Így böjtölünk mi – 7 féle szokás

Borítókép: Így böjtölünk mi – 7 féle szokás
Ki mit eszik-iszik böjt idején és mit nem? Várjuk a ti beszámolóitokat is!

A nagyböjt a keresztény hagyományok szerint az év leghosszabb böjtje: hat és fél héten át tart. Ezalatt a hívők (és valljuk be: a fogyni vágyók) mértékletességre irányuló intézkedést vezetnek be az étrendjük terén. Vagyis böjtölni kezdenek. Hogy miben áll ez?


fotó: photl.com

Nos, valójában nincsenek nagyon szigorú egyházi előírások. A katolikus böjt abban áll, hogy hamvazószerdán (a böjt első napján) és nagypénteken csak háromszor szabad enni és ebből egyszer jóllakni, illetve húst ezeken a napokon és a böjt péntekjein nem illik fogyasztani. De ez nem törvény, csak ajánlás. Ezért a keresztény emberek is sokszor maguk döntik el, hogy miféle böjtöt tartanak 40 napon keresztül (amibe a 6 vasárnap nem számít bele). Hát még azok, akik nem is keresztények, csak a nagyböjt időszakát „kihasználják" egy kis megtisztulásra. Szerintünk ezzel sincs semmi gond, amíg mértéket tartunk a böjtben is. Meg is kérdeztük néhány munkatársunkat és barátunkat, hogy ő hogyan böjtöl, ha egyáltalán. Íme a válaszok:

1. Hagyományos módon
„Minden februárban hamvazószerdakor, hagyományos módon kezdek böjtölni. Elhagyom a húst, nem iszom alkoholt, nem iszom kávét. Az utóbbit a legnehezebb kibírni. Vasárnap szünetet tartok, de azért mértékkel, mert jó érzés rákészíteni a gyomromat a húsvéti sonkára. És sokkal gyakrabban járok templomba is ilyenkor." (Ági, marketinges)

2. Minden évben más
„A feleségemmel minden évben más célt tűzünk ki magunk elé böjt idején. Az utóbbi években általában az édességet és a csokit hagyjuk el. Ezt nagyon nehéz tartani, úgyhogy ilyenkor mindketten úgy érezzük, hogy a böjt valódi. :)" (Balázs, matematikus)

3. Jólesik pihentetni a szervezetet
„Egész évben sokat bulizom és nem zavar, ha későig fennmaradok. Ezért tél végén, amikor amúgy is könnyebben lefáradok, jólesik egy kis szünetet tartani, pihentetni a szervezetet. Nem mindig pont a nagyböjtre időzítem, de pár hétig biztos, hogy nem iszom, és odafigyelek arra is, hogy eleget aludjam. Már csak azért is, mert az nem olyan klassz, amikor beülök a barátokkal egy kávézóba, és mindenki előtt ott van a pohár sör, csak előttem nincs." (Aranka, manikűrös)


Tavaszváró salátareceptekért kattints a linkre.

4. Egész évben böjtölök
„Ha úgy vesszük, én az év 365 napján böjtölök, vagyis inkább diétázom. Nekem figyelnem kell, hogy mit eszem és mennyit mozgok; minden nap használom a kedvenc mobilos kalóriaszámláló appomat és hetente legalább háromszor lemegyek az edzőterembe. Ezért külön böjtöt nem szoktam tartani. Azt hiszem, a rendszeresség híve vagyok. Ha minden nap figyel egy kicsit az ember, akkor nincs szükség külön önmegtartóztatásra." (Orsi, újságíró)

5. Heti gyümölcsnap
„A népi és vallási hagyományokat nem annyira követem, de karácsony után és tél végén, tavasz elején ráveszem magam heti egy gyümölcsnapra. Két gyümölcsnap egymás után sok lenne, de ez így pont elég. Nem tudom elképzelni, hogy kibírnék 40 napot hús vagy édesség nélkül. Pláne a gyerekek mellett, akikre ugyebár én főzök." (Aliz, angoltanár)

6. Semmi cukor, semmi liszt
„Ritkán böjtölök, de tavaly valamiért rámjött az ötperc, és elhatároztam, hogy a nagyböjt alatt nem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor vagy gabona van. Ezzel lemondtam a kenyérről és persze az alkoholról is, mert az is tele van cukorral. Nagyon nehéz volt például, amikor beültünk valahova, és szinte mindenben volt rántás. Amikor végre eljött a húsvét, nagyon büszke voltam, hogy csak kétszer 'estem bűnbe'." (Gabi, fotóasszisztens)

7. Nem a diéta a lényeg
„Lehet, hogy a vallásos neveltetésem teszi, de nekem tényleg az a meggyőződésem, hogy a lelki megtisztulás legalább olyan fontos dolog a böjtben, mint a testi. Sőt, a test böjtje is elsősorban a lélek javulását szolgálja. Ezért persze én is elhagyom a húst és az alkoholt, de ezt szinte észre sem veszem, mert a lényeg nekem ott van, hogy végiggondolom az elmúlt időszakot, kitalálom, hogy miben változtathatnék, sokat olvasok, többet és intenzívebben jógázom, mint máskor... A gyerekeim persze még nem böjtölnek, de sokat beszélgetünk ezekről a dolgokról." (Tamara, közgazdász)

Te böjtölsz a húsvét előtti hetekben? És hogyan? Írd meg nekünk!