Gyógyulásra vágyva

Borítókép: Gyógyulásra vágyva
Magyarországon évente 7500 nő tudja meg, hogy emlőrákban szenved. 7500 kétségbeesés, 7500 halálfélelem, 7500 kérdés: mi lesz velem? Cikkünkben összefoglaljuk a mellrák orvosi kezelésének legfontosabb állomásait.

A mellrák egyre gyakoribb betegség a fejlett országokban, de az orvoslás is egyre hatékonyabban veszi fel vele a versenyt. Tőlünk nyugatra már csökken a halálozás, de a megbetegedett nők több mint fele nálunk is meggyógyul, és a többiek is jóval tovább élnek, mint akár tíz éve.
A betegség alakulásában hatalmas egyéni különbségek vannak, elsősorban attól függően, hogy milyen korai a diagnózis (a rendszeres szűrés pótolhatatlan!). Az érintettek sorsát a daganat fajtája és az esetleges társbetegségek is meghatározzák. A mellrák olyan daganat, amit még előrehaladott esetben is érdemes kezelni.


„A betegnek mindig joga van bármilyen beavatkozást visszautasítani – s ettől függetlenül a terápia többi részében részesülni. Orvost vagy akár kórházat is válthat.”

Hova fordulhatok?

Szűrővizsgálatot (mammográfia, ultrahang) minden nagyobb városban végeznek: eligazít a háziorvos, a nőgyógyász, a megyei kórházak ambulanciája. Negyven alatt kétévente hívnak szűrésre, felette évenkénti mammográfia javasolt; háziorvosi beutalóval bármikor mehetünk. A várólista tünetmentesség esetén nem probléma, aki azonban csomót, behúzódást vagy bármilyen egyéb gyanújelet észlel, biztos lehet benne, hogy soron kívül fogadják.
Ha a mammográfia pozitív, azaz daganatra gyanús elváltozást találnak, feltehetőleg megmondják, hogyan tovább. Érdemes tudni, hogy az onkológiai ellátási rendszer területi alapú, azaz minden kiemelt kórházban van onkológiai ambulancia. Az Országos Onkológiai Intézet a területi rendszer felett áll, előzetes megbeszélés után az egész országból bárkit fogadnak.

Milyen kezeléseket kapok?

Ez a daganat kiterjedtségétől és a biológiai viselkedésétől függ. Szükség van szövettani és képalkotó vizsgálatokra. A szövettani mintavétel (biopszia) veszélytelen tűszúrás, mellyel kivesznek egy kis darabot daganatból, és mikroszkóp alatt meghatározzák a típusát.
A képalkotó vizsgálatok közül a legfontosabb a CT (komputertomográfia), mely a daganat kiterjedését és az esetleges áttéteket mutatja ki. Csontáttét kereshető izotópos vizsgálattal (scintigráfiával) is. A PET (pozitron-emissziós tomográf) egész pontosan megmutatja a daganat stádiumát – ám a vélemények megoszlanak róla, mert nagyon drága, és eredménye nem mindig változtatja meg a kezelés menetét.
A diagnosztikai vizsgálatok rögzítik a daganat előrehaladottságát (staging). Ezután készül a mellrák esetén rendkívül összetett terápiás terv, melynek része a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés, a hormonkezelés, az immunológiai és a kiegészítő gyógymódok.

Regresszió

Gyakori, hogy nem veszünk tudomást a betegségről. Egyesek már szűrésre sem járnak, mások a pozitív lelet birtokában nem mennek vissza kontrollra, vagy a biztos szövettani diagnózis közlése után fordulnak el a kezeléstől. Mint amikor a bújócskázó kisgyerek eltakarja az arcát: ha nem lát, őt sem látják. Ez a felnőttkori gyerekes magatartás, a regresszió minden nagyobb betegség velejárója. Nem szégyellni kell, hanem felismerni és tudatosan visszaszerezni a felnőtt önmagunkat, akár pszichológus segítségével.

Fognak velem kísérletezni?

Az onkológiai ellátás az egyre célzottabb, szinte csak a daganatos sejteket károsító kezelési módok felfedezésétől fejlődik ilyen látványosan. Minden új szer bevezetését kémiai és állatkísérletek előzi meg. A tudomány forrong, új és új terápiás protokollok jelennek meg. Emiatt előfordulhat, hogy különböző orvosok különbözőképpen látnak hozzá a kezeléshez, vagy egy másik embert egy másik kórházban máshogy gyógyítanak. A kontrollvizsgálatok fényében (a daganat a vártnál jobban vagy rosszabbul reagált a kezelésre) megváltoztathatják az eredeti tervet. Ettől még az alapelvek stabilak, a bizonytalanság csak a terápia kisebb részére terjed ki. A betegnek mindig joga van bármilyen beavatkozást visszautasítani – s ettől függetlenül a terápia többi részében részesülni. Orvost vagy akár kórházat is válthat (amit csak végső esetben, teljes bizalomvesztés esetén ajánlunk).

