5 kevésbé ismert viselkedésbeli jel, ami demenciára utalhat: egy friss kutatás szerint a beszédtempó változása intő jel

Borítókép: 5 kevésbé ismert viselkedésbeli jel, ami demenciára utalhat: egy friss kutatás szerint a beszédtempó változása intő jel Forrás: Askar Abayev/Pexels
Az életkor előrehaladtával, bizony a memóriánk is romlik, ez pedig egy bizonyos pontig természetes is. Azonban amennyiben komoly memóriavesztés lehetősége áll fenn, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy valami komolyabb probléma áll a háttérben. Egy friss kutatás pedig arra figyelmeztet, hogy ha a beszédtempónkban áll be változás, akkor mielőbb érdemes orvoshoz fordulni.

Amikor demenciáról beszélünk, elsősorban mindenkinek a komolyabb memóriazavarok jutnak eszébe, hiszen ez az elsődleges tünet, amely aggodalomra adhat okot, és amely jelzi a kognitív hanyatlást. Ez a betegség az életkor előrehaladtával szignifikánsan növekedik, és jelenleg nem létezik rá gyógymód.

Alapvetően maga a demencia nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom azokra a betegségekre, amelyek többféle kognitív leépüléssel és emlékezetvesztéssel járnak: ilyen például az Alzheimer-kór, mely a demenciás esetek mintegy 60-80%-át teszi ki.

Forrás: cottonbro studio/Pexels

Azonban fontos tudni, hogy a memóriavesztésen túl rengeteg tünete van még a demenciás megbetegedéseknek. Egy régebbi cikkünkben azokat az ételeket mutattuk be, amik növelhetik a demencia kialakulásának esélyét, ezt ide kattintva érheted el. Most pedig olyan tüneteket szedtünk össze, melyek kevésbé ismertek, mégis intő jelek lehetnek a demenciára. Mutatjuk is, melyek ezek!

5 kevésbé ismert viselkedésbeli jel, amely demenciára utalhat!

Lentebbi galériánkban pedig a korai tüneteket találod!

A demencia korai tünetei: