4 tipp, hogy lecsillapítsd az állandóan pörgő agyadat: ha figyelsz a légzésedre, már nyert ügyed van!

Borítókép: 4 tipp, hogy lecsillapítsd az állandóan pörgő agyadat: ha figyelsz a légzésedre, már nyert ügyed van! Forrás: Canva (Yan Krukau)
Állandóan jár az agyad valamin, és amikor pihenni kellene, akkor is csak agyalsz? Elmondjuk, hogyan tudsz kicsit lelassítani!

Könnyen kifáraszthatod magadat, ha nem te irányítasz, hanem a folyamatosan pörgő agyad uralja a napod minden egyes percét. Ha szeretnéd visszavenni a gyeplőt, a következő tippeket fogadd meg!

Figyelj a légzésedre!

Az egyik leghatékonyabb módja az állandóan pörgő agy lecsillapításának a tudatos lélegzés. Ez a módszer legalább annyira egyszerű, mint amennyire nehéz – legalábbis eleinte. Ülj vagy feküdj le kényelmesen, és csukd be a szemed. Kezdj el lassan és mélyen lélegezni, és közben semmi másra ne figyelj, csak a légzésedre, és arra, ahogy a mellkasod, valamint a hasad felemelkedik és lesüllyed. Ha elkalandoznak a gondolataid, csak térj vissza újra a légzésedhez. Eleinte nehéznek fog tűnni ez a gyakorlat, de napi 5-10 perc gyakorlással egyre könnyebben fog menni, és egyre több lesz a nyugalomban eltöltött idő is.

Forrás: Canva (NataBene)

Írj naplót!

Az írás gyógyít, de csak akkor, ha nem gondolkozol közben! Hogy kell ezt elképzelni? Ne akard, hogy szép legyen az írásod, és ne gondolkozz azon se, hogyan fogalmazol. Egyszerűen csak öntsd ki a papírra azt, ami benned van: a haragodat, a dühödet, a kételyeidet, a fájdalmadat, a terveidet, egyszóval mindent. Azt is jegyezed le, ha sikereket értél el, és azt is, ha éppen boldog vagy. Írj minden nap, akkor is, ha éppen nincs hozzá kedved, és néhány hét múlva nagy eséllyel érezni fogod a hatását.

Priorizálj!

Az írás más módon is segíthet: amikor sok a dolgunk, akkor rengeteget jelent, ha egyszerűen listát írunk. Így nem terheljük feleslegesen az agyunkat, hiszen nem kell észben tartanunk mindig, mindent. Az állandóan pörgő agy gyakran azért nem tud leállni, mert túl sok mindennel foglalkozunk. Éppen ezért ne becsüld alá a listaírást és a priorizálást sem! Amire pedig úgy látod, hogy nem jut időd, energiád, arra ne félj nemet mondani!

Mozogj!

A mozgás szinte minden élethelyzetben segíthet, nincs ez másként akkor sem, ha nehezen tudsz kikapcsolni. Találd meg a számodra megfelelő mozgásformát, azt, ami közben nem érzel teljesítménykényszert, és eléggé leköt ahhoz, hogy ne tudj agyalni. Az aerobiktól kezdve a spinningen át a túrázáson keresztül a boxig bármi lehet a te sportod. A mozgás közben felszabaduló endorfintól jobb kedved lesz és a stressz-szinted is csökken.

Kattints galériánkra 6 tippért, hogy könnyebben menjen az elalvás!