10 aszalt gyümölcs egészségünkért: csökkentik a rák kockázatát, a magas koleszterint és támogatják a szem egészségét

Borítókép: 10 aszalt gyümölcs egészségünkért: csökkentik a rák kockázatát, a magas koleszterint és támogatják a szem egészségét Forrás: Getty Images/Nitrub
Az aszalványokat általában nem olyan sűrűn emeljük le a boltok polcairól, mint a friss gyümölcsöket vagy a különböző édességeket. Pedig ezt igen rosszul tesszük, hiszen mindamellett, hogy nagyon finomak, tele vannak hasznos tápanyagokkal és nagyon jó hatással lehetnek a szervezetünkre nézve.

A közhiedelmekkel ellentétben igenis érdemes az aszalt gyümölcsöket választanunk, hiszen rengeteg pozitív tulajdonságuk van, és a megfelelően megválasztott aszalványok nem hizlalnak és nincsenek teletömve cukorral. Azért mondom úgy, hogy „megfelelően megválasztott”, mert az aszalt gyümölcsöket sokan összekeverik a kandírozott fajtájúakkal. Az pedig már több, mint egészségtelen. A kandírozott gyümölcsöket ugyanis az különbözteti meg aszalt társaiktól, hogy a folyamat során a gyümölcsből távozó folyadékot cukorral helyettesítik, így egyértelmű és nyilvánvaló, hogy a kandírozott verzió jóval egészségtelenebb.

Mi történik az aszalás során?

Egy aszalt gyümölcs attól lesz aszalt, hogy a gyümölcs meglévő víztartalmát kivonják belőle, de a fontos tápanyagok megmaradnak a gyümölcsben. Az aszalás során a gyümölcsök 70-80%-os víztartalmát 15-20%-osra csökkentik, így egy tartósítószertől mentes, egészséges nassolnivalót kapunk eredményül.

A szárításhoz és aszaláshoz speciális sütőberendezéseket és aszalógépeket használnak, de otthon, saját magunk is készíthetünk hasonló mennyei csemegéket. Ahhoz azonban, hogy eredeti, „home-made” aszalványokat kapjunk, nagyon sok dologra kell odafigyelni, például nem mindegy, hogy milyen hőmérsékleten és mekkora páratartalom mellett aszalunk, hol tároljuk a kész gyümölcsöket, milyen a jó alapgyümölcs, melyet meg kívánunk szárítani, vagy éppen milyen állapotban dolgozzuk fel, pl. egészben vagy feldarabolva.

Forrás: Pexels/Oleksandr P

Tehát az aszalás során a kiválasztott gyümölcsök víztartalma lecsökken, és ezzel a természetes tartósítási eljárással adalékanyagok nélkül igazi vitaminbombát juttathatunk be a szervezetünkbe. Ha nem a cukrozott kandírozott verziót választjuk, még egészségünket is támogathatjuk vele, hiszen számos jótékony hatásuk ismert. Ha a boltban vásárolnánk, figyeljük az aszalt gyümölcs csomagolását, ugyanis sok készítmény tartalmaz hozzáadott extra édesítőket, például cukrot vagy kukoricaszirupot.

A kulcs a mértékletességben rejlik

Bár az aszalt gyümölcs kiválóan pótolhatja édesség iránti vágyunkat, azért nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle. Az ember hajlamosabb olykor többet enni, mondván ez is gyümölcs, ami való igaz, ám attól, hogy pici a mérete, még ugyanolyan kalóriatartalommal és cukorral rendelkezik, mint nagyobb, frissebb gyümölcstársai.

Az aszalványok kiváló vitaminforrások, melyek fogyasztásával megfelelő ásványi anyagokhoz, pl. vas, kalcium juttathatjuk szervezetünket. Gazdagok antioxidánsokban és magas rosttartalommal rendelkeznek, és kevés cukrot tartalmaznak. Ennek ellenére fogyasztásuk előtt mérlegeljünk, mennyit eszünk belőlük, illetve energia- és szénhidráttartalmukat mindig kalkuláljuk bele az aznapi étrendbe.

Galériánkból megtudhatod, melyek a leghasznosabb aszalványok, és hogyan segíthetnek egészséged megőrzésében!