Aludnál annyit, mint egy szingapúri nő?

Borítókép: Aludnál annyit, mint egy szingapúri nő? Forrás: Getty Images (Asia Images)
Az alváshiány a 15 vezető halálok közül 7-ben szerepet játszik. A kutatók szerint inkább az alvásminőség számít, mintsem a mennyiség. Hogyan én mennyit kellene aludni a hosszú életért? És hogyan alakul a különböző népek alvási szokása?

Ez a cikk az ÉVA magazin 2018/3. számában jelent meg először. Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat is meg tudod vásárolni? Kattints ide!

Aki nyáron mediterrán országban nyaralt, tapasztalhatta, milyen az igazi szieszta: ebéd után, aki tud, hazamegy ledőlni egy kicsit, este 10 viszont még bőven vacsoraidő – a gyerekeknek is. Másutt eltérő a trend. A japánok annyira komolyan veszik a munkamorált, hogy nem probléma a munkahelyen vagy a közeli parkban ebédidőben szunyálni egyet. Ez az inemuri (alszik, de jelen van) gyakorlata.

Nemzetközi helyzet

A nemzetközi életstílustrendek egyre csökkentik a különbségeket. Egy korábbi felmérés során okostelefonos alkalmazással 20 országban követték a férfiak és nők átlagos alvásidejét, és helyenként meglepő eredmények születtek: a nők és lányok világszerte többet alszanak, mint a férfiak és a fiúk. A lefekvés és felkelés idejét viszont az életkor befolyásolja leginkább: a kisgyerekek korán fekszenek és korán kelnek, a kamaszok későn fekszenek, és ha lehet, későn kelnek, a felnőttek későn fekszenek és korán kelnek, az idősebbek egyre korábban ébrednek, de napközben ledőlnek pihenni. Legkorábban a japánok kelnek, és ők fekszenek le legkésőbb, az amerikaiak viszonylag korán ágyba bújnak és korán is pattannak ki onnan. A németek az arany középúton járnak, a franciák ellenben nem tagadják meg maguktól a pihenést, ha már úgyis megint későn ért véget az éjszaka.

Kövesd a francia nők példáját, akik (többek között) ennek köszönhetik legendás karcsúságukat.

Legkésőbb a spanyol és a szingapúri nők kelnek fel, ezt igazán irigyelhetjük tőlük. Hiszen egy 2017-es felmérés szerint a magyar átlag 7 óra 21 perc, amelynek csak a fele jó minőségű, úgynevezett regenerációs alvás. Pedig az elégtelen alvás akár 120-féle egészségügyi problémát is okozhat, az elhízástól a cukorbetegségig.

Alvásban ne az átlagra törekedj

A modern korban senki nem alszik annyit, amennyire szüksége volna. Ez a panasz 1870 óta közkeletű, amikor Thomas Edison feltalálta az izzólámpát, amely nappali világosságot teremtett az éjszakában. Az utóbbi időkben elterjedt okoseszközök miatt a fejlett világban egy átlagos felnőtt a dédszüleihez képest 2 órával kevesebbet, azaz 6,5-7,5 órát alszik, de azt sem feltétlenül egyhuzamban. A mennyiség azonban nem minden: egy érdekes kutatásban a civilizációtól elzárt, máig vadászó-gyűjtögető életmódot folytató afrikai és dél-amerikai őslakosoknak adtak okosórákat, amelyek 1165 napon át rögzítették, hogy mennyit alszanak. Meglepő módon a tényleges alváshossz náluk is 5,7–7,2 óra volt!

A kutatók szerint tehát inkább az alvásminőség számít: a fenti őslakosoknál az órák legfeljebb egy ébredést jeleztek éjszaka.

Ám a minőség összefügg a környezeti hőmérséklettel: akkor aludtak a legmélyebben, amikor a leghűvösebb volt, és sosem panaszkodtak álmatlanságra. Sőt, e népeknek nincs is szavuk az álmatlanságra! Alváskutatók szerint a felnőttek akkor alszanak eleget, ha napközben nem tör rájuk álmosság – de ez mindenkinél eltérő lehet. E sorok írója annyit alszik, mint egy kanadai férfi: bő 7,5 órát. De mindennap többször, különösen ebéd után elhatározza, hogy ezt fel kéne tornászni nyolcra…

Gondoltad volna, hogy a vitaminhiány is alvásproblémát eredményezhet?

Kattints a lenti galériánkba: 4 vitamin, aminek hiánya alvásproblémákat okozhat