Neked mi a kronotípusod? Sokat segíthet az alvásod minőségén, ha kideríted

Borítókép: Neked mi a kronotípusod? Sokat segíthet az alvásod minőségén, ha kideríted Forrás: GettyImages
Minden élőlénynek van egy saját belső órája, ami szerint működik. Az embereknél ebből négy típust állapítottak meg eddig. A Joy.hu cikke

A kronobiológia a biológia azon területe, amely az élő szervezetek belső óráját, bioritmusát vizsgálja, a kronotípus tehát egy belső, biológiai hajlam arra, reggel vagy este vagy-e a legaktívabb, esetleg a kettő között. A téma egyik leghíresebb amerikai szakértője Michael J. Breus, aki amúgy Oprah Winfrey alvásgyógyásza is.
Könyvében, amely a A mikor ereje: Fedezze fel kronotípusát – és a megfelelő időt az ebédre, fizetésemelésre, szexre, könyvírásra, gyógyszere bevételére és másra hangzatos címet viseli, azt állítja négy különböző típusú ember van.

Miért számít a kronotípus?

Mindenképpen érdemes megismerned a kronotípusodat, hiszen ez segíthet abban, hogy a legbensőbb ritmusodhoz alakítsd az alvásod idejét, a munkát és más teendőket, így mindig nagyszerű teljesítmény tudsz majd nyújtani. Ráadásul azon túl, hogy az időbeosztás hatékony tervezésében segít, egyes kutatások szerint a kronotípus együtt jár bizonyos tulajdonságokkal, külső-belső jellemzőkkel is, tehát ismeretével nőhet az önismereted. Egy 2007-ben készült felmérés során például az derült ki, hogy az esti típusok sokkal jobbak kreatív gondolkodásban, míg a reggeli típusok kedvesek, lelkiismeretesek és általában véve egészségesebb életmódot követnek. Persze semmi sincs kőbe vésve, így mindig ott az esély arra, hogy javíts az életedben azokon a dolgokon, amik most nem mennek olyan jól.

Galériánkból megtudhatod, mit jelent a négy kronotípus és azt, melyikbe tartozol!

Ezek a tényezők is befolyásolhatják az alvásod minőségét: