás pozitív hatásai: