7 ok, ami miatt lelassulhat az anyagcserénk

Borítókép: 7 ok, ami miatt lelassulhat az anyagcserénk
A lassú anyagcsere pedig köztudottan plusz kilókat eredményez.

1. A rendszertelen étkezés
Egy egyetemi kutatás során bebizonyosodott, hogy azok az alanyok, akik összevissza, rendszertelenül étkeznek, sokkal lassabb anyagcserével rendelkeznek, mint akik rendszeresen, mindig ugyanabban az órában esznek. Ezt a jelenséget a belgyógyászok azzal magyarázták, hogy a szervezet – mivel nem tudja, mikor jut legközelebb táplálékhoz – lelassul és tartalékol.

2. A növényvédőszerek
A növényvédőszerek amikkel a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt kezelik, összezavarhatják a szervezet energiafelhasználási folyamatait és hízáshoz vezethetnek – mutatták ki 2012-ben kanadai orvoskutatók. Ha lehet, vagyünk biót vagy háztájit!

3. A túl sok ülés
Carria Schmitz mozgáskutató szerint a legjobb, ha húsz percenként felállunk az asztalunktól és járunk egyet. Már az is megteszi, ha csak a fénymásolóig sétálunk el.

--pagebreak--

4. A túl kevés kalória
Ha túl hirtelen és túlzottan drasztikusan csökkentjük le a napi kalóriabevitelt, testünk éhezés-üzemmódba vált, rögtön lelassítja az anyagcserénket. A fokozatosság és a mértékletesség a fogyókúra esetében is kulcsfontosságú!

5. A kálciumhiány
A kálcium fontos szerepet játszik a szervezetbe jutott zsírok feldolgozásában: ha a kálcium hiányzik, az anyagcsere lelassul, a zsírok nem hasznosulnak megfelelően, ez pedig fölös kilókat hozhat.

6. A jet lag
Anyagcserénk zavartalan működéséhez elengedhetetlen, hogy a belső óránk pontosan járjon. Ha a gépezet meghibásodik (pl. amikor egyik időzónából a másikba utazunk), azt az anyagcserénk is megsínyli. Ugyanez vonatkozik arra is, ha rendszertelenül alszunk, vagy ha felborul az alvásciklusunk.

7. A dehidratáltság
A víz elengedhetetlen testünk összes sejttevékenységéhez. A Utah Egyetem hallgatói rámutattak arra, hogy elegendő víz híján 2-5%-kal kevesebb kalóriát égetünk el, mivel az anyagcserénk nem képes a megfelelő ütemű működésre.

Fotók: Photl