Ásványvíz vagy csapvíz?
Csak tiszta forrásból
„Az ásványvíz több ezer éve a föld mélyében lévő, érintetlen, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokban gazdag víz.” |
A palackok környezetszennyező hatásáról Borszéki Béla annyit mondott: csak arra nem gondolnak az újrahasznosítás lelkes hívei, hogy mennyi szennyezéssel jár egy üvegmosó gépsor üzemeltetése, mekkora az elhasznált ivóvíz mennyisége, és mennyi benzint pöfögnek el a szállítás során a teherautók. Az is felvetődött palackellenes körökben, hogy bizonyos vizek kioldhatnak a műanyagból káros vegyületeket, és így az ember azt is elfogyasztja. Szakértőnk szerint ez tipikusan pánikkeltő híresztelés: a kioldódó káros anyag mennyisége ugyanis olyan jelentéktelen, hogy nagyságrendileg sem közelíti meg az egészségügyi határértéket.
A másik nagy ijedelmet az a vád okozta, hogy a vizek bizonyos ásványi anyagokból túladagolást okozhatnak. A nátriummal kapcsolatban így érvelt Borszéki Béla: „Ha utánasózza a kissé ízetlen paprikás krumplit, legalább tízszer annyi nátriummal szórja meg, mint amennyit bármelyik palackozott ásványvíz tartalmazhat!” De a többi ásványi anyaggal is ez a helyzet: a legtöbbjüket inkább az ennivalóval, semmint az ásványvízzel nyeljük le. Ha valaki mégis ilyesmitől tart, akkor váltogassa a márkákat, így elkerülheti, hogy egy-egy anyagból túl sok kerüljön a szervezetébe.
A csapból is ez folyik
„A rémképet, miszerint a koszosan hömpölygő, szürke Duna csorog egyenest a poharunkba, el lehet hessenteni!” |
Csanády Mihály szerint szigorú szabályok vonatkoznak az ásványvizekre – de még szigorúbbak a csapvízre. A szénsavmentes vizekben például sokkal több lehet a baktérium, mint a sima csapvízben, mert nem olyan szigorú a szűrés. (A „szúrós” vízben ugyanis a szénsav kiöli a baktériumokat!) Ettől azért nem kell nagyon megijedni, hiszen ezek „barátságos” baktériumok, nem okoznak betegséget, legfeljebb könnyebben büdösödik, veszti el jó ízét –magyarán szólva: poshad meg – az ilyen víz.
Ami pedig az ásványi anyagokat illeti, a nátriummal kapcsolatban talán igaz Borszéki Béla paprikás krumplis összehasonlítása – mondja Csanády Mihály –, ám más vegyi anyagok esetében a példa sántít. Vegyük a kalciumot! Nagyon jó a kalcium kismamáknak, szoptató anyukáknak, csontritkulásban szenvedő időseknek. Súlyos károsodást okozhat azonban a vesebetegeknek – hiszen elősegíti a vesekőképződést! És bizony egyes ásványvizek kalciumtartalma egyáltalán nem elhanyagolható, igenis lehet egészségügyi következménye a rendszeres fogyasztásnak. De az ember fluorháztartásának egyensúlya is igen kényes, ezt is befolyásolhatja, ha az illető mindennapos fogyasztója ugyanannak a – történetesen magas fluortartalmú – ásványvíznek. Vagy ott van példának a bór (ebből az anyagból furcsamód ötször annyit engedélyeznek az ásványvizeknél, mint a csapvíznél!), amely nőknél menstruációs zavarokat, férfiaknál öregkori potenciaproblémákat okozhat, reumára viszont kitűnő gyógyszer. „Az ásványvizek egy részét gyógyvíznek kellene nyilvánítani és patikában árulni. Annak lenne haszna. Vagy ha ez nem történik meg – hiszen ellenkezik az üzleti érdekekkel –, akkor legalább közérthető formában rá kellene írni a palackra, kiknek javallt, kiknek ellenjavallt! Hogy ne fogyassza nyakra-főre mindenki, akinek megtetszik a címke vagy látta a reklámban, hogy ez a víz egészséges.”
Gondold meg, és igyál
Látjuk, nehéz okosnak lenni, mikor még a hozzáértők is homlokegyenest más véleményen vannak. De nézzük a dolog jó oldalát: tulajdonképpen szerencsénk van, hiszen kiderült, hogy a csapvíz is remek minőségű Magyarországon, és ásványvizet is lehet, sőt érdemes fogyasztani. Talán csak annyi kell, hogy kicsit jobban figyeljünk magunkra – no meg arra, hogy mit veszünk le a polcról. Elő a gimis kémiakönyvvel! Mert ahogy Borszéki Béla mondta: „tudnunk kell, hogy mindenkinek más az egészséges!”
|