JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

5 érv a babakocsis futás mellett + 5 tipp, hogy a lehető legkomfortosabb legyen

babakocsis futas Forrás: Getty Images
Kisgyermekes édesanyaként nem könnyű beiktatni a rendszeres sportot, éppen ezért remek megoldás a babakocsis futás, hiszen praktikus, mert több legyet üthetünk egy csapásra!

Én magam a kislányom két és fél hónapos korától kezdtem újra futni szülés után babakocsival, ami korainak tűnhet, de megelőzte nálam a gátizmok, és teljes medencefenék megerősítése, a hasizmom összezárása és a testem előkészítése. A kisbabám egyéves koráig legtöbbször babakocsival volt lehetőségem futni, és nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, hiszen így tudtam visszaállni a sportba, miközben együtt lehettem a kislányommal.

Összeszedtem, szerintem mik a legnagyobb előnyei a babakocsis futásnak:

  1. Amikor még olyan pici a baba, hogy többször alszik egy nap, és ebből az egyiket úgyis babakocsis sétával töltenéd, akkor séta helyett futhatsz vele, ezzel pedig máris két tevékenységet köthetsz össze. Amikor pedig már nagyobb, és nem feltétlenül altatásra használod, akkor futás a játszótérre, ott jöhet a móka, majd haza is futás, így az utat sokkal gyorsabban teszitek meg! Bárhogy is, nyert ügyed van!

  2. Ha a babakocsis futásba belejössz, és megszokod, utána sokkal könnyebb lesz majd csak úgy simán, magadban futni. Gondolj bele, hogy amikor 20-30 kilót tolsz magad előtt szembeszélben, az valóban nem könnyű, ám pont emiatt még jobban megedzed magad!

  3. Egyszerűen elképesztően jó érzés a kisbabáddal együtt futni, bár erre nincsen semmilyen kutatás, de szerintem megsokszorozódik az a boldogsághormon mennyiség, ami szimplán a futással szabadul fel.

  4. Olyan szuper, hogy a babakocsi rengeteg cuccot elnyel, így vihetsz magadnak is váltóruhát, enni-innivalót mindkettőtöknek, játékokat, és amit csak szeretnél, így felkészülhetsz bármilyen helyzetre.

  5. A gyerekednek már egészen kicsi korától kezdve példát mutathatsz és megtaníthatod, hogy milyen jó dolog a sport!
babakocsis futas
Forrás: Getty Images

És, hogy mivel teheted igazán komfortossá?

  1. Sokan kezdenek el futni nem kifejezetten futóbabakocsival, én mégis azt javaslom, hogy ahogy egy jó futócipő is kell hozzá, úgy a futóbabakocsiba is érdemes beruházni. Nekem például nem volt hagyományos babakocsim, egyetlen egy, kombinált modellel tudtuk le az egész időszakot, amire lehetett mózes kosarat tenni az elején, és nem csak futásra, hanem a mindennapi közlekedéshez is lehetett használni. Ez anyagilag is előnyös volt, ugyanakkor, ha nem szeretnél ilyet, akkor arra is van lehetőséged, hogy bérelj, mert már léteznek futóbabakocsi bérbeadással foglalkozó szervezetek.

  2. A kifejezetten csak futásra szánt kocsiknál a kerekek rögzítettek, de a kombinált változatoknál nem, így futás előtt mindig rögzíteni kell az első kereket, ettől egy kicsit nehezebb vele kanyarodni, de sokkal biztonságosabb és könnyebben irányban is marad.

  3. Egészen kicsi babánál érdemes szoptatás és pelenkázás után elindulni, amikor gyorsan elalszik majd indulás után. A szoptatás utáni indulás számodra is előnyös, így nem kell feszülő mellekkel futni, teljesen komfortos lesz a mozgás. Arra ügyelj, hogy megfelelően pótold a folyadékot, és így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz a tejtermelésre negatív hatással a sport.

  4. Olyan útvonalat válassz, ami nem göröngyös, hanem sima az út. Emiatt egy kicsit körülményesebb babakocsival futni, mint "csak úgy", hiszen nem biztos, hogy azonnal az ajtóból kilépve tudsz futni, de megéri sterilebb környezetet választani, ami a babának is kényelmesebb és neked is előnyösebb a kevesebb manőver miatt.

  5. Nagyon könnyen befeszülhetnek a vállöv izmai, ha nem figyelsz a megfelelő karmunkára és testtartásra, hiszen mégis csak tartani kell magad előtt valamit. Ami fontos, hogy ne húzd fel a vállad, és ne is feszítsd be az izmokat, hanem próbáld meg lazán tartani a karod és a vállad. A legjobb, ha egyszerre csak egy kézzel tartod a babakocsit (ezért is fontos a sima út), és váltogatod bizonyos időközönként. Nekem anno az vált be, hogy 8 lépésig az egyik, 8 lépésig a másik kezemmel fogtam a babakocsit. Arra is ügyelj, hogy megfelelő magasságba legyen állítva a fogantyú, hogy éppen csak meg kelljen érinteni!
https://futas.maratonman.hu/generali-run-balatonfured/
Forrás: Generali a Biztonságért Alapítvány
Kipróbálnál egy futóbabakocsit vagy megmérettetnéd magad más babakocsis futókkal?

Akkor irány a Generali Run Balatonfüred!

A szezonnyitó futóversenye Balatonfüreden csodás környezetben és szórakoztató kiegészítő programokkal várja az egész családot!

Idén 11. alkalommal kerül megrendezésre a Generali Run Balatonfüred, ahol az egyéni számok mellett családi futamok és gyerekfutamok is helyet kaptak. A távok közül - 6,5 km, 10,5 km, 21,1 km vagy 42,2 km - a maratoni és félmaratoni táv akár váltóban is teljesíthető, a legkisebbeknek gyerekfutamokkal (1-2,6 km), a legeslegkisebbeknek és édesanyáéknak/édesapáknak pedig babakocsis futással készülnek a szervezők. Sőt, a CSALÁDI CSAPAT-ban is lehet nevezni: ez a versenyszám szuper opció lehet családoknak, és ha hárman indultok, csak ketten fizettek a versenyért - a harmadik csapattag nevezése ingyenes lesz.

Időpont: 2024.04.13.

Helyszín: Balatonfüred, Tagore sétány

További infók: futas.maratonman.hu/generali-run-balatonfured