Staging A daganat előrehaladottsága szerint több kategóriát (staging) állítanak fel. Az emlőrák stádiumai:
0. stádium:
Nem-invazív mellrák, csak néhány sejt kóros, a folyamat nem terjed a környező szövetekbe.
I. stádium
A környező szövetekbe terjed a daganat, de kisebb 2 cm-nél és a nyirokcsomókban nincs kóros sejt.
II. stádium
Legalább 2 cm-es tumor VAGY a hónalji nyirokcsomók érintettek.
IIIA. stádium
Legalább 5 cm-es tumor VAGY több, összefolyó hónalji nyirokcsomó (konglomerátum) van.
IIIB. stádium
A tumor a bőrre, a mellkasfalra vagy a belső mellkasi nyirokcsomókba terjed.
IV. stádium
Távoli áttétek vannak (agy, tüdő, csont, máj, kulcscsont feletti nyirokcsomó).
A 0-II. stádiumot korai stádiumnak is nevezzük. A IIIA és IIIB a késői, a IV. az előrehaladott stádium.

Kezelési módok

Már nem feltétlenül műtéttel kezdik a kezelést, de mind a mai napig alapvető része az ellátásnak. A mell teljes eltávolítását (mastectomia) felváltják az emlőmegtartó műtétek, amikor csak egy szegmenst vágnak ki az emlőből. Megvizsgálják a hónalji nyirokcsomókat is. Korai mellrák esetén csak a legelső, sentinel nyirokcsomót veszik ki, ha azonban ebben is találnak daganatos sejteket, vagy a betegség már III. stádiumú, el kell távolítani a teljes hónalji zsírszövetet a benne lévő sok-sok nyirokcsomóval.

Sugárkezelés
Előre kiszámolják, hogy csak a daganatszövetet és az igazolt vagy feltételezett áttétek helyét érje a sugár, így jelentősen csökkennek a mellékhatások. A korábban nagy tumor a sugárkezeléstől annyira csökkenhet, hogy kisebb műtéttel eltávolítható (melleltávolítás helyett emlőmegtartó műtét).

Kemoterápiás kezelés
A sugárral ellentétben az egész testet érinti. Az alkalmazott szerek a gyorsan osztódó sejteket (a ráknak a gyors osztódás a lényege) károsítják, a többit nem. A lehetséges kezelési formákból a vizsgálatoktól függően választják ki a megfelelőt.

Hormonkezelés
Ösztrogén hatására a melldaganatok gyorsabban növekednek, ezért ösztrogénellenes szereket adnak. Ezeknek kellemetlen, menopauzaszerű mellékhatásait bőven megéri elviselni a kezelés hatásossága miatt.

Immunterápia
Az emlőonkológia nagy vívmánya. A melldagantok egynegyede (az agresszív, gyorsan növekvő, áttétképzésre hajlamos tumorok) nagy mennyiségben tartalmaz egy HER-2 fantázianevű fehérjét. Sikerült kifejleszteni a HER-2-re immunválaszt indító, ezáltal a daganat burjánzását akadályozó gyógyszert.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az egyre célzottabb kezelések ellenére számos mellékhatással (fájdalom, fáradékonyság, levertség, étvágytalanság) kell számolni. A sugárkezeléstől az érintett bőrterület károsodhat, a kemoterápia hajhullást, hasmenést okozhat, a kezelések megviselik az immunrendszert, másodlagos fertőzések léphetnek fel. A hónalji nyirokcsomók eltávolítását egy nehezen befolyásolható mellékhatás, az érintett kar duzzanata (limfödéma) kísérheti. A mellékhatások elleni küzdelem legalább annyira összetett munka, mint maga az onkológiai kezelés.

Menjek-e természetgyógyászhoz?

A daganatburjánzás fékezését és a mellékhatások kezelését szolgáló komplementer módszerek ezerszer megfontolandók. Onkológus kezelőorvosunk mindenesetre tudjon mindenről!
Homeopátiás módszerekkel csökkenthető a fájdalom, valamennyire befolyásolhatók az emésztési problémák és a levertség, de nem lehet pontosan tudni, hogy a kemoterápiával nem ütik-e egymást, ezért alapos konzultáció szükséges. Az akupunktúra csillapíthatja a fájdalmat, de fokozza a limfödéma veszélyét. Az Avemar világhírű táplálékkiegészítő, de nem kifejezetten a mellrák esetén hatásos. A deutériumszegény víz magyar találmány, állítólag fékezi a daganatburjánzást, de hatásának megítéléséhez még nincs elegendő adat.
Fontos a kalóriagazdag, de jól emészthető ételek fogyasztása (erre a legtöbb beteg ösztönösen ráérez), a sok folyadék, a jó alvás (akár altatóval is), a rendszeres széklet.

És a lelkem?

A mellrákban szenvedő nőket az életveszélyes betegség tudatán, a kínzó tüneteken, mellékhatásokon, a munkaképtelenné váláson kívül a nőiesség sérülése is terheli. Ezzel senki nem tud egyedül megküzdeni. Van, aki támaszt merít a családtól, a barátoktól, az orvostól vagy a hitből, van, aki nem: rajta a pszichológus segíthet. Fontos útmutatást adhatnak a betegtársak, ezért érdemes felkeresni valamelyik rákbetegcsoportot. A mellrákban megbetegedett nők útját a testi-lelki kínokon kívül az épp folyó kórházreform és a szakmai újítások miatti bizonytalanság is nehezíti. De végig kell járni, mert a gyógyulás esélye egyre nagyobb.

Hasznos honlapok


www.daganatok.hu
www.egeszseghid.hu (Az Egészség Hídja Összefogás)

www.oep.hu (Országos Egészségbiztosítási Pénztár: on-line kórházmutató)
www.breastcancer.org