6 mondat, amit gyakran használ mindenki, de nagyon toxikusak

mérges Forrás: Unsplash/Priscilla Du Prees
Ugye, te is kiiktatod ezeket a szótáradból?

Mikor épp szomorú vagy, esetleg stresszes, természetes, ha szeretnéd, hogy a barátaid és a családod felvidítson, és kedves szavakkal erőt öntsön beléd. Szinte mindenki így van ezzel. Vannak azonban olyan mondatok, amelyek segítő szándékúnak indulnak, mégis nagyon más célt érnek el.

Eláruljuk, melyek ezek, és mikkel érdemes helyettesíteni.

"Ez tényleg elég szörnyű."

Mikor valaki elmondja neked, milyen rémesen érzi magát, vagy mennyire rossz helyzetbe keveredett, a legrosszabb, ha egyetértesz vele, és azt mondod, tényleg borzasztó, amit megél. Sokkal inkább érdemes azt mondanod, hogy "De te erős vagy, és meg tudsz küzdeni ezzel is."

"Hidd el, nekem rosszabb."

Gondolod, hogy bárkit sikerült már megnyugtatni azzal, hogy valaki azt mondta neki, hogy ő már megélt sokkal rosszabb helyzetet is? Eláruljuk: nem. Jobb, ha ilyenkor nem licitálod túl azt, aki épp a lelkét önti ki neked, hanem csak együttérzően végighallgatod.

"Azért ez nem a világ vége."

- mondhatnád, mikor valaki épp egy apróság miatt kiborul, azonban attól, hogy szerinted ez nem olyan vészes dolog, neki még igenis fájhat annyira, mint egy nagyobb ügy. Ne bagatelizáld el senki problémáját, inkább kérdezd meg, miben tudsz segíteni neki.

"Lehetne rosszabb is."

Az egyik legrosszabb vigasztalási fajta, mikor azt hallja az ember, hogy ó, a te problémád nem is olyan vészes, hiszen rosszabb is lehetne. Persze, hogy lehetne, de azt senki sem akarja. Ilyenkor inkább mondd, hogy itt vagyok melletted, segítek, ha kell.

"Úgysem volt szimpi."

Mikor a barátnőd szakít valakivel, hajlamos vagy te is azt tanácsolni, hogy hagyja a fenébe, ugysem volt jó arc. Ez nem segít, az sokkal inkább, ha azt mondod, megérdemel egy jó embert, aki majd el fog jönni az életébe.

"Megmondtam."

A világ egyik legidegesítőbb mondata, ami ráadásul egyáltalán nem segít. Ne fitogtasd az igazadat, akkor sem, ha már előre láttál egy helyzetet kialakulni valaki viselkedése miatt, inkább csak annyit mondj az érzelmileg szenvedő barátodnak, rokonodnak, hogy rád számíthat, illetve, ha szeretne tanácsot, szívesen megfogalmazod a véleményed.

A galériát is érdemes megnézned!