Gyömbér: fűszer és afrodiziákum?

Borítókép: Gyömbér: fűszer és afrodiziákum?
Nem vitás, hogy a gyömbér kiváló ízesítője ételeknek és italoknak egyaránt, de egyesek úgy tartják, hogy a szerelemben is hatásos: a rómaiak a gyömbéres borra esküdtek, de a bort nem látott Szenegálban ma is vágyfokozónak használják. A nők gyömbérgyökérből fonnak övet férjüknek, majd reménykednek…
A gyömbér Indiából ered, a kínai konyha néhány évezrede ismeri. Európában a Római Birodalom bukását követő civilizációs visszaesésben elfeledkeztek róla, csak a 13. században hozta ismét divatba a velencei Marco Polo, aki maga is Kínában ismerkedett meg vele. Ezt követően a középkori fűszerkereskedelem egyik kiemelt szereplője lett. Ma Ázsián kívül Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik.

Markáns, édes-csípős íze miatt nagyon sokan kedvelik. Leggyakrabban frissen használják, de az angolszász országokban népszerű a kandírozott gyömbér, illetve a gyömbérlekvár is. Delikáteszboltokban ezek ma már nálunk is kaphatók. Ázsiában árulják püré vagy morzsolókocka formájában, szárítva, szeletelve és porítva is.


Íze kiválóan illik süteményekhez, keleties aromavilágú szószokhoz, mártásokhoz – de hogy ne párologjon el, a főzés végén kell az ételhez adni. Por formájában hamar erőtlenné válik, de frissen hámozva és reszelve egy kiskanálnyi a legtöbb ételbe elég, különben kesernyés ízt ad a fogásoknak. A reszelt gyömbért érdemes kisebb jégkockatartóban lefagyasztani, így amikor szükség van rá, csak bele kell dobni egy-egy kockát az ételbe.

A csekély alkoholtartalmú vagy alkoholmentes gyömbérsör, a ginger ale főleg az Egyesült Államokban népszerű: az 1920-as évek szesztilalma alatt jött igazán divatba. Házilag is elkészítheted: reszelj le 15 deka barna cukorra egy kábé 20 dekás gyömbérdarabot héjastul, add hozzá, 3 citrom zöldséghámozóval levágott héját, majd a levét is. Keverd el, egy órát hagyd állni, aztán öntsd fel másfél liter szénsavas ásványvízzel, szűrd át egy szitán poharakba, dobj bele néhány jégkockát és már szürcsölhetitek is…

A forralt bor is finomabb, ha a megszokott cukor-méz-fahéj-szegfűszeg kombináción felül hozzáadsz egy-egy felkarikázott narancsot és citromot, valamint egy kábé 10 dekás – ujjnyi nagyságú –, meghámozott és szintén felkarikázott gyömbért. Utóbbi jól illik a rum ugyancsak édes-kesernyés ízéhez, ezért ilyenkor egy kevés rumot is belophatsz a forralt borba.

Az angolszász országokban nagy hírük van a gyömbéres süteményeknek, amelyeket úgy hívnak: gingerbread. Noha ez szó szerint gyömbérkenyeret jelent, általában a mézeskalácsot, sőt a nálunk mézespuszedliként ismert, vastagabb, puhább variációt értik rajta.

Az igazi gyömbérkenyeret így csináld: 12 deka szobahőmérsékletű vajat verj habosra 18 deka cukorral és 2-3 tojással. 25 deka lisztet és egy zacskó sütőport szitálj egy tálba, adj hozzá egy felkockázott, meghámozott és kimagozott almát, 10 deka durvára vágott diót, illetve ha van, két evőkanál kandírozott gyömbért, ha nincs, akkor 5 deka frissen reszeltet, majd lassan keverd hozzá a cukros-tojásos-vajhoz. Lazítsd 1 deci langyos tejjel, aztán püspökkenyérformában 180 fokos sütőben 50–60 perc alatt süsd meg. Tejszínhabbal tálald.

Ha thai különlegességre vágysz, vékonyan csíkozz fel két csirkemellfilét és 5-6 nagy gombafejet, sózás-borsozás után egy kis konzerv bambuszrügy társaságában nagy lángon pirítsd meg kevés olajon, majd locsolj rá két evőkanál osztrigaszószt (keleti boltban kapható, de el is hagyhatod), ugyanennyi frissen facsart lime-levet, pár csöpp sűrű szójaszószt és egy kiskanál frissen reszelt, hámozott gyömbért. Alaposan keverd őket össze, várj pár percet, hogy a fűszerek átjárják a húst, és már tálalhatod is basmati rizs vagy sült tészta kíséretében.

Éva-tippek: Igazi otthoni spa-élmény, ha a fürdővízhez pár csepp gyömbér illóolajat öntesz, a mellkasodat bekened gyömbér masszázsolajjal, és aromalámpába gyömbéres-fahéjas olajat csöpögtetsz. Elűzi a fejfájást és a rosszkedvet.