5 mondat, amit mindenkinek tilos lenne kimondania

egyensúly Forrás: Unsplash/Kuma Kum
Kukába ezekkel a kifejezésekkel!

Annyi fajta bölcsességet, életvezetési tippet és a mentális egészséghez való tippet lehet olvasni, hogy nem csoda, ha már te sem tudod, mit szabad elhinni. Egy dolog azonban tuti: minél kevesebb toxikus, ártalmas mondatot használsz, annál jobb lesz a lelki egyensúlyod.

Tudod,

ne mondj olyat magadnak, amit nem mondanál a legjobb barátnődnek!

Kövesd ezt az aranyszabályt, és napról napra boldogabbnak fogod érezni magad. Emellett azonban fontos azt is tudnod, melyek azok a kifejezések és mondatok, amiket sürgősen iktass ki a szókincsedből.

"A boldogságot ki kell érdemelni."

Ha ezt a mondatot hallottad vagy használtad már, akkor most felejtsd el! A boldogság egy olyan természetes dolog, mint a szomorúság, a fájdalom, az öröm, a nevetés vagy épp bármi más, és senki nem kiérdemli, hanem tenni kell érte, illetve önmagától is jár. Ha szabotálod önmagad boldogságát valamivel, akkor épp ellene teszel, de érte ugyanolyan könnyű. Szabadulj meg a mítoszoktól, miszerint a pénz vagy a siker boldogít, vagy épp azt, hogy egyesek ezt vagy azt érdemelnek - inkább tegyél az álmaidért, a boldogságodért.

"Oda kell figyelned XY-ra, mert ő okosabb nálad."

Mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt hallja ezt a mondatot, mindenféleképp káros rá nézve a skatulyázás, vagy a rangsorolás. Kifejezetten szorongást tud kiváltani az ilyenfajta kérés.

"Legyél kedves, hogy egyszer veled is kedves legyen a sors."

Nem. Azért legyél kedves, mert kedvesnek lenni jó, és mert másoknak örömet okozol. Ne tranzakciót várj cserébe, ne azért tegyél jót, hogy utána te is számíthass valami jóra.

"Ahhoz hogy szeressenek, ezt vagy azt érdemes csinálnod."

Jobb, ha nem adsz ilyen tippeket senkinek, és ha nem is fogadod el, ha ezt hallod. Ahhoz, hogy szeressenek, önmagadat érdemes adnod. Nem a főztöd, a munkád, a kinézeted vagy a nagylelkűségd miatt fognak szeretni, hanem a személyiséged és az őszinteséged miatt.

"Legyél normális, ne lógj ki a tömegből!"

A normális szót húzd át a szótáradban, hiszen mindenki számára teljesen mást jelent a normális. Nem kell senkinek normákhoz alkalmazkodnia, a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben úgy, ahogyan szeretnéd.

Nézd meg a galériát is!