Kulcsár Vajda Enikő: “A szülés utáni szétnyílt hasfal elsősorban funkcionális probléma”

Borítókép: Kulcsár Vajda Enikő: “A szülés utáni szétnyílt hasfal elsősorban funkcionális probléma” Forrás: Kulcsár Vajda Enikő - Anyatest Projekt
Hányan vagyunk nők, akik a szülést követően, a tükörbe nézve egy merőben 'új' testet pillantunk meg? Itt szélesebb, nagyobb, ott tónustalan és mintha izomerőből nem is tudnánk hatni arra a területre. A várandósság 9 hónapja, annak testi változásai nyomot hagynak rajtunk, ilyen a természet. Ám a fokozatosság elvét követve, vissza lehet nyerni régi dinamizmusunkat és izmaink tónusosságát. Kulcsár Vajda Enikő, az Anyatest Projekt alapítója és szakmai vezetője úgy látja, erre az újra struktúrálásra elsősorban a test egészséges működése miatt van szükség és kevésbé az esztétikum miatt.

Enikő jól tudja milyen az a bizonyos szülés utáni megváltozott test. Egy kisfiú és egy kislány anyukája és függetlenül attól, hogy hosszú-hosszú éveken át a tánc, a kortárs tánc volt az élete és lényegében folyamatos mozgásban volt, a várandósság rajta is nyomot hagyott, amit bizony ő nem hagyott annyiban. YouTube csatornáján számos mozgásos videót osztott meg kismamaként, majd a szülést követő regenerációs időszakban. Az Anyatest Projekten és az által kidolgozott edzés programon keresztül, nőket segít át a posztnatális vagyis a szülés utáni időszak testi kihívásain.

Van olyan napod Enikő, amit mozgás nélkül töltesz?

Nem igazán. Mindig része volt az életemnek a mozgás. Amikor táncoltam, nem volt megállás. Próbaterem, előadás itthon, külföldön. Majd 10 év tánc-szakmai múlttal úgy éreztem, kell a friss levegő és a kultúra területén maradva, televíziós műsorokat vezettem. De az aktív élet így is megmaradt,mellékállásban. A mozgás, a sport olyan, mint a drog, mindent felülír vagy épp újrastruktúrál, merthogy a gyerekek érkezése után teljesen világossá vált számomra, hogy újra ezzel kell foglalkoznom, egész pontosan azzal, ami érdekel.

Az Anyatest Projekt videóiban látni téged 38 hetesen, pocakosan, majd szülés után, azóta pedig számos olyan videód van, amiben a várandósság alatt kialakuló testi változások mozgásos 'orvoslására' adsz tanácsokat. Mit gondolsz mennyire foglalkoztatja a nőket ma, a gyermekvállalás utáni testképük?

Saját magamon azt tapasztaltam, hogy a várandósságaim alatt egyre inkább kezdtem befelé figyelni. Most nem a spirituális jelentésre gondolok elsősorban, hanem a testi változásokra. A terhesség alatt itt növekedett, ott szúrt, egyik nap valami új érzés alakult ki a lábamban, másnap meg valami teljesen más belső, testi folyamat kötötte le a figyelmemet, mert hogy a 9 hónap minden napja hozott valami új változást. Aztán, amikor itt voltak a gyerekek, akkor már az ő testi változásait is figyeltem. Azt hiszem, ez a folytonos megfigyelés felerősítette bennem az érdeklődést a saját testem, annak állapota iránt és óhatatlanul kezdtem el foglalkozni vele. A szülés, az anyává válás egyébként is egy nagy személyiségbeli ugrás. Tudatosabbá és tettre készebbé tesz. Hozzám már azok az anyukák jönnek el, akik változtatni szeretnének. És a számok nem hazudnak, tehát mondhatom sokan vannak, akik foglalkoznak a testi önképükkel.

Mennyire befolyásolja szerinted ezt a tettvágyat a társadalmi elvárás?

A 'jó nő' egyértelműen társadalmi kérdés. Ez mindig beszűrődik a gondolataink közé. Viszont, ha az esztétikum és az fizikai testi jólét egyszerre motivál a szülés után, akkor mindkettő jó motivációs alap tud lenni. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy nyitott hasfalnál bizony többről is van szó, mint egy előre csúcsosodó hasról, ami nem mutat jól a bikiniben.

Fejtsd ki ezt, kérlek.

A szülés után tapasztalt nyitott hasfal nem esztétikai probléma, hanem funkcionális, amivel foglalkozni kell. Miért? Mert az hasizom esetében, ha a tónustartási képessége nem elégséges, akkor a hasűri nyomást nem tudja kellően tartani. Ez idővel emésztési panaszokhoz, diszkomforthoz, derékfájáshoz, rossz testtartáshoz vezet. Ezek már rég nem arról szólnak, hogy csinosak vagyunk-e vagy sem. Ilyen panaszoknál már az egészségi állapotunk helyreállítása előrébb van.

Forrás: Kulcsár Vajda Enikő - Anyatest Projekt

Őszinte leszek: a beszélgetésünk előtt megnéztem azt a videódat, amiben a hasfal önellenőrzésén vezeted végig a nézőt és bizony 9 évvel az utolsó szülésem után én is éreztem, hogy részben nyitott a hasfalam. Azt mondtad, ez az a terület, amit, a te több lépéses módszered alapján 6-8 hét után helyre lehet állítani. Mikor érdemes elkezdeni foglalkozni a nyitott hasfallal illetve szülés után évekkel is lehet vele kezdeni valamit?

Abszolút. Úgy képzeld el, hogy férfi fúvós hangszeren játszók, férfiak!, akik rossz légzéstechnikát használnak, nekik is van megoldás a szétnyílt hasfalra. Mert hogy ez a probléma független nemtől és életkortól, de leginkább a szülés után veszik észre magukon, a nők ezt az állapotot. Szülést követően a 6-8. héttől lehet egy-két egymást követő napon önvizsgálatot tartani. Ha felmértük, hogy milyen hosszú szakaszon és milyen szélességű a rés, a linea alba -másnéven - a fehér vonal nevű kötőszöveti részen, mely a párhuzamosan lefutó egyenes hasizmok között található, akkor onnantól el lehet kezdeni a finom, lépésenként erősödő edzésprogramot. Évekkel a szülés után is ugyanez a menet.

Ennek kialakulásában van szerepe annak, hogy valaki császárral vagy természetes úton szült?

Mindkettőnél ugyanúgy kialakulhat ez és még azt sem lehet megmondani, hogy ha valaki egész életében edzett, akkor nála nem fog-e ez előfordulni. Kutatások igazolják, hogy a hasfal szétnyílása a 3. trimeszterben kezdődik el, mely tágulás a küldök körüli leggyengébb ponton indul el. Ez nem egyéni hiba. Ez egy teljesen természetes folyamat, mely során a cél a test átrendezése oly módon, hogy a pocakban lévő baba a lehető legideálisabb körülmények között tudjon fejlődni. Valakinek az izomzata, kötőszövete túl rugalmasan reagál erre, így a szülés után megmarad a nyitottság. Persze van a spontán regenerálódás, amikor bármilyen külső behatás nélkül magától rendeződik ez a rés, ergo összehúzódik, de ez is 3-4 hónap alatt zajlik le. A kor előrehaladtával viszont egyre nehezebben reagál a kötőszövet és az izom, így kitartónak kell lenni a terület edzésében.

Forrás: Kulcsár Vajda Enikő - Anyatest Projekt

Egy ilyen hasizom, kötőszöveti rendezés után mondhatjuk azt, hogy kész, letudva a gond, mehetünk tovább?

Nem igazán. Akinek korábban szétnyílt a hasfala, az hajlamos lesz arra, hogy nála újra kialakuljon ez az állapot. Ez egy gyenge terület, amit érdemes figyelni mindig. A test mozgásra van kitalálva, akkor használjuk jól, ha használjuk.

Az Anyatest Projekt anyagait látva az az érzése támad az embernek, hogy itt nem pusztán csak a szülés utáni tartásjavító, funkcionális és kondícionális karbantartásról van szó, hanem egy testi-tudati szinkronizálásról, jól érzem?

A testtudat, ha önmagunkra valóban reálisan nézünk, az egyik legnagyobb segítőnk. Ennek birtokában és egy jó légzéstechnikával, egységesíteni tudjuk a belső energiáinkat. Ha megvan a belső erő, és azt még tudatosan is használni, akkor mindenünk megvan.

Galériánkban 7 sztáranyuka beszél őszintén a szülés utáni alakjáról: