9 mentőöv, ami segít hányás és hasmenés esetén: gyerekeknél is beválnak!

Borítókép: 9 mentőöv, ami segít hányás és hasmenés esetén: gyerekeknél is beválnak! Forrás: Giorgio Trovato / Unsplash
Kisgyerekes szülők jól tudják, hogy a bölcsiből és oviból nemcsak cuki rajzokat, kézműves alkotásokat és ezernyi emléket hoznak haza a kicsik, hanem legalább annyi fertőzést is. A hányással és hasmenéssel járó betegségek nagyon gyakoriak, és a legrosszabb bennük, hogy általában az egész családot leterítik. Mutatjuk, milyen tippek segítenek a túlélésben és a mielőbbi gyógyulásban.

Mikor még újdonsült anyukaként megkérdezték tőlem, hogy mi a legnagyobb kihívás a kisgyerekes létben, kapásból rávágtam, hogy az alváshiány. Ma már viszont teljesen természetes, hogy 5-6 óra alváson (jó esetben egyhuzamban, rosszabb esetben megszakításokkal) lenyomom a napokat. Az igazi kihívás mostanra a beteg gyerek(ek) ápolása lett, főleg akkor, ha magam is rosszul vagyok. Nemrég például családilag benyeltünk egy hányós-hasmenős vírust, és azt a hetet nem kívánom az ellenségemnek sem. Nem az a megúszósabb „1 nap alatt átmegy az emberen” féle gyomorfertőzés volt, hanem tényleg napokig szenvedett mindenki, így alaposan kiműveltem magam a témában.

Hányás, hasmenés gyerekeknél: mi okozza?

Tudni kell, hogy a hasmenés és hányás önmagában nem betegség, csak tünet. Az esetek nagy részében vírusfertőzés (gyerekeknél a leggyakrabban calici- vagy rotavírus), illetve ételmérgezés, gyomorrontás váltja ki. De akár súlyosabb kórállapot, elváltozás jele is lehet, ezért figyelni kell, más panasz jelentkezik-e, például magas láz, bőrtünetek, szédülés, erős hasi fájdalom. Migrén, napszúrás, agyrázkódás következménye is lehet a hányás. Ha például visszatérően reggel hány egy gyerek, az agyi térfoglaló folyamatra (agydaganat, agyduzzanás) utalhat. A kiütésekkel párosuló hányásnál pedig agyhártyagyulladásra kell gyanakodni. Az elhúzódó hasmenés viszont szinte kivétel nélkül valamilyen emésztési szerveket érintő betegség tünete, mint például bélgyulladás, felszívódási zavarok, ételallergia, IBS.

Forrás: Cottonbro Studio / Pexels
Szinte minden gyerek legalább évente 1-2 alkalommal elkap valamilyen hasmenéssel, hányással járó vírusfertőzést.

Mikor kell orvoshoz fordulni, kórházba menni?

Az egyszerű hányással, hasmenéssel nem kell a rendelőbe vagy az ügyeletre szaladni, már csak azért sem, mert elég kellemetlen, ha útközben lesz rosszul a kicsi. A legtöbb esetben 1-3 nap alatt elmúlik a rosszullét, ha viszont ennél jobban elhúzódik, illetve a fenti betegségek gyanúja felmerül, akkor mindenképp konzultálni kell orvossal. Ezenkívül nagyon fontos, hogy mivel a hányás és hasmenés is jelentős folyadékveszteséggel jár, kiszáradást okozhat. Különösen kisbabáknál áll fenn ennek veszélye, ezért nálunk hamarabb szükség lehet kórházi ellátásra, infúziós folyadékpótlásra.

Kiszáradásra utal, ha:

- csecsemőnek, kisebb gyereknek 5 órája száraz a pelenkája, beesett a kutacsa

- nagyobb gyerek 7 órája nem pisilt

- száraz és/vagy fehér lepedékes a nyelve

- nagyon aluszékony, levert

- hideg a lábfeje, kézfeje

- könnyek nélkül sír

- alacsonyabb a vérnyomása.

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, de a legtöbb esetben szerencsére otthoni praktikákkal, vény nélkül kapható szerekkel is át lehet vészelni a hányást, hasmenést.

Az alábbi galériában összegyűjtöttem, nálunk mik váltak be: