Így lehetsz kedvesebb... önmagadhoz

Borítókép: Így lehetsz kedvesebb... önmagadhoz
Biztos, hogy elég jól bánsz saját magaddal?

Azt tartja a mondás: úgy viselkedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Igen ám, de hogyan bánsz te saját magaddal? Biztosan elég együttérzést, megértést és elfogadást tanúsítasz önmagad iránt?

Tán nem is gondolnád, de az önmagaddal való együttérzés, az önszeretet és az önelfogadás még az önbecsülésnél is fontosabbak. Biztosan te is rengetegszer hallottad már a belső hangot, aki arról duruzsol a füledbe, hogy túl lusta vagy, nem vagy elég jó a munkádban, miért nem mentél el ma edzeni, miért kellett megenni azt a fél tábla csokoládét, és a többi, és a többi. Pszichiáterek szerint ez a belső hang egyáltalán nincs rád pozitív hatással: ha folyton ostorozod magad, nagyban rontod az esélyeidet egy elégedett, boldog, sikeres életre. Az önkritika ugyanis kortizolhormont (stresszhormon) szabadít fel a szervezetedben, az állandó stressz pedig depresszióhoz vezethet.
Ha megérted, hogy hibázni, tévedni, vagy akár elbukni emberi dolog, hamarabb talpra állsz egy nehezebb időszak után: ha együttérző vagy magaddal, sokkal könyebb az újrakezdés.

Íme 4 hasznos tipp, amelyek segítségével gyakorolhatod az önszeretetet a mindennapokban:

1. Fogadd el a tényt, hogy néha rosszul érzed magad!
A negatív érzések – bármennyire is pocsékak – természetes velejárói az emberi természetnek. Épp ezért jobb, ha átadod magad az érzéseidnek, még akkor is, ha épp sírni vagy törni-zúzni van kedved. Kerüld az elfojtást, mert az hosszó távon igen káros következményekkel járhat. Vigyázz azonban: ne ess át a ló túlsó oladalára! Más dolog egy órácskáig pityeregni, és megint más elmerülni az önsajnálat tengerébe, és egy hétig ki sem mozdulni a lakásból.

--pagebreak--

2. Számolj le a belső kritikussal!
Gondolj csak bele: valószínűleg a legjobb barátodnak sosem mondanál olyasmiket, amit néha önmagadnak mondasz ("Te valahogy mindig, mindent elrontasz!", "Reménytelen eset vagy!", "Még egy ekkora lúzerkirálynőt nem hordott a hátán a Föld!", stb.). Ha legközelebb újra ilyesmik jutnak az eszedbe, köszönd meg a belső kritikusnak a segítő szándékot, de értesd meg vele, hogy ezzel nem megy semmire, és kérd meg, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló véleménynyilvánítástól.

3. Ne büntesd magad!
Ha valami nem úgy sül el, ahogyan tervezted, ne büntesd magad érte. Inkább vigasztalódj: merülj el egy kád habfürdőbe vagy lepd meg magad a kedvenc sütiddel. Ha tudatosul benned, hogy hibázni szabad, és nem jár érte bünti, könnyebben állsz talpra a kudarcélmények után.

4. Légy a saját szurkolód!
Ha kivagy, vigasztald magad ugyanúgy, ahogy egy barátnődet vigasztalnád. Te tudod a legjobban, mit szeretnél hallani abban a szituációban, amiben vagy – ne várd el mástól, hogy bátorítson (hisz ki tudja, ő megtalálja-e a megfelelő szavakat hozzá), légy te a saját szurkolód, bíztatód, vigasztalód. Ha egyedül vagy, mondd el hangosan a bátorítást, meglásd, így még hatékonyabb lesz!

Fotó: photl.com; tumblr.com