JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Elmúltál már 40? A dietetikusok szerint ezt a 10 ételt fogyaszd bőséggel!

Borítókép: Elmúltál már 40? A dietetikusok szerint ezt a 10 ételt fogyaszd bőséggel! Forrás: Getty Images/ Morsa Images
Noha fiatalabb éveikben kevesebben gondolnak a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára, a 40-es évek elérése során mindkettő kockázata fennáll. Ez ellen pedig leginkább egészséges életmóddal tehetünk, melynek központi tényezője az étkezés.

Valójában a rák a 40-es és 50-es éveikben járó nők első számú gyilkosa, a szívbetegségek pedig a második helyen állnak a szakértők szerint. A cukorbetegség és az agyvérzés is belekúszik a képbe, ahogy az 50-es és 60-as éveibe lép az ember.

A Women's Midlife Health 2015-ös tanulmánya szerint az autoimmun betegségek – különösen a reumás ízületi gyulladás, de a lupusz, a Crohn-betegség, a cöliákia és a sclerosis multiplex – nem mindig halálos kimenetelűek, de aránytalanul nagy mértékben érintik a középkorú és azon túli nőket.

Forrás: Getty Images/Jupiterimages

Felicia Stoler táplálkozási szakértő a lassabb anyagcserét és a változó hormonokat okolja sok ilyen egészségügyi kockázatért. Ha továbbra is azt a diétát követjük, amely a 20-as és 30-as éveink alatt bevált, akkor nagy bajba kerülhetünk – mondja.

Egészséges ételek 40 év felett

A szakértők szerint, ha az alábbi élelmiszerek nagy részét hozzáadjuk az étrendhez – különösen, ha emellett sok más, egészségtelent elhagyunk, például a reggeli kalácsot –, az segíthet elkerülni azokat az egészségügyi problémákat, amelyek a 40-es éveink alatt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.

Galériánkban mutatjuk is, milyen ételek fogyasztását ajánlják a dietetikusok 40 éves kor felett!