25 különleges tehetség kihívásai és sikerei a Szegeden nyílt kiállításon

szeged,kiállítás,társadalmi felelősségvállalás,poli farbe,tehetségek
Esélyegyenlőségi kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A tárlat alapjául az a „25 tehetséges ember története” című kiadvány szolgált, amely olyan fogyatékkal élő tehetségeket mutat be a művészet, a sport, a tudomány és a közélet területéről, akik valódi értéket teremtettek és mások számára is példaként szolgálnak.

Számos magazin jelenik meg évről évre, amely az üzlet világában sikeres embereket mutatja be, azonban ritkán lát napvilágot olyan tehetségekről szóló kiadvány, amely olyan embereket ismertet, akik született vagy szerzett hátránnyal élik az életüket.

Bár a társadalom jelentős része előtt nem látható az ő alkotómunkájuk, mégis sokan vannak és maradandót alkotnak. A különböző művészetek, sportok, tudományok vagy az üzlet területén valódi értéket teremtenek. Fontos, hogy az ő eredményeik is minél szélesebb körben váljanak láthatóvá, minél többek ismerjék meg életüket és kihívásaikat.

A „25 tehetséges ember története” kiadvány egy jelentős összefogás keretében, több hónapos munkával és egy szponzor bevonásával jött létre. A különleges interjúkötet 25 fogyatékkal élő tehetséges ember, mások számára is példaértékű történetét, sorsát, próbatételeit és sikereit mutatja be. A kiadvány támogatója és alkotói a kötet tartalmát felnagyították és óriás méretben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában, egy rendhagyó kiállítás keretében 2019. április 25-én a nyilvánosság elé tárták, hogy még szélesebb körben mutathassák be a „főszereplő” tehetségek kreativitását, kitartását és akaraterejét.

kiállítás,szeged,tehetségek
Forrás: Éva magazin
Esélyegyenlőségi kiállítás a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Üzenetértékű a helyszínválasztás is. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja az értékteremtő munka egyik akadálymentesített központja, amely a fogyatékkal élő tehetségeket integrálja, és számukra is teret biztosít a kutatásra és alkotásra.

A megnyitó rendezvényen részt vett Szabó Antal, a kiadványt és a kiállítás létrehozását támogató Poli-Farbe Vegyipari Kft. ügyvezetője, aki hangsúlyozta: „Gazdasági sikereink mellett, több mint 25 éve figyelünk a körülöttünk lévő tehetségekre és azokra a társadalmi folyamatokra, amelyek a festékgyár falain kívül esnek. Ez a kiadvány egy újabb állomása annak, hogy felhívjuk a figyelmet a valódi tehetségekre. A kötetben bemutatott emberek, olyan akaraterőről és példamutató magatartásról mesélnek, ami mindenki számára követendő példaként szolgálhat. A legnehezebb élethelyzetekben sem adták fel, hátrányukból erőt merítettek, és kiemelkedőt alkottak, értéket teremtettek”.

„Felelős médiavállalataként kulcsszerepünk van a társadalmi szemlélet formálásában, komoly befolyással vagyunk fogyasztóink világlátására. Nemcsak azt befolyásoljuk, hogy mit és hogyan látnak a világból hanem azt is, mit tartanak fontosnak benne.

Célunk, hogy ne csak értéket teremtsünk, hanem felhívjuk a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára vagy éppen a tehetség ünneplésére. Fontosnak tartjuk, hogy a fogyatékossággal élők tehetsége is láthatóvá váljon. Sokan, sokat dolgoztunk azért, hogy ez a kiadvány méltó módon tisztelegjen a magyar tehetségek előtt”

szeged,kreativitás,tehetség,kiállítás
Forrás: Éva magazin
Esélyegyenlőségi kiállítás megnyitója a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Földesi Erzsébet, a hazai és nemzetközi fogyatékosságügyi mozgalom érdekképviselője kiemelte: ”A fogyatékossággal élő emberek elfogadtatásában fontos szerepe van ennek a kiadványnak. 25 aktív személy bemutatásán keresztül ismeri meg a társadalom azt, hogy befogadó környezetben a fogyatékos emberek képességeikre, erősségükre összpontosítva sikeressé válhatnak a saját területükön. A mindenki számára egyaránt hozzáférhető lehetőségek biztosítása lebontja a stigmákat és az addig sajnálatra méltónak tartott fogyatékos emberek értékei kerülnek előtérbe”.

Dr. Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a megnyitón elmondta: „A fogyatékosságot nem szabad hátrányként kezelnünk, kiemelt figyelmet kell fordítanunk fogyatékkal élő embertársainkra. Ahhoz, hogy valaki hátrányos helyzete ellenére is sikeres legyen, olyan környezetre van szüksége, ahol értékelik, támogatják, és mindenekelőtt lehetőséget biztosítanak számára, hogy megvalósíthassa mindazt, amire képes. A Szegedi Tudományegyetemen igyekszünk minden lehetőséget és feltételt biztosítani hallgatóinknak és dolgozóinknak, hogy a kiállítás által bemutatott személyekhez hasonló sikereket érjenek el szakmájukban és tanulmányaik során: legyen szó akadálymentesített épületekről, mozgássérült parkolók kialakításáról, információs rendszereink akadálymentesítéséről, vagy a látás- és hallás sérült egyetemi polgárok megfelelő formában történő tájékoztatásáról.”

A kiállítás megnyitóján részt vettek a kiadványban szereplő tehetségek is. A József Attila Tanulmányi és Információs Központja 2019. május 3-ig ad otthont a rendhagyó esélyegyenlőségi kiállításnak